Kavics és zúzottkő garázsfelhajtók

  • Olvasási idő:4perc

Egy új garázsfelhajtó építése nem olcsó, főleg ha betonból, vagy esetleg téglából, vagy térkövekből készítik, és jóval több, ha a régi betonalapot is fel kell törni, vagy ha a felhajtót dekoratív elemekkel akarják feldobni, vagy festeni akarják. A kőburkolatok még drágábbak, a költségek 3000 és 15000 forint között is mozoghatnak négyzetméterenként, az alkalmazott burkolat típusától, a helyi munkaerő költségeitől és az építés körülményeitől függően.

Új, vagy felújítandó garázsfelhajtó tervezésénél azonban figyelembe kell venni az olcsóbb lehetőségeket is. A pénzmegtakarítás egyik legjobb módja az olyan laza kötésű anyagok felhasználása, mint kavics, vagy zúzottkő, a felhajtó felületére.

Kavics és zúzottkő

Kétféle úttestfelület létezik, amelyek laza feltöltésű anyagokat használnak burkolatnak, nem pedig szilárd betont vagy térkövet. A kavics és a zúzottkő megkülönböztetése nem teljesen egyértelmű, különböző források és vállalkozók keverve használják a kifejezéseket. Regionális különbségek vannak abban is, hogy ezeket az anyagokat hogyan hívják. De az építőmérnökök által használt hivatalos meghatározás szerint:

A kavics általában a természetes időjárás okozta töredezettségű kőhalmokra vonatkozik. A „kavics” olyan kőzetdarab, amelyeket egy meglévő természetes lerakódásából nyernek, például a folyópartokon, vagy kavicsbányákban, ahol az ősi jégkorszakban nagy mennyiségű kis méretű, töredezett kőzet rakódott le, és aprózódott fel. A kavics általában lekerekítettebb, és nincs éle. Az ömlesztett kavics színeinek keveréke általában tükrözi a benne található sokféle ásványi anyagot.

A kavicsot legtöbbször ilyen kavicsbányákból bányásszák ki
A kavicsot legtöbbször ilyen kavicsbányákból bányásszák ki

A zúzottkő kifejezés olyan kőre vonatkozik, amelyet valamilyen alapkőzetből (például gránitból, mészkőből vagy dolomitból, stb) nyertek, majd utána mesterségesen összezúztak. Az ömlesztett zúzottkő jellemzően egységes színű, és általában több éllel rendelkeznek a kődarabok.

Kavicsos felhajtók

Hagyományosan a felhajtóként használt kavics természetes anyag, amely patakmedrekből vagy kavicsbányákból termelnek ki. De manapság a kavicsnak nevezett anyag feldolgozott termék is lehet, amelyeket a kitermelés után még olyan eljárásnak vetnek alá amelyelyekkel az alakjukat egységesre formálják, vagy koptatják. Míg a klasszikus kavics sokféle színű aggregátumot tartalmaz, a feldolgozott kavics általában egyszínű, bíbor vagy barna színű. Ezt a feldolgozott kavicsformát néha “kompakt kavicsnak” nevezik. Ezt a kavicsfajtát gyakrabban használják alaprétegként más burkolati felületek alatt, de alkalmazható laza kötésű felületre is.

Kaviccsal burkolt garázsfelhajtó
Kaviccsal burkolt garázsfelhajtó

Bármelyik kavicsfajtát is választja, a kavicsos úttest költsége 500-1000 forint / négyzetméter között változhat, telepítve. Még a legmagasabb áron is ez a legolcsóbb felhajtónak való megoldás amelyet meg lehet építeni, az ár attól függően változhat, hogy milyen széles a felhajtó, vagy milyen mélyen telepítjük a kavicsos utat.

Bármilyen formájú kavicsot is használnak, ez egy nagyon tartós felület, amely könnyen kitart 100 évig, bár szükség lehet a kavics bizonyos időszakos újraelosztására (gereblyézésre) vagy további kavics hozzáadására. A barkácsolók számára viszonylag könnyű a kavicsos felhajtó építése is, ami hozzájárul a költségmegtakarításhoz.

Zúzottköves felhajtók

A kavicsoktól elkülönítve a köves felhajtók olyan zúzott, természetes ásványi követ használnak, mint a magmás kőzetek, bazalt, andezit, gránit, fonolit, diabáz, vagy mészkő. Ez a kő nem természetes módon mállott, hanem kőfejtőből való kitermelés után, zúzógépekkel összetörik. Ez a fajta kő gyakran használatos talajtakaróként is a tájépítészetben. Gyakori választás a laza feltöltésű felhajtóknál is. A felhasznált kő típusától függően többféle színben kapható. Minden darabja és széle általában elég éles.

Zúzottkő a felhajtó burkolására
Zúzottkő a felhajtó burkolására

A zúzottköves felhajtók általában laza zúzott kőből készülnek, amelyet egy kavicsalap fölé szórnak 10-40 cm vastagon. Ennek az egyszerű konstrukciónak a fenntartása érdekében is időnként meg kell gereblyéznie az elgurult, laza köveket. Csökkentheti ezt a feladatot, ha téglákkal vagy macskakövekkel szegélyt épít a kocsifelhajtóra. Szükséges lesz a felület rendszeres simítása, és esetleg időnként minimális feltöltésre, ráadásul meg kell tisztítania a köveken növő gyomokat is. Ezzel a minimális karbantartással nincs oka annak, hogy egy zúzott kőből készült felhajtó ne tartson egy életen át.

A zúzottkőnek a fajtájának a megválasztásától, valamint a kő és kavics alapjának mélységétől függően a zúzottköves felhajtó négyzetméterenként körülbelül 1000-3000 forintba kerül, mivel maguk az anyagok kissé drágábbak. Ha a munka nagy részét maga végzi, akkor minimálisra csökkentheti a költségeket.

Tervezési szempontok

  • A kavics, a kő felhajtók bizonyos lakóhelyeken nem alkalmasak. Míg vidéken nagyon gyakoriak, nagyon helytelennek tűnhetnek olyan városi helyeken, ahol az összes többi bejárat betonból, térkőből, vagy aszfaltból készül. Akár olyan övezeti korlátozások is lehetnek, amelyek meggátolják a kavicsos vagy zúzottköves utak telepítését.
  • Az úttest költségeit az anyagok, és a munkaerő költségek piaci ingadozásai is befolyásolják, és más tényezők mellett változhatnak a felhajtó nagyságától, elhelyezkedésétől és kialakításától, a mélységétől, és a szükséges előkészítési munkáktól függően is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....