Tudnivalók a fémtetőkről

  • Olvasási idő:6perc

A fém tetőfedés mostanra bekerült a mainstreambe, és életképes lehetőséggé vált szinte minden otthon számára, kivéve a szinte teljesen lapos tetőfajtákat. Vannak olyan zsindely stílusú fém tetőfedő termékek, amelyek szinte nem különböztethetők meg a hagyományos bitumenes zsindelytetőktől. Ha kíváncsi a fémtetők tulajdonságaira, vagy tudnivalóira, akkor itt van néhány megállapítás.

Többfajta tetőfedő anyag élettartamáról és árairól itt olvashat 

A fémtető nem újdonság

Régebben a fém tetőfedést csak a csúcskategóriás, építész által tervezett, drágább otthonokban volt használatos. Ez már nem igaz. A fémmel való tetőfedés egyre inkább megtalálhatóak, és használatosak a hagyományos házakban is, a növekvő rendelkezésre állásnak és a jobb gyártási folyamatoknak köszönhetően.

Hullámosított fémtető
Hullámosított fémtető

Az ipari statisztikák szerint a fém tetőfedés piaci részesedése az elmúlt néhány évben nagyjából 3 százalékkal nőtt, és jelenleg az összes kisebb-nagyobb ingatlan, üzemi épületek, irodaházak, 15 százaléka fém tetőfedő anyagokat használ. Ugyanakkor csökkent az bitumenes zsindelyes tetőfedés piaci részesedése, amely a teljes tetőfedő anyagoknak mintegy 59 százalékát teszi ki.

Fémtető felszerelhető a meglévő tető fölé is akár

A meglévő tető fölé fémtetőt lehet telepíteni anélkül, hogy az alatta lévő tetőburkolatot le kéne bontani, feltéve hogy a helyi építési előírások ezt lehetővé teszik. Míg a régi tető eltávolítása az előnyben részesített út, addig a régi tető bontása munkával jár, és ezáltal megemeli a költségeket. Általában zsindelytető fölé lehet csak a fémtetőt telepíteni, a zsindely kis vastagsága és aránylag csekély súlya miatt.

Ha a régi tető fölé akarjuk telepíteni a fémtetőt, annak potenciális problémája az szokott lenni hogy csapdába esik a páratartalom. Ha a fémtető, és a régi tető közé szorul a nedvesség, akkor az felhalmozódhat, és penészt vagy rothadást okozhat. Ha a régi tető nem kerül lebontásra akkor a tetőfedő szakembereknek telepíteni kell szellőző nyílásokat, vagy szellőztető berendezést, amely kiküszöböli ezt a lehetséges problémát.

A fémtető is lehet íves kialakítású
A fémtető is lehet íves kialakítású

Mielőtt közvetlenül a régi zsindely fölé szerelne egy fémtetőt, feltétlenül olvassa el a helyi építési szabályokat. Egyes hatóságok megkövetelhetik a teljes lebontását a régi tetőnek, ha az új tetőt telepítik.

A fémtetők nem zajosabbak mint a zsindelytetők

Bár általános tévhit, hogy a fémtetők zajosak, amikor eső vagy jégeső esik rájuk, a valóság az, hogy megfelelő beépítés esetén a fémtető nem zajosabb, mint bármely más típus. A fém tetőfedést általában eléggé szilárdan telepítik, tehát nem konganak. Ezenkívül a tetőtér és a szigetelés hangtompító hatással bír. A belső lakóterekből a lakók ritkán észlelik a zajszint növekedését, ha fémtetőt telepítenek.

A fémtető nem vonzza a villámokat

Gondolhatja, hogy a fémtető vonzza a villámokat, de ezt nem támasztják alá tények vagy statisztikák. Az Amerikai Fémszerkezeti Egyesület műszaki közleménye szerint a fém tetőfedés semmilyen módon nem növeli a villámcsapás kockázatát. Nem csak ez a megállapítás megnyugtató, de ha a fémtetőt véletlenül villámcsapás éri, akkor az kevésbé éghető, mint a hagyományos tetőfedő anyagok, mint például a fazsindelyek, vagy más éghető anyagból készült tetőfedő anyagok, ami szintén az esetleges tűzveszélyt csökkenti.

Az oka annak, hogy a fémtetők nem vonzzák a villámokat egyszerű: a villám utat keres a föld felé, ezért a magasabb fák, telefonoszlopok és más ilyen formációk vonzzák a villámokat. A fémtetők elkülönített szerkezeti elemek, amelyeknek a kialakításukban nincsen a talajhoz vezető közvetlen út. Ezért nincs tudományos oka annak, hogy a villám gyakrabban csapjon meg fémtetőt, mint például a bitumenes zsindelytetőt, vagy bármilyen más anyagból készült tetők.

A fémtető költséghatékony is lehet

A gyakorlatban a fémtetőkről ismert, hogy legalább 50 évig kitartanak. Statisztikák szerint a fémtetők élettartama rendszerint 40-70 év. Ezért nagyon ritka, hogy a lakástulajdonosnak egynél több fémtetőt kell csináltatnia, vagy felújítani az otthonában töltött idő alatt. Ezzel szemben a háztulajdonos 50 év alatt valószínűleg kétszer, sőt három-négyszer cseréli le például a bitumenes zsindelytetőt. Összességében bár a fémtető költsége drágább mint az bitumenes zsindelytető (kb. kétszerese), de hosszú távon pénzt mindenképp takaríthat meg.

A fém tetőfedés jó tűzálló, nincs rothadás, és a rovarok se szeretik

A fémtetőfedés népszerűségének egyik fő oka, hogy gyakorlatilag tűzálló. A tűzveszély miatt a fém tetőfedés az ország számos részén a választott tetőfedő anyag lett, főleg nagyobb területű tetők esetében. És nem csak emiatt. A rovarok, például a termeszek, soha nem támadják meg a fém tetőt, ráadásul a fémtető felülete nem rothad és nem penészedik.

Vörös színű fémtető
Vörös színű fémtető

A fémtetők energiatakarékosabbak is lehetnek

Az ipari vizsgálatok azt mutatják, hogy az újabb technológiával készült fémtetők visszatükrözik a napsugárzó hőt, ami 10–25 százalékkal csökkentheti a hűtési költségeket. Olyan éghajlaton, ahol a hűtési költségek magasabbak, mint a fűtési költségek, a fémtető fényes vagy fényvisszaverő bevonattal történő bevonása maximalizálja a tető fényvisszaverő képességét, és javíthatja az energiamegtakarítást.

A fémtetők kis lejtésű tetőkön is jól használhatóak

Gyakran úgy gondolják, hogy a fém tetőfedés csak meredek lejtésű tetőkre alkalmas, de a forrasztásal készült fémtetők jól működnek a kis lejtésű tetőkön is. Ilyenkor nagy lapokat használnak, amiket forrasztással kötnek egymáshoz, amit ezután tömítenek hogy ellenálljanak a víznek. Noha bizonyos lejtés szükséges a víz elfolyásának biztosításához, a legtöbb ház ami nem teljesen lapostetejű, megfelel hogy fémtetőt kapjon.

A súlyos jégeső tönkreteheti a fémtetőket

Bár a fémtetők lényegesen tartósabbak és karbantartás-mentesebbek, mint a más tetőfedési anyagok, azért nem elpusztíthatatlanok. Különösen egy olyan időjárási körülmény van, amely rosszul érinti a fémtetőket, a nagy darabokból álló jégeső, amik behorpaszthatják a fémlapokat. Különösen az alumínium és a rézből készült fémtetők lehetnek érzékenyek, ha a jégdarabok golflabda méretben hullanak. Az acélből készült fémtető áll legjobban ellen a jégesőnek, és olcsóbb is mint a többi fém, amiből tetőlapokat készítenek. Viszont ha olyan régióban él, ahol ilyen katasztrofális jégeső előfordulhat, akkor vegye figyelembe hogy milyen fémből akar tetőt csináltatni. A borsó méretű jégeső ritkán jelent problémát, de az ennél nagyobb jégeső kárt tud tenni a fémtetőkben.

A nagyobb darabokban hulló jégesők tönkretehetnek bármilyen anyagból készült tetőt, de ha jó háztulajdonosként van biztosítása, amely fedezi az ilyen viharkárokat, nincs ok arra hogy ne telepítsék a fémtetőket.

A telepítéshez és javításhoz általában szakemberre van szükség

Sok házi barkácsolóról ismert, hogy fémtetőt szerelnek és javítanak ha kell, de általában ez nem ajánlott. A fémtető építése, telepítése, és az esetleges javítás technikája speciális ismeretek igényel. Szerencsére a fémtetőknél ritkán fordulnak problémák, ha az szakszerűen lett megépítve. Inkább szakemberre bízzuk a fémtető építését, akik legtöbbször garanciát is vállalnak a munkájuk minőségére.

A fémtetők újrahasznosíthatók

Bár a fémtetők nagyon tartósak, amikor eljön az ideje annak cseréjére, a régi fémtető elemeket szívesen elfogadják a fémhulladék telepeken. Egy fémtető általában több száz kilót is nyomhat, amiért szép summát lehet kapni a fémhulladék átvevőknél, főleg ha a bontott fémtető rézből, vagy alumíníumból volt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....