Tetőkertek előnyei

  • Olvasási idő:4perc

Legtöbbünknek van tető a házunkon, de hányan használjuk a tetőt bármire is, a védelem mellett ? Szerencsére az építtetők, a tájépítészek, és az ingatlantulajdonosok új generációja felfedezi a tetőtéri kert számos előnyét, valamint a zöldtető egyéb hasznos jellemzőit.

Tetőkertek és energiatakarékosság

A tetőtéri kert előnyeinek jobb megértése érdekében fontos megérteni a városi hősziget fogalmát, a hőmérséklet emelkedését, amely gyakorlatilag minden városi területen megtalálható. A napsugárzás sokkal gyorsabban és jobban melegíti fel a betont, az aszfaltot és más mesterséges anyagokat, mint például a fákat, a növényeket és a növényzetet. Ennek eredményeként a forró levegő nagyobb területeken úgynevezett hőszigeteket hoz létre, ami egész évben körülveszi a városi környezetet.

Nem csak szép, hanem hasznos is egy tetőkert
Nem csak szép, hanem hasznos is egy tetőkert

Míg ez segíti a városok felmelegedését télen, nyáron pedig forró pontok alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a légkondicionálóknak és más hűtőberendezéseknek nagyobb teljesítménnyel, és hosszabb ideig kell működniük. Az ennek következtében fellépő energiaigény megugrása valódi megterhelést jelent az elektromos hálózatok számára, és a nyári energiaszámlákat is fel tudja pörgetni.

A tetőkert azonban megkönnyítheti az otthonok és a kereskedelmi épületek terheit. A Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács tanulmányából kiderült, hogy a fedetlen tető napsütéses napon akár 58 C-ig is felmelegedhet, ha viszont zöld, és árnyékos tetőkert borítja a tetőt, akkor viszonylag hűvös marad, csupán 27 C-on marad a hőmérséklet.

Ez a hűtőhatás nagy energiamegtakarítást eredményezett. A kanadai jelentés szerint a csupasz tetőnél a légkondicionálás átlagos napi energiaigénye 6,0-7,5 kWh volt. De a tetőtéri kert árnyékot adó növényei csökkentették a hőáramot, és ezáltal az átlagos napi energiaigény kevesebb, mint 1,5 kWh volt, ami több mint 75 százalékos megtakarítást jelent.

A zöld tetők építészeti előnyei

Az energiatakarékosság mellett a tetőkertek jótékony hatással vannak magukra a tetőkre is. A legtöbb tető, amely napnak, szélnek, hónak és esőnek van kitéve, meglehetősen nagy hőmérséklet-változásokon megy keresztül. Ezek a szélsőséges hőmérsékletek a tető szerkezetének hűvösebb időben a zsugorodását, forró időben a tágulását okozzák.

Mindez a zsugorodás és tágulás megterheli a tetőt, lerövidítve annak élettartamát, de a tetőtéri kertek segíthetnek itt is. A fent említett kanadai kutatásban a csupasz tető napi hőmérséklet-ingadozását 43 C-nak mérték, a tetőkertek ezt az ingadozást mindössze 22 C-re csökkentették. Amikor Roanoke városa zöld tetőt telepített önkormányzati épületére – 123 000 dollár áron – 20–60 évet adott hozzá a jelenlegi tető életéhez.

Tetőkertek és csapadékvíz-kezelés

A tetőkertek másik nagy előnye, hogy képesek kezelni a csapadékot, tisztábbá téve azt, ugyanakkor csökkentve annak mennyiségét is, megkönnyítve ezzel a helyi vízelvezető-csatorna rendszerek terheit.

Amikor a kanadai kutatók összehasonlították a csupasz tető és a tetőtéri kert lefolyását, a különbség elképesztő volt: A tetőkert 75 százalékkal csökkentette a lefolyás mennyiségét, és 45 perccel késleltette a lefolyási időt. Azoknál a szennyvízrendszereknél, amelyeknél a vihar után rutinszerűen kiönt a szennyvíz, ez a megállapítás nagyon jó hír.

Noha a kutatók nem mérték meg a lefolyás vízminőségét, a zöldtetők és a tetőkertek szószólói azt állítják, hogy a csupasz tetőről lefolyó csapadék sok szennyező anyagot tartalmaz, például kőolaj alapú illékony szerves vegyületeket (VOC). De amikor a tetőt fák és növények borítják, majd a növények talaján átszűrődik az esővíz, az kevesebb káros szennyező anyagot tartalmaz.

A tetőtéri kertészkedés örömei

A tetőkertek környezeti és pénzügyi előnyei mellett van egy másik előnye is, amelyet nehezebb számszerűsíteni: maga a kertészkedés örök öröme. Különösen a városi területeken – ahol a termőföld ritka, vagy nem is létezik – a tetőtéri kert létrehozása a friss gyümölcsök és zöldségek ellenállhatatlan ígéretét hozza magával, valamint a pihenés és a kikapcsolódás is sokkal jobban esik, csendes, zöld környezetben, mint egy csupasz erkélyen, vagy tetőn.

Nyáron is kellemes környezetet nyújt egy tetőkert
Nyáron is kellemes környezetet nyújt egy tetőkert

A különböző településeknél eltérő fokú engedélyek, és más követelményeknek is meg kell megfelelniük, mielőtt tetőkertet vagy zöldtetőt kialakíthatnánk. Sokan azonban rájönnek, hogy az energiatakarékosság, a csapadékvíz csökkentése, és a tetőkertek egyéb előnyei jelentősen felülmúlják a hátrányokat, és megéri a beléjük fektetett munka.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....