Hogyan kell festeni hengerrel ?

  • Olvasási idő:5perc

Ha nagy méretű felületeket kell festenie a helyiségben, a festőhenger használata általában a legjobb út a gyors és egyenletes munkához. A hozzátartozó eszközök aránylag olcsók, és a tisztítás is könnyebb mint más módszerekkel való festéskor, különösen összehasonlítva a költségesebb, festékszóróval való módszerrel.

A festőhengerrel gyorsan lehet dolgozni sima falfelületeken
A festőhengerrel gyorsan lehet dolgozni sima falfelületeken

Noha a hengerrel történő festés bevált és előnyben részesített módszer a nagy terek festésére, azért nem olyan egyszerű, minthogy csak a festőhengert a festéktálcába bemártani, és a festéket felvinni.

Ha lakásfestésben gondolkodik akkor itt van néhány tipp.

Nagy munkáknál a professzionális festők általában több liter festéket töltenek be egy ötliteres vödörbe, és a felesleges festéket kinyomják a vödörre szerelt kinyomórácson. Ez felgyorsítja a folyamatot, mert elkerüli a festékesvödör túl gyakori látogatását, és a festékkel járó csöpögést a padlón.

Felszerelések a festőhengerrel való festéshez

Eldobható festőruha, műanyag lepel, festőszalag, festőszegély,
kúpos ecset, 5 literes vödör lehetőleg fedővel, festék, festőhenger, hosszabbító szárak, latex vagy nitril kesztyű.

A lakásfestésnél elkövetett hibákról itt olvashat.

Készítse elő és alapozza meg a festési területet

Távolítsa el a helyiségből az kisebb tárgyakat, például székeket, szőnyegeket, asztalokat. Fedje le az összes többi elemet műanyag lepellel. Rögzítse a műanyag leplet festőszalaggal a festéktől megvédendő helyekre. Festés előtt mossa le a falakat. A festék kinyitása előtt, és ha lehetséges, kapcsolja ki a légkondicionálást, amíg a festék még nedves, hogy elkerülje a por bejutását a dobozba, a vödörbe és a falra.

Készítse elő az éleket, mennyezetelválasztó vonalakat

Hengerrel történő festésnél nem lehet közvetlenül a fal széléhez vinni a festéket és borotvaéles vonalat elérni. Ehelyett a falat a hengerlés előtt ki kell alakítani a falon a határoló, vagy mennyezetelválasztó vonalakat.

Az egyik módszer a festékszegély használata amely egy kicsi eszköz, amelyet csak az él mentén történő festésre használnak. Egy másik módszer a festőszalag végig futtatása a nem festett felület mentén. A festék csak a szomszédos felületre kerül, így a szalag védi az alatta lévő felületet a festéktől. Vagy, ha stabil a keze, érdemes kifejezetten a vonalakhoz tervezett kúpos ecsettel húzni a mennyezetet elválasztó vonalat.

Tipp, kesztyű viselése.
A latex festéket könnyen lemossa a kezéről vízzel. Néha azonban a köröm alatt egy kis súrolás szükséges a festék eltávolításához, ezért használjon latex kesztyűt annak érdekében hogy a keze tiszta, és vegyszermentes maradjon.

Alaposan keverje össze a festéket

A festék pigmentekből és szilárd anyagokból áll, amelyek szétválhatnak, ha a festék csak néhány napja ül. Vagy használja a festéket néhány napon belül, miután megvásárolta az üzletből, vagy saját maga keverje össze egy fúróhoz csatlakoztatott keverőszárral.

Öntse a festéket a vödörbe

Ha kívül vagy más területen dolgozik, ahol a nagy kiömlések nem számítanak, ott öntse át a festéket a festékesdobozból a festékvödörbe. Döntse meg a festékesdobozt úgy, hogy a festék lassan áramoljon a nagyobb vödörbe. Kerülje a gyors öntést, mert ez buborékokat képezhet.

Tegye rá a festékesvödörre a lehúzórácsot

Csatlakoztassa a lehúzórácsot a festékesvödörre. A rács néhány centiméterre benyúlik a festékbe, úgy hogy a nagyobb része szabadon van. Ha kevesebb, mint 20 cm látszik ki a festékből, akkor öntse a festék egy részét vissza a festékesdobozba.

Festőhengerrel is lehet csöpögtetni a festéket
Festőhengerrel is lehet csöpögtetni a festéket

Mártsa be a festőhengert

Merítse a festőhengert a festékvödörbe. Ne merüljön túlságosan a rácson túlra, mert ez bevonja a festőhenger többi részét is, és ez csöpögést eredményez. Hagyja, hogy a festőhenger teljesen felszívja a festéket. Húzza a vödör tetejére a hengert, és többször görgessen óvatosan lefelé. Kerülje a túl erős nyomást, mert így a rácsnyomok átkerülnek a falra, amelyeket nehéz elsimítani.

Kezdje a festést a fő felületeken

A megfelelően telített festőhengerrel, hogy ne csöpögjön a festék, kezdje el a fő (nem az éleknél) területeket hengerelni. Mozgassa a görgőt felfelé és lefelé W alakzatban. Ne dolgozzon az élek közelében, nehogy véletlenül a vonalat, vagy a helyét is befesse, ami plusz munkát eredményezhet.

Tipp, lassan hengereljen a kényesebb részeken.
A túl gyors hengerelés finom festékcseppeket fröcskölhet a festetlen felületre, például mennyezetre vagy ablakokra. Görgessen lassan, hogy ezt elkerülje.

Amikor a falon lévő hengernyomok foltosak és homályosak lesznek, ideje a festőhengert megint bemártani a vödörbe. Ezután nyomkodja meg többször a hengert a vödör rácsán, hogy kiegyenlítse a festőhengeren lévő festék mennyiségét.

A visszahengerlés a második festés folyamata, mert egy réteg festék általában nem elég a szín elmélyítése érdekében. Az első réteg felhelyezése után hamarosan vissza kell térnie a már festett területekre. Ha túl sokáig vár, az első réteg ragacsos lesz, és texturált, egyenetlen felületet eredményez. Ezért miután a festék teljesen megszáradt, fessen le egy második réteget. Két vagy több festékréteg elmélyíti a színt és tartósabbá is teszi a festést.

Tipp, használjon új festőhengert.
A görgős festőhengerek nehezen tisztíthatók. Sok profi festő inkább minden használat után eldobja a festőhengereket, és egy másik lakás festésénél újat vásárol. Vagy esetleg több napos állás után is célszerű új festőhengert használni.

Miután a festék teljesen megszáradt, távolítsa el a festő szalagot, és fesse meg óvatosan a kúpos ecsettel a vonalakat, ha kell akkor valamilyen egyenes segédeszközzel. Ha kész van a festéssel akkor óvatosan távolítsa el a műanyag leplet, és figyelje meg az esetleges kiömléseket. Ha latex festéket használt, akkor a lehúzórácsot, a vödröt, az ecseteket és egyéb tárgyakat meleg vízzel és szappannal tisztíthatja meg.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....