A garázs padlójának burkolása

  • Olvasási idő:4perc

Ha szeretne egy kis stílust és színt vinni a garázsába, az egyik legjobb hely ahol kezdheti, a padló. A szokásos betonlapos garázspadlók funkcionálisak, de egy kis extra erőfeszítéssel vonzóak, kényelmesek, és még könnyen tisztíthatóak is lehetnek.

Számos lehetőség van a garázs padlójának tartósabbá és ellenállóvá tételéhez, ezért a legtöbb háztulajdonosnak nehéz eldönteni, hogy melyik utat válassza. Az új garázspadlóról való gondolkodás hatékony módja, ha a választási lehetőségeket két kategóriára osztjuk: bevonatok és burkolatok.

Bevonási lehetőségek

A padlóburkolatokat úgy határozhatjuk meg, mint olyan kész, hengerrel vagy ecsettel vékony rétegben felhordott bevonatokat, amelyek közvetlenül a betonpalóra visznek fel. Ebben a kategóriában a festék és az epoxi a legfontosabb lehetőségek.

Burkolási lehetőségek

A padlóburkolatokat olyan építőanyagokként határozzák meg, amelyeket a garázs padlójára helyeznek, és amelyek szükség esetén elmozdíthatók vagy eltávolíthatók. Semmi különösebb ok nincs, hogy ne bármilyen szőnyeget vagy más burkoóanyagot helyezzen a garázs padlójára, de ha olyan felületet szeretne, amely ellenáll a garázs mindennapi életének viszontagságainak, akkor kifejezetten garázspadlónak gyártott termékre van szükség. A padlólapok és padlószőnyegek olyan termékek, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Epoxi

Az epoxi padlóbevonatokat néha a festékek egy formájának tekintik, mivel mindkettőt festékhengerrel és ecsettel viszik fel, de a valóságban az anyagok kémiai és fizikai tulajdonságai szempontjából meglehetősen különböznek egymástól.

Epoxival burkolt padló
Epoxival burkolt padló

Míg a festék az oldószer, általában víz vagy olajalapú folyadék, elpárolgása révén keményedik meg, a valódi epoxi bevonatok viszont a gyanta és a keményítő (katalizátor) közötti kémiai reakció révén keményednek meg. A valódi epoxi garázspadló tartós, hosszú élettartamú, vonzó küllemű bevonatot hoz létre a garázsban. Ez a termék azonban nem tévesztendő össze az úgynevezett “epoxi festékkel”, amely egy egykomponensű latexfesték termék, amelyhez kis mennyiségű epoxit adnak a felület keménységének javítása érdekében. Az epoxi festék általában nem olyan jó, mint a valódi epoxi bevonat az általános teljesítményt tekintve. Mielőtt azonban nekilátna egy epoxi garázspadlónak, el kell döntenie, hogy milyen stílusú epoxi közül válasszon.

Padlófesték

Ha a garázs padlója olaj, zsír, és rozsdafoltos, könnyen új életet adhat neki betonra való padlófesték alkalmazásával. A betonpadlófestékek lehetnek latex- vagy olajalapú termékek, amik csúszásmentes felületűek, és amelyeket úgy terveztek, hogy különösen tartósak legyenek a nagy igénybevételnek, és ellenálljanak az oldószerek, sók és más maró anyagok okozta károknak.

A latex padlófestékeken belül egyesek kis mennyiségű epoxigyantát tartalmaznak, amelyet olyan technológiával gyártottak, hogy a felület különösen kemény és foltálló legyen. Bármilyen festéket is vásárol, győződjön meg róla, hogy az betonpadlókon való használatra van feltüntetve, mivel ezeknek a termékeknek felül kell múlni a normál festékek teljesítményét, amikor garázspadlókra alkalmazzák.

Padlóburkolatok

A garázs padlóját természetesen ugyanazokkal a rugalmas vinyl burkolólapokkal is burkolhatja, amelyeket más lakóterekben is használnak, de garázsok esetében a leggyakoribb választás a merev vagy félmerev műanyag, gumi vagy fa kompozit burkolólapok valamelyik formája. Ezek a termékek egymásba illeszkedő élekkel rendelkeznek, és vastagabbak is a szokásos vinyilnél, ezenfelül nagy szilárdsággal rendelkeznek a járműforgalomhoz. A vinyl padlólapok jó választásnak bizonyulnak ott, ahol a betonpadló erősen foltos vagy repedezett.

Műanyag padló a garázsban
Műanyag padló a garázsban

Különféle műanyag garázspadló anyagok is kaphatóak, általában PVC vagy polipropilén műanyagból. A legtöbb gyártó különféle tartozékokat is kínál az élek és az ajtóküszöbök befejezéséhez. Ezek a műanyag lapok hasonlítanak a sportlétesítményekben, a napközik játszószobáiban és más hasonló helyeken gyakran használt, egymásba illeszkedő lapok típusaihoz. Rugalmasak és kényelmesek a láb alatt, ami kiváló választássá teszi őket azon háztulajdonosok számára, akik sok időt töltenek garázsban.

A fakompozit lapok, mint például a DRICore termékek, amelyet gyakran szőnyeg és más padlóburkolatok alátámasztására használnak, szintén szolgálhatnak garázsok padlóburkolataként. Ezek szintén erős és tartós anyagból készülnek, így megfelelően erősek a garázs padlójához. Könnyű őket telepíteni, és a darabok jól illeszkenek egymáshoz.

Padlószőnyegek

A garázs padlójának burkolására a legegyszerűbb módszer a gumiból vagy polivinyl műanyagból készült szőnyegek használata. Egyes műanyag szőnyegek sima egyszínűek, mások texturáltak, megint mások pedig a párnázott tornaszőnyegekhez hasonlítanak. Általánosságban elmondható, hogy a garázsba a könnyen tisztítható, műanyag alapú anyagokból készült szőnyegek a legjobb választás, amelyek elég vastagok, és rugalmasak a garázsban található körülményekhez.

A garázspadló bevonatokra és burkolatokra nem úgy kell tekinteni, mint egy sérült födémnek a “szem elől eltüntetését segítő takaróanyagára”. Hacsak nem javítják ki és készítik elő megfelelően a garázs padlóját, a repedt vagy töredezett padló problémát okoz a legtöbb alkalmazott felületkezeléssel szemben, különösen ha festékkel vagy epoxival dolgozunk. A meglévő betonon lévő olaj- és zsírfoltok szinte mindig átszivárognak a burkolaton, és egyetlen garázspadló bevonat sem fogja kiküszöbölni a nedvességproblémákat. A sérüléseket és foltokat a garázs padlójáról el kell tüntetni, mielőtt bármilyen garázspadló bevonatot vagy burkolatot telepít.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....