Hengerelt bitumenes tetőfedés előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

Ha a költségeket és a telepítéssel kapcsolatos bonyolultságot nézzük, akkor az egyik legjobb választás a hengerelt bitumenes tetőfedés. Arányában a legolcsóbb tetőfedő anyagok közé tartozik, és telepítése gyorsan, egyszerűen megoldható. Ráadásul egyike azon kevés tetőfedő anyagoknak, amelyeket a legtöbb lakástulajdonos barkácsolásszerűen, házilag, bár korlátozott módon, de telepíthet.

Itt olvashat a bitumenes vízszigetelésről

Tekercselt bitumen tetőfedő anyag
Tekercselt bitumen tetőfedő anyag

Míg a hengerelt bitumenes tetőfedés olcsó és könnyen telepíthető, viszonteladási értéke nagyon alacsony, ha például a saját házunk tetejét akarjuk vele befedni, akkor nem egy nagy értékű, és presztizsű tetőfedő anyag. A hengerelt bitumenes tetőfedést legjobban kerti, vagy gazdasági építményekre szokták telepíteni, mint pl. istállók, üzletek, garázsok, és egyéb melléképületek teteje. Mielőtt elrohanna a lakberendezési üzletbe, vagy a tüzépre, és venne néhány bitumenes tekercset, tisztában kell lennie a termék előnyeivel és hátrányaival.

Hengerelt tetőfedés alapjai

A hengerelt bitumenes tetőfedő anyag általában 10, vagy néhány esetben 20 négyzetmétert lefedő tekercsekben kerül forgalomba, amiknek két oldalán APP modifikált bitumenes masszával (plasztomer) bevont, külső felületén PE védelemmel, belső oldalon homokhintéssel ellátottak. Négyzetmétere 600-tól 1000 forintig szokott ingadozni, most 2021-ben. A hengerelt bitumenes tetőfedő anyag könnyen beszerezhető, és minden lakberendezési üzletben, vagy barkácsboltban megtalálható.

Tetőfedésre előkészített bitumenes tekercsek
Tetőfedésre előkészített bitumenes tekercsek

A hengerelt bitumenes tetőfedő anyag olajalapú aszfalttermék, ezért ára nagyban függ a világpiaci olajáraktól is. Az anyagát tekintve hasonló a kompozit zsindellyel, de a felülete nincs impregnálva különböző szemcsékkel, vagy bevonóanyagokkal, és csak tekercsekben kapható. Többféle hengerelt tetőfedést használnak más tetőfedő anyagok kiegészítéseként. Az egyik példa a telített nemez, amely aszfalttal impregnált építkezési minőségű filc, amelyet főleg alátétként használnak.

Bitumenes tetőfedés a gyakorlatban
Bitumenes tetőfedés a gyakorlatban

A bitumenes tetőfedés a legolcsóbb tetőfedési lehetőség, mivel az anyagköltség alacsony, a munkaerőköltség akár nulla is lehet, ha önmaga csinálja. Az anyagok alig többre korlátozódnak, mint a tetőfedő tekercsekre, és a rögzítő szegecsekre.

Hol használható hengerelt tetőfedés ?

A hengerelt bitumenes tetőfedést ritkán használják lakott építményekben. Inkább olyan haszonelvű, funkcionális építményeknél, mint a műhelyek, üzletek, istállók, garázsok, kültéri fedett tornatermek, gyerekfaházak és egyéb melléképületek tetejeként. Hengerelt bitumenes tetőfedő anyagot gyakran használnak lapostetőkön, vagy csak kis mértékben lejtős tetőkön is.

A hengerelt bitumenes tetőfedés előnyei

  • A hengerelt bitumenes tetőfedés a legolcsóbb tetőfedő anyag, még az olcsó kompozit zsindelyekhez képest is. Minden anyag, még a szegecsek is olcsók hozzá.
  • Ez a termék a kis lejtésű, vagy lapostetők burkolásának legjobb módja.
  • A hengerelt bitumenes tetőfedést gyorsan el lehet végezni. Ellentétben a legtöbb tetőfedő anyagokkal, amelyek egyenként, és darabokban (például cserepek, zsindely, talán kivéve a nagyobb fémlemezeket a fémtetőknél) helyezkednek el, szinte percek alatt lehet egy nagyobb felületet lefedni a tekercsben kapható bitumenes tetőfedő anyaggal.
  • A hengerelt bitumenes tetőfedő anyagot könnyű szállítani. A tekercseket általában 25-30 kilós egységekben kaphatóak, szorosan feltekerve és lezárva. A profi tetőfedőknek gyakran állnak rendelkezésre daruk vagy targoncák, amelyek a hagyományos tetőfedő anyagokat a talajról a tető szintjére mozgatják. Ezzel szemben a tekercseket egyedül vagy egy partner közreműködésével is mozgathatja a tetőre, nincs szükség gépekre, ha esetleg Ön végzi a tetőfedést.
  • A hengerelt bitumenes tetőfedő anyag nagyon alkalmazkodó, mert tetszőleges nagyságú csíkokra vágható, ezáltal könnyű a bonyolultabb kialakítású felületeket is lefedni vele.

A hengerelt bitumenes tetőfedés hátrányai

  • Hacsak nem fekete színű tetőt képzelt el magának, akkor a bitumenes hengerelt tetőfedés nem a legjobb megoldás. A fekete a leggyakoribb szín, amelyet talál. Ritkábban cseresznye, szürke és zöld is előfordul, vagy úgy kell előre megrendelni.
  • A hengerelt bitumenes tetőfedés kevésbé tartós, mint a többi más tetőfedő anyag. Élettartama általában 5-15 évig tart, utána a felülete megrepedezik, felszakadozik, és az esőnek , hónak nem tud ellenállni, és a vízszigetelő képességét ezáltal elveszíti.
  • A hengerelt tetőfedés nem teszi vonzóvá az épületet. Általában a legkevésbé vonzó tetőfedő anyagnak tekintik, mint bármelyik másik tetőfedő anyagot. Tehát ha az épület külleme számít, akkor a bitumenes tetőszigetelés nem a legjobb választás.
  • Rendkívül gyenge viszonteladási értékre számíthat az ilyen típusú anyagokat használó épület. Ha esetleg lakóház tetejét fedik vele, akkor kevés lakásvásárló tartaná a hengerelt bitumenes tetőfedést másnak, mint ideiglenes tetőfedési megoldásnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....