A vízellátó csövek anyagai

  • Olvasási idő:5perc

Az otthoni vízvezetékrendszerben az ivóvíz szállítására használt csövek más anyagokból készülnek, mint például a szennyvízcsövek. Ezekkel azért jó tisztába lenni hogy az esetleges cserénél, vagy szerelésnél plusz információkat tudjunk meg az élettartamukról, és tulajdonságaikról. Előfordulhat, hogy az Ön otthonában a vízvezeték-rendszer csak egyféle anyagot használ a vízellátó csövekhez, de ne lepődjön meg, ha többféle csővel találkozik, különösen a régebbi, sok javítást vagy frissítést megélt otthonokban.

Íme néhány, a vízellátó csövekhez használt gyakori anyag.

Galvanizált acél

A horganyzott cső olyan acélcső, amelyet cinkbevonattal kezeltek. Ez a horganyzott bevonat megakadályozza, hogy a víz korrodálja a csövet. Egykor ez volt a leggyakoribb csőtípus a vízvezetékekhez, de mivel a horganyzott csőnek a vágása, menetvágása és telepítése, eléggé munka és időigényes, ezért már nem nagyon használják, kivéve a korlátozott javítási célú felhasználást. A vízelosztáshoz használt horganyzott csövek azonban még mindig előfordulnak nagyobb, és régebbi épületekben.

Galvanizált acél vízcső
Galvanizált acél vízcső

Ha az 1970-es évek előtti háza van, akkor még mindig lehetnek horganyzott vízvezetékek a házában. A horganyzott csővezetékek élettartama a vízvezeték-szerelő szakemberek szerint 40-50 év.

Ha az Ön horganyzott acél vízvezetékrendszere közelít ehhez a korhoz, valószínűleg tanácsos a korszerűsítés. Ha a csövek még jó állapotban vannak, a barkácsáruházak különféle szerelvényeket tartanak amit pótlásként még lehet használni, de a horganyzott csöveket az Ön igényei szerint vághatják és előkészíthetik a szereléshez.

Réz

A rézcsöveket leginkább hideg- és melegvíz elosztására használják, valamint rendszeresen alkalmazzák a HVAC-rendszerekben a hűtőközeg-vezetékekhez. Bár egykor gázvezetékekben használták a rézcsövet, de ez a legtöbb helyen már nem engedélyezett. A rézcsövek föld alatti és föld feletti alkalmazásokban egyaránt használhatóak, de a rezet bizonyos típusú talajok befolyásolhatják, ezért a föld alatti használat esetén védőhüvellyel kell ellátni.

Réz vízcső szerelése
Réz vízcső szerelése

Sok éven át a réz volt a vízvezetékek legfőbb anyaga, amivel a horganyzott acélt lassan leváltotta. A réz vízvezetékcsövek akár 50 évig is kitarthatnak, de ahogy öregszik, a réz elvékonyodik, ami végül szivárgásokhoz vezet. Az utóbbi időben a műanyag különböző formái váltották fel a rézcsövet, bár a rézcsövek és szerelvények még mindig széles körben kaphatók. A réz ára, és a telepítéshez szükséges többletmunka miatt sok építtető áttért az alternatív vízelosztó csővezetékekre, különösen a PEX-re.

A réz különböző vastagságokban kapható, amelyeket M, L és K jelöléssel látnak el. Az M a legvékonyabb rézminőség. A réz különböző módon csatlakoztatható, beleértve a tömörítőszerelvényeket, nyomószerelvényeket vagy a forrasztással való kötést.

PVC

A PVC a polivinil-klorid rövidítése. A vízellátáshoz használt különböző típusú műanyag csövek közül a PVC a vízvezeték-szerelésben a vízelvezető csövektől kezdve a vízvezetékekig szinte mindenhol használatos. Leggyakrabban öntözőcsövekhez, otthoni és épületellátó csövekhez használják. A PVC szintén nagyon gyakori a medence, és gyógyfürdőrendszerekben. A PVC cső gyakran fehér színű, de más színben is kapható. A csövön található színek és jelek alapján gyakran meg lehet állapítani, hogy mire használják. Például a fekete feliratú lila csöveket visszanyert vízhez használják. A PVC különböző vastagságokban, ún. sorrendekben is kapható. A 40-es vastagságú csövek a leggyakoribbak a vízellátásban használt csöveknél.

PVC-csövek
PVC-csövek

Történelmileg a PVC volt az egyik első műanyag, amelyet réz helyett vízvezetékekhez használtak. A PVC-t általában csak hidegvízhez használják, mivel a forróvíz lassan lebontja a műanyagot. A PVC-csövek melegvíz-ellátó vezetékekhez való használata előtt mindig ellenőrizze a helyi szabályzati korlátozásokat. Az első generációs műanyagokkal szerelt otthonokban a hidegvízvezetékek gyakran PVC-ből, a melegvíz-vezetékekhez pedig CPVC-ből készülnek.

A PVC-csatlakozásokhoz speciális PVC-ragasztót alkalmaznak, amely kémiai összetevői miatt összeolvasztja a kötéseket és a csöveket. A PVC csöveket mindig egyértelműen fel kell címkézni, ha egy épületben ivóvíz (iható) és nem ivóvíz vezetésére is használják.

CPVC

A CPVC rövidítés a klórozott polivinil-klorid rövidítése. Gyakran (de nem mindig) krémszínű vagy törtfehér műanyag. Ez a csőtípus körülbelül 80-90 Celsius-fokig bírja a hőmérsékletet (ez a gyakoriságtól függ), így hideg, és melegvízvezetékekhez egyaránt használható. A CPVC külső átmérője megegyezik a rézzel, így a CPVC csővezetékeket rézből készült vízvezetékhez is lehet használni.

CPVC-cső
CPVC-cső

Általánosságban elmondható hogy a CPVC és PVC csövek 50-75 évig tartanak tökéletes körülmények között, bár cudarabb körülmények között korai meghibásodásról is beszámoltak.

A PVC-hez hasonlóan a CPVC-összekötésekor is speciális alapozót, és ragasztót kell használni. Győződjön meg arról is, hogy a ragasztóanyag leírásában szerepel e, hogy az használható CPVC, csövekhez is.

PEX

A PEX a keresztkötésű polietilén rövidítése. Néha XLPEl néven is ismert. Mivel a PEX jól ellenáll a hideg és a meleg hőmérsékletnek egyaránt, a PEX-et gyakran használják meleg- és hidegvízvezetékekhez az otthonokban, valamint hidronikus fűtési rendszerekhez (például padlófűtési rendszerekhez).

PEX-cső beépítve
PEX-cső beépítve

A PEX tartósabbnak tekinthető, mint a réz, élettartama legtöbbször több mint 50 év. A profi vízvezeték-szerelők körében a PEX csövek mára nagyrészt felváltották a réz és más, vízvezetékekhez használt műanyagokat. A PEX-et alacsony ára miatt kedvelik, és mert hosszú csőtekercsekben kaphatók, amelyek könnyen szállíthatók. Mivel a rugalmas csövek a sarkok körül is jól hajlíthatóak, kevesebb könyök és egyéb szerelvény szükséges, ami felgyorsítja a szerelést.

A PEX sokféleképpen csatlakoztatható, beleértve a push-fit szerelvényeket és a speciális PEX-szerszámokkal rögzített krimpgyűrűket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....