Mielőtt a konyha felújításába kezd…

  • Olvasási idő:5perc

Kevés otthoni átalakítási projekt jár több előnnyel, és több fejfájással, mint egy nagyobb konyhai átalakítási munka. Ha fővállalkozót bíz meg a konyha területét bővítő nagyobb munkával akkor, a költségek könnyen a hat, esetleg hét számjegyű tartományba kerülhetnek. Ha van bátorsága és tudása ahhoz, hogy saját maga vágjon bele a felújítási munkába, akkor az több hétig is eltarthat, és előfordulhat, hogy ennek az időnek egy jó részében konyhát részben nélkülöznie kell.

Egy konyha felújítása sok pénzbe kerülhet, de utána élvezheti a munka gyümölcsét
Egy konyha felújítása sok pénzbe kerülhet, de utána élvezheti a munka gyümölcsét

Viszont egy csillogó új konyha élhetőbbé teszi otthonát, és úgy növeli ingatlana értékét, mint kevés más átalakítási projekt. Egy nagyszerű új konyha a családi élet középpontja lesz, és a társas összejövetelek központja lehet. A teljesen átalakított konyha minden bizonnyal olyan projekt, amely megéri az időt, a pénzt és az erőfeszítést, viszont jó tisztába lenni a folyamat lépéseivel, mielőtt elkezdi a konyha felújítását.

Konyhával kapcsolatos cikkek

  1. Kifizetődő konyhaátalakítási ötletek
  2. Minősegi konyhapultok anyagai
  3. Konyhai fénytechnika
  4. Új és visszatérő trendek a konyhában
  5. Hogyan kell festeni a konyhaszekrényeket ?

Mérje fel hogy mire van szüksége

Nagyon sok konyhaátalakítási projekt végül csalódást okoz a lakástulajdonosoknak, vagy sokkolják őket a költségek, egyszerűen azért, mert nem töltötték el a szükséges időt annak meghatározására, hogy mit akarnak és mit engedhetnek meg maguknak.

Szükségletek és vágyak a konyha átalakításakor

Kezdje azzal a kérdéssel, hogy milyen tartós problémákat tapasztal a jelenlegi konyhájával kapcsolatban. Túl kevés a hely a hatékony főzéshez ? Túl kevés hely az ételek és edények tárolásához ? Hiányzik az étkezőhelyiség ? A konyhai készülékek nem hatékonyak vagy régiek ? Vagy csak azért borzolja a kedélyeit a konyha, mert annyira elavult és csúnya ?

Márványhatású mosogatópultot már műanyagból is vehet, a márvány árának a töredékéből
Márványhatású mosogatópultot már műanyagból is vehet, a márvány árának a töredékéből

Állítson össze egy fontossági sorrendet azokról a dolgokról, amelyeket szeretne az új konyhájában, fontosságuk szerint rangsorolva. Hasznos megkülönböztetni azokat az elemeket, amelyekre feltétlenül szüksége van, és azokat, amelyeket egyszerűen csak szeretne.

Átalakítási valóságellenőrzés

Már a tervezés korai szakaszában szembesüljön a konyhaátalakítási projekt két részből álló valóságával, magának a munkának a logisztikájával és az ezzel járó költségekkel.

Ha a munkát vállalkozók végzik, akkor napokig vagy talán néhány hétig idegenek fognak járni a házában, zajt és rendetlenséget okozva. Ha azt tervezi, hogy saját maga végzi el a munkát, akkor a konyha nélkülözése valószínűleg sokkal hosszabb lesz, mintha egy csapattal csináltatná. Gondolja át hogy tényleg van e elég ideje és barkácsolási készsége, hogy ezt véghezvigye ?

Újraértékesítési érték ha eladjuk a házat

Vegye figyelembe egy új konyha pénzügyi megtérülését. Ha azt tervezi, hogy hosszú évekig a házában marad, egy álomkonyha megéri a magas költségeket, mivel évtizedekig funkcionális és vonzó családi térként fog szolgálni. De ha Ön egyedül él, és azt tervezi, hogy a következő öt évben kisebb házba költözik, akkor talán tényleg csak egy felületes konyhafelújítás a praktikusabb megoldás.

Kis alapterületű konyha is lehet szép
Kis alapterületű konyha is lehet szép

A konyha egy nagyon személyes tér, és az Ön elképzelése az álomkonyháról nem biztos, hogy megegyezik a következő tulajdonos elképzelésével, ha a közeljövőben el akarja adni a házát. A konyha átalakítása gyakran megtérül lakáseladásnál, de nem mindíg.

Készüljön fel kompromisszumra

Már a tervezési szakasz kezdetétől fogva alakítson ki egy olyan gondolkodásmódot, amely alkalmas arra, hogy a konyha átalakítási projekt költségcsökkentési módjait keresse.

Messze a legegyszerűbb és legdrágább módja a konyha átalakításának ha egy fővállalkozóra bízza. A vállalkozó azonban jelentős költségekkel jár, és sok pénzt takaríthat meg, ha hajlandó saját maga megkeresni, felvenni, és felügyelni a szakmunkást, hogy elvégezze a gyakorlati munkát. A költségmegtakarítás nagymértékben felerősödik, ha vannak olyan feladatok, amelyeket hajlandó, és képes saját maga is megoldani.

Készüljön fel arra, hogy kompromisszumot kössön az új konyhája anyagai tekintetében. Könnyű álmodozni az egyedi konyhaszekrényekről és a márvány padlólapokról, de meg fogja látni, hogy vannak olyan konyhaszekrények keményfa furnérral, és tömeggyártott porcelán munkalapokkal, amelyek szintén jól fognak kinézni. Tegy fel a kérdést, hogy tényleg szükség van arra az éttermi minőségű gáztűzhelyre, vagy egy jó minőségű fogyasztói tűzhely is megteszi ?

Ha Ön igazán kreatív, akkor akár azon is elgondolkodhat, hogy a régi konyhaszekrények, és más anyagok felhasználásával olyan vintage konyhai megjelenést hozzon létre, amely egyszerre egyedi és olcsó.

Ha reális elképzelése van arról, hogy mire van szüksége egy új konyhában, és határozottan rugalmasan gondolkodik, elkezdheti az ötletelést, és elkezdhet kidolgozni egy konkrét, megvalósítható tervet az új konyhájára.

Konyhatervek

Bár a lehetőségek széles skálája áll rendelkezésére a tervezéshez, azonban szoftvereket, konyhamintákat, tervező szakembereket is igénybe vehet a könnyebb és átláthatóbb munka érekében.

A konyha megtervezésében több dolog is segítségre lehet
A konyha megtervezésében több dolog is segítségre lehet

Konyhatervező szoftverek: Olcsó vagy ingyenes online konyhatervező szoftverek segítenek a tértervezés nehéz feladatában.

Fizikai tervezőcsomagok: Ezek a csomagok kartonból készült mintákkal rendelkeznek, amelyek szekrényeket és készülékeket ábrázolnak. A minták elhelyezése a konyhát ábrázoló rácsrajzon segít reálisan átlátni a rendelkezésre álló helyet.

Konyhatervezők: A barkácscégeknél vagy konyhafelszerelést árusító üzletekben dolgozó konyhatervezők általában ingyenesen megtervezik a konyháját. Ők azonban a saját beszállítóikhoz és a saját munkáscsapataikhoz irányítják Önt. A független tervezőknek van a legnagyobb szabadságuk, és az Önnek legmegfelelőbb terméket kínálhatják, mivel kevesebb megkötésük van, és mindenkitől függetlenek. Azonban a szolgáltatásaikért díjat számítanak fel, akár óradíjként, akár a projekt költségének százalékában.

Fővállalkozók: Ugyanazok a szakemberek, akik a konyha átalakítási projekteket irányítják, segíthetnek Önnek a konyha tervezésének korai szakaszában, bár a tervezésben való segítségük nem lesz minden lépésben kidolgozott, amíg fel nem veszi őket. De a legtöbb vállalkozó, aki ajánlatot tesz egy munkára, javaslatokat és esetleg még tervrajzokat is felajánl az ajánlatuk részeként. Már a vállalkozókkal való beszélgetés is segíthet tisztázni a saját terveit.

Tehát mielőtt a konyha felújításán gondolkodik, az előkészületeken és a munkameneten is érdemes jól átgondolt tervvel készülni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....