Milyen festékek jók az ajtókhoz és ablakokhoz ?

  • Olvasási idő:3perc

Bár a belső ajtók és ablakok felülete a falakhoz vagy a mennyezethez képest nem foglal el sok helyet, viszont mindíg szem előtt van, és aki Önhöz látogat az általában találkozik velük. Ezek a felületek sok mindennek ki vannak téve, az ablakpárkány a kutya tappancsának, virágcserepek piszkolhatnak, az ajtón cipőnyomok keletkezhetnek.

Van kutyája ? Akkor biztosan tudja, hogy szeretnek hátsó lábakra állni, és elülső mancsukkal a párkányon figyelni a kinti tevékenységet. Ha vannak gyerekei, akkor tudja, hogy az ajtók szegélyléceit megrúgják, vagy bármilyen más módon károsítják..

Mivel ezek nagy igénybevételnek kitett területek, ezért speciális és tartós minőségű szegélyfestékre van szüksége, amelyeket érdemes megvásárolni ezekre a kritikus felületekre.

Mi az a szegélyfesték ?

Néha a festékgyártó cégek feltűnően “szegélyfestéknek” nevezik, de általában nem ez a helyes kifejezés. Ez azért van, mert mint oly sok más típusú hiánypótló termék, például a mennyezetfesték, ez is egy olyan készítmény amely tulajdonságai miatt számos helyen használható. Az egyetlen ok, amiért “szegélyfesték” elnevezést kaphat, az, hogy a fogyasztók számára könnyebben beazonosítható legyen.

A legtöbb szegélyfesték általában fehér színben kapható
A legtöbb szegélyfesték általában fehér színben kapható

A szegélyfesték a beltéri festékek kategóriájába tartozik, fényes, szatén, félfényes, fényes vagy magasfényű fényességgel. A festék specifikációjában a cégek általában feltüntethetik, hogy a festék alkalmas díszlécek, szekrények, ajtók, bútorok és ablakok festésére.

A szegélyfesték általában fehér, vagy előre színezett, és egyedi színezésű alapszínekben kapható.

A szegélyfestékek tulajdonságai

Az ecsetnyomok elkerülése: Senki sem szereti, ha ecsetnyomokat lát a szegélyen. Az olajfesték természeténél fogva segít kiegyenlíteni az ecsetnyomokat (hosszabb száradási ideje segít a festéknek leülepedni). Az akril-latex festékeknél viszont ecsetnyomok maradhatnak. Minél vékonyabb a festés, annál kevésbé látszanak az ecsetnyomok.

Fényes: A fényesség fontos jellemzője a szegélyfestéknek. A fényesebb festékeknek zártabb a molekulaszerkezete, ami kisebb pórusokat jelent, így a szennyeződések nehezebben tudnak bejutni a festék szerkezetébe. A szegélyfestékek általában, szatén, félfényes, fényes és a magasfényű kivitelben kaphatók.

Nem sárgul: A legtöbb szegélyt rendszerint fehérre festik, és nem szeretnénk hogy sárguljon. Viszont az ablakpárkányokat általában sok napsütés éri. Ezért sok festékgyártó cég az előre színezett fehér szegélyfestéket sárgulásmentesként is feltünteti.

A szegélyfestéknek két fő fajtája van, az olajalapú és az akril-latex

Olaj alapú szegélyfesték

Bizonyos értelemben ez a klasszikus szegélyfesték. Ha az Ön háza 30-40 éves, akkor jó esély van rá, hogy a szegélyt olajbázisú festékkel festették.

Az olajbázisú díszítőfesték kiváló, üvegszerű felületet ad, minimális vagy nulla ecsetnyomokkal, de ennek ára a lassú száradási idő, és nem lehet oldószeres tisztítófolyadékkal lemosni. Sűrű állaga miatt jól kitölti a kisebb lyukakat a párkányon. Az olajalapó szegélyfesték felviteléhez csak természetes eredetű sörtéjű ecsetet használjon, mivel az olajos formula károsító hatással van a szintetikus sörtékre.

Az olajalapú festékkel festett felületeket nem lehet tisztítani bármivel, mert a kőolajalapú oldószerek megbontják a festék szerkezetét. A legjobb választás talán a gyenge mosószeres víz, ha tisztítani akarjuk az olajalapú szegélyfestékkel festett felületeket.

Akril-Latex festék

A vízbázisú festék jó felületet és minimális ecsetnyomokat eredményezhetnek, de közel sem olyan jó, mint az olajbázisú festék tulajdonságai. A felületnek nem lesz olyan kemény héjtextúrája, mint az olajalapú festékeknek.

Latexfestékhez használjon szintetikus anyagból készült sörtéjű ecsetet
Latexfestékhez használjon szintetikus anyagból készült sörtéjű ecsetet

A vízbázisú szegélyfestékek lehetővé teszik a könnyű tisztítást szappannal és vízzel. Használjon szintetikus vagy természetes sörtéjű ecsetet az akril-latex festékkel festett felületekhez.

Bármelyik alapú festéket is használ, arra figyeljen hogy a szegélyfesték elnevezés rajta legyen a dobozán, mert csak az ilyen festékeknek van meg a fentebb említett tulajdonságai.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....