Otthoni megújuló energiaforrások

  • Olvasási idő:5perc

Mi az első dolog, ami eszébe jut, ha a megújuló energiaforrásokra gondol otthonában ? Több mint valószínű, hogy valakinek az udvarán, vagy a tetőn elhelyezett nagy napelemek jutnak eszébe. A napelemek nagyszerűek az áramtermeléshez, de ez csak egy alternatív energiaforrás az otthonok számára, a sok közül.

Szélenergia

Láttunk már hatalmas szélturbinákat, de a szélenergiát kisebb léptékben is fel lehet használni otthonunk energiaellátására. A szélenergia megújuló, tiszta és költséghatékony. Az Ön helyétől és a telepített otthoni szélenergia-rendszer típusától függően jellemzően 6 és 30 év között térül meg a befektetés. Ezt követően a turbina által termelt villamos energia gyakorlatilag ingyenes lesz.

Otthoni szélkerék
Otthoni szélkerék

Ha az a fő célja, hogy csökkentse villanyszámláját, akkor a hálózatra csatlakoztatott szélrendszer ideális lehet az Ön számára. A hálózatra csatlakoztatott rendszerek olcsóbbak, mivel kisebb rendszert telepíthet, amelynek nem feltétlenül kell kielégítenie otthona teljes energiaigényét. Ha az Ön energiaigénye túl nagy, a szélturbinák által termelt mennyiséghez, akkor a szükséges többletenergiát a hálózatból pótolják. Ha pedig folyamatosan több áramot termel, mint amennyire szüksége van, akkor előfordulhat, hogy bizonyos összeget kap vissza a közműszolgáltatótól.

Ezenkívül a szélenergiába való beruházás növelheti otthona értékét, és jogosult lehet bizonyos adókedvezményekre. Sok más megújuló energiaforráshoz hasonlóan a szélturbinák is valamennyi adókedvezményre jogosultak. Egyéb pénzügyi ösztönzők is elérhetőek lehetnek az államon, vagy az egyes közműszolgáltatókon keresztül, amelyek közül néhányat megtalálhat a megújuló energiaforrásokra és hatékonyságra vonatkozó állami ösztönzők adatbázisában.

Hibrid rendszerek

Ha a villamos hálózaton kívüli élet az ideális forgatókönyv Ön számára, akkor sok megújuló energia szakértő a szél, és napenergia hibrid rendszerét ajánlja. A hibrid rendszerekben a szélturbinák és a napelemek egyaránt megtalálhatóak, hogy növeljék a megtermelhető energia mennyiségét. Ezek a rendszerek a leghatékonyabbak és legmegbízhatóbbak, mivel a szél, és a napenergia általában különböző időpontokban áll a legjobban rendelkezésre.

A helytől függően a szélsebesség általában nyáron alacsonyabb, amikor a nap a déli órákban a legmelegebben süt, és magasabb télen, amikor kevesebb napfény áll rendelkezésre. Mivel a szél, és a napelemes rendszerek csúcstermelése gyakran eltérő időpontokban történik, egy hibrid rendszer nagyobb valószínűséggel termeli meg folyamatosabban az otthonának szükséges energiát.

Geotermikus energia

A geotermikus energiát a földfelszín alatt található hőből nyerik. Ez a tiszta energiaforrás éjjel-nappal megújuló energiát szolgáltat, és alig vagy egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, mindezt úgy, hogy a fejlesztéséhez kis környezeti lábnyomra van szükség.

Geotermikus rendszer telepítése padlófűtésként
Geotermikus rendszer telepítése padlófűtésként

A geotermikus hőszivattyúk 25-50%-kal kevesebb villamos energiát használnak, mint a hagyományos HVAC-rendszerek, és utólagosan is felszerelhetők a meglévő rendszerekre. Ráadásul mivel a hardver egységek kisebb helyet igényelnek, mint egy tipikus HVAC-rendszer, a berendezések kisebb területen is elférnek. Az alkatrészeikre pedig gyakran 20 éves vagy annál hosszabb garanciát vállalnak.

Ráadásul a geotermikus hőszivattyúnak nincs kondenzációs egysége, mint egy légkondicionálónak, így a házon kívüli zaj nem tényező. A rendszer néha olyan csendes, hogy a lakók észre sem veszik, hogy működik. A rendszer az otthon jó levegőjéről is gondoskodik, mivel a készülék körülbelül 50 százalékos relatív páratartalmat tart fenn a beltérben.

A kis mélységű talajhőmérséklet Magyarország egész területén meglehetősen egyenletes, így a geotermikus hőszivattyúk a legtöbb helyen telepíthetők. A geotermikus technológia telepítésével megbízott személy fogja meghatározni, hogy mi a legjobb az otthona számára, a földterület sajátos geológiai, hidrológiai és térbeli jellemzői alapján.

Mikrohidroenergia

Azok számára, akiknek van esetleg folyóvíz a kertjükben vagy a területükön, akkor a mikrohidrogén-generátor megfizethetősége és jelentős megtérülése miatt ez a megoldás teljesen ésszerű lehet. Még egy kis patak is képes egyenletes, tiszta, megújuló villamos energiát termelni, a nap- vagy szélerőműveknél alacsonyabb áron.

Vízkerék akár otthon is ha lehetőség van rá
Vízkerék akár otthon is ha lehetőség van rá

A mikrohidroenergiát termelő rendszerhez vízkerékre, turbinára vagy szivattyúra van szükség, hogy a víz erejét villamos energiává alakítsa, hasonlóan a vizimalmokhoz. Először a vizet egy vízszállító rendszerbe, általában egy csővezetékbe – vezetik, amely a vizet egy vízkerékhez (vagy más hasonló alkatrészhez) szállítja. A mozgó víz megforgatja a kereket, és ez a mozgás hajtja meg a generátort, hogy villamos energiát termeljen. A rendszer lehet hálózaton belüli vagy kívüli, és képesnek kell lennie egy nagyobb területű ház energiaellátására.

Napelemes zsindelyek

Mondjon búcsút az óriási, nehézkes napelemeknek. A fotovoltaikus tetőcserepek vagy “napelemes zsindelyek” nagyszerű lehetőséggé váltak a lakástulajdonosok számára, akik anélkül szeretnék csökkenteni villanyszámláikat, hogy feláldoznák otthonuk esztétikai értékét.

Napelemes zsindelyek a tetőn
Napelemes zsindelyek a tetőn

Ezeket a zsindelyeket sokkal könnyebb felszerelni, mint a hagyományos, csavaros napelemeket, és a szemnek is sokkal jobban tetszenek. A napelemes zsindelyek szinte zökkenőmentesen illeszkednek a hagyományos zsindelyekhez, és ugyanúgy védik a házat az elemektől, mint a hagyományos zsindely. Szakértők szerint a napelemes zsindelyek háromszor erősebbek, mint a hagyományos zsindelyek, és a gyártó általában a ház teljes élettartamára vállalja a garanciát, de legalábbis 20-30 évre biztosan.

A napelemes zsindelyek nagyjából harmadával kerülnek többe, mint egy átlagos napelemes telepítés, de vannak adókedvezmények, amelyek segítenek ellensúlyozni az árat. Hasonló, olcsóbb megoldás lehet a napelemes tetőablakok felszerelése. Ezek olyan áttetsző napelemek, amelyek a hagyományos tetőablakokhoz hasonlítanak, de azért némi energiát is termelnek otthona számára.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....