Egyszerű módok a szoba vagy lakás hangszigetelésére

  • Olvasási idő:4perc

Legyen szó akár a szemeteskocsik zúgásáról, a harsogó autórádiókról vagy az ablaka előtt zajló gyalogosforgalomról, a város zaja kimerítő, és fárasztó lehet. Ha úgy találja, hogy a sok zaj őrjítően megkeseríti az otthoni életet, nincs egyedül. Sok, főleg panel, vagy társasházban lakó számára a zavaró és nem kívánt zaj az élet velejárója, amely gyakran elkerülhetetlennek tűnik, de nem kell feltétlen hogy az legyen.

Szerencsére nem számít, milyen lakásban él, a hangszigetelés mindíg lehetőség marad. Bár ez a felújítások és a bankszámlák lemerülésének képeit idézheti fel bennünk, számos módja van annak, hogy csökkentsük a zajt anélkül, hogy a megtakarításainkat fel kellene áldozni, vagy át kellene alakítanunk otthonunkat. A hangszigetelésnek nem kell bonyolultnak vagy drágának lennie, és már a legegyszerűbb stratégiák is nagy, és érzékelhető változást hozhatnak.

Hangszigetelt bejárati ajtó

Ha az épület folyosóján elhangzó minden beszélgetést a kanapéjáról hallja, akkor jó eséllyel nagy légrések vannak a bejárati ajtó körül. Ezeknek a réseknek a lezárása eltompítja a csevegés okozta zajt. A hang a levegőben terjed, és minden olyan rés, amelyen keresztül a fényt is látja, a hangot is átengedi.

Ha nagy rés van a lakás ajtaja alatt, tegyen egy vastag lábtörlőt a küszöbhöz. Használjon kereskedelmi minőségű lábtörlőt, amelynek vastagsága a küszöb tetején túl ér, és elég széles az ajtó szélességéhez. Ez segít távol tartani a port, a bogarakat és a huzatot, valamint a zajt is. Ha az ajtó többi része nem záródik szorosan az ajtófélfához, akkor tömítse az ajtó oldalát és tetejét is habszivacs öntapadós csíkokkal.

Hangszigetelő függönyök

A bejárati ajtó fölött egy újabb hangszigetelő réteget hozhat létre nehéz, vastag anyagú sötétítő függönyökkel. Leengedett állapotban segítenek elnyelni az ajtón átszivárgó zajt.

Hangszigetelt belső ajtók

A bejárati ajtóhoz hasonlóan a belső ajtók alatti rések is sok hangot engednek át, úgy mintha az ajtó részben nyitva lenne. Fedje be a réseket itt is öntapadós habszivacsszalaggal. A legjobb fajták elég vastagok ahhoz hogy érzékelhető szintre vigyék le a zaj beengedését. Fontos hogy minden ajtót szigeteljünk ilyen módon, mert akkor szinte körkörös védelmet tud biztosítani a belső helységek zajszigetelésére.

A visszavert zaj csökkentése

A zaj visszaverődik a kemény felületekről, például a falakról, a padlóról és a mennyezetről, ami növeli a helyiségben lévő általános zajszintet. A hangvisszaverődés csökkentése érdekében takarja le a csupasz falakat, és akár a mennyezetet is valami puha anyaggal, ilyen módon a lakásunkban keletkező zajok, mint a kutyaugatás, vagy akár a működő porszívó által keltett zajok nem verődnek vissza. Egy bolyhos szőnyeg a mennyezeten és gumi textilszőnyeg a falakon tompítja a lakáson belüli zavaró zajokat, miközben elnyeli a szomszédos helységekből érkező lármát is.

Szerezzen be egy vastag padlószőnyeget

Valószínűleg tudja, hogy semmi sem tompítja úgy a bosszantó hangokat egy nagy forgalmú területen, mint a szőnyeg. Ha tehát kemény felületű padlója van, érdemes egy vastag szőnyeget helyezni a csupasz részre. De itt van egy kevéssé ismert tipp: ha a szőnyeg alá csúsztat egy sűrű szövésű úgynevezett szőnyegbetétet, az fokozza a szőnyeg zajcsökkentő képességét.

Hangszigetelő polcok

Vékony a fal ? Egy faltól falig tartó, hátsó felén zárt polc beépítése egy jó trükk, amely tompítja a szomszédos lakásból érkező zajokat. Az ötlet lényege, hogy tömeget adjunk a válaszfalnak. A masszív anyagok és tárgyak ellenállnak a rezgésnek, és ezáltal csökkentik a hangátvitelt. Győződjön meg róla, hogy a beépített rész szélei szorosan illeszkednek a falakhoz, a padlóhoz és a mennyezethez, hogy ne legyenek légrések, amelyek szintén a hangok terjedését segítik.

Fontolja meg az akusztikus panelek használatát

Az akusztikus panelek táblák formájában kaphatók, amelyeket a falra akaszthat. Míg a legtöbb típust úgy tervezték, hogy megakadályozza a zaj visszaverődését a kemény felületekről, mások nagyon hatékonyan blokkolják az ajtón vagy ablakon keresztül bejutó zajokat is. Akár 30 decibellel is képes csökkenteni például a hálószoba ajtaján keresztül áteresztett zajt. Minden egyes panel belsejében egy 25 kilós, hangtompító anyagokból álló mag található.

Használjon hangszigetelt függönyöket

A nagy vastagságú, robosztus hangszigetelő ablakfüggönyök segítenek megakadályozni, hogy a külső zajok tönkretegyék a szép álmát. Egy átlagos méretű ablakhoz tartozó akusztikus függöny akár 1,5 kg-ot is nyomhat, és szorosan fekszik a falhoz vagy az ablakkerethez, hogy kizárja a hangokat, és valójában visszaterelje azt kifelé. Egyes zajelnyelő függönyök a könnyű ablaknyitás és zárás érdekében sínpályákon csúsznak.

Ablakbetétek használata

Ha szeretné elzárni a külső zajokat, de a kilátást a lakásból nem, fontolja meg az ablakbetéteket. Ezek átlátszó üveg- vagy akrilüvegek, amelyeket a meglévő ablakok fölé szerelhet. Úgy tervezték őket, hogy légmentes tömítést hozzanak létre, amely legalább 50 százalékkal csökkenti a külső zajokat. Némelyiket úgy tervezték, hogy amikor nincs rájuk szükség, egyszerűen kibillenthetőek, ezáltal kényelmesen kinyithatja az ablakot a friss levegőért.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....