Mi az a hatékonysági lakás ?

 • Olvasási idő:4perc

A “hatékonysági lakás” kifejezés inkább az ingatlanmarketingben használatos jelző, mint épülettípus, és rövidítve azt a fajta, néha kevés bútorzattal renelkező szállást jelenti, amely alkalmas kezdő vagy átmeneti lakásnak, vagy elérhető lakhatási lehetőséget kínál a költségvetés-tudatos minimalisták számára, akik inkább egyedül élnek.

Mi az a hatékonysági lakás ?

A hatékonysági lakás egy olyan kis, nyitott terű egység, amelyben a nappali, az étkező, a konyha és az alvóhelyiségek egyetlen helyiségben találhatók, külön fürdőszoba mellett. Gyakran a kifejezést a “stúdiólakással” felcserélhetően használják.

Sokmindent kis helyen, ezek a hatékonysági lakások főbb jellemzője
Sokmindent kis helyen, ezek a hatékonysági lakások főbb jellemzője

A hatékonysági apartmanok története

A hatékony lakás kifejezést először 1930 körül használták. Ma a hatékony lakások lehetnek bútorozottak vagy bútorozatlanok. A hatékonysági lakás kifejezés használata régiónként változhat, és gyakran felcserélhető az elterjedtebb stúdió kifejezéssel. Bár a stúdió apartmanokat gyakran azért különböztetik meg a hatékonysági lakásoktól, mert ezekhez különálló, teljesen felszerelt konyha tartozik, nem pedig csak a lakás egyik falánál épített konyhasarok, ez aligha tekinthető szilárd szabálynak. Hatékonysági lakások bárhol találhatók, de a sűrű, zsúfolt, magas költségű városok jellemzője, ahol a hely szűkös, és állandó a munkahelyhez közeli, megfizethető lakhatási lehetőségeket kereső emberek forgalma nagy.

Bár a hatékony lakások általában a piacon elérhető legolcsóbb magánlakások közé tartoznak, a hatékony lakás fogalmának meghatározása régiónként és az építkezési időszakoktól függően változhat. Az 1920-as évek végén Fred F. French ingatlanfejlesztő Manhattan keleti oldalán felépítette a Tudor City negyedet, a világ első lakóépület-komplexumát. Ezeket az elfoglalt városi munkásoknak szánták, akik hétközben gyakran ezekben a miniatűr lakásokban laktak, hétvégén pedig elsétáltak a közeli Grand Central Stationre, hogy vonatra szálljanak, és a külvárosban lévő otthonaikba utazzanak. Az egységek beépített Murphy-ágyakkal rendelkeztek, de eredetileg nem tartoztak hozzájuk konyhák, mivel az épület lakói hozzáférhettek három külön étteremhez, ahol telefonon keresztül szobaszervizt lehetett rendelni.

Ma sok ilyen hatékony lakás mindössze 20 négyzetméteres, ami kisebb, mint a New York-i törvényes minimális építési méretre vonatkozó előírások. Sok tulajdonos a Murphy-ágyakat szekrényekké alakította át, konyhasarkot szerelt be, és a helyszíni étterem hiányában elvitelre rendel.

Konyha és alvótér egyben
Konyha és alvótér egyben

Valójában azt is mondhatnánk, hogy technikailag bármilyen kis alapterületű lakást le lehetne írni hatékonysági lakásként, a kis stúdiókon át egészen a korábban általánosan agglegénylakásnak nevezett lakásokig. Manapság az építészek, épületfejlesztők és ingatlanügynökök inkább az olyan aktuálisabb hangzású márkakifejezéseket részesítik előnyben, mint a mikrolakás, apró lakás (a tiny house mozgalom népszerűségének visszhangjaként), vagy akár a mini loft.

A hatékonysági lakások főbb jellemzői

 1. Lakó, étkező, főző és hálóhelyiségeket tartalmaz egyetlen térben. Kis különálló fürdőszobák, amelyek a helyszűke miatt jellemzően inkább zuhanyzót, mint fürdőkádat tartalmaznak.
 2. Gyakran az egyik fal mentén beépített konyhasarok van, nem pedig teljesen felszerelt különálló konyha. Néhány hatékonysági apartman nem feltétlenül tartalmaz konyhasarokot, de tartalmaz egyéni alapvető főzőeszközöket, például főzőlapot, mikrohullámú sütőt, vízforralót vagy mini hűtőszekrényt a minimális ételkészítéshez és tároláshoz.
 3. Változó elrendezés, a hatékony helykihasználásra helyezve a hangsúlyt.
 4. Lehetnek beépített helytakarékossági funkciók, például Murphy-ágyak.

A hatékonysági apartmanok előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Hatékony helykihasználás
 • Alkalmas azok számára, akik szeretnek egyedül élni
 • Általában olcsóbb, mint más lakástípusok
 • Könnyen tisztítható
 • Ösztönzi a rendetlenségmentes életmód fenntartását
 • Ideális minimalisták számára
 • Kevesebb energiát használ a fűtéshez és a hűtéshez, ami általában fenntarthatóbbá teszi a meglévő rendszerek energiahatékonyságától függően.

Hátrányok

 • A helyszűke hátrányként jelentkezhet azok részéről, akik a nagyobb tereket részesítik előnyben.
 • A magánélet hiánya a helyiségen osztozók számára a hatékonysági lakásokat inkább az egyedül élőknek vagy a társfüggő szerelmespároknak ajánlja, mint a lakótársaknak.
 • Nehéz lehet a nagy terekben élők számára az alkalmazkodás.
 • Mindennapos rendrakást és a rendetlenségre való odafigyelést igényel.
 • A sütő és tűzhely nélküli kisebb konyhák korlátozhatják a főzési lehetőségeket.
 • Kevesebb hely a szórakozásra

Dekorációs tippek a hatékonysági lakásokhoz

 • A hely maximalizálása érdekében fontolja meg a többfunkciós bútorokat, például a Murphy-ágyakat, kanapéágyakat, bővíthatő étkezőasztalokat és a beépített tárolóval ellátott ottománokat.
 • Használja ki a függőleges és falfelületet tárolásra
 • A nagyobb tér illúziójának megteremtése érdekében használjon világos színeket a falakon.
 • Fesse a falakat, a mennyezetet és a szegélyeket ugyanolyan színűre, hogy légies érzetet keltsen.
 • Az ablakokkal szemben vagy a sötét sarkokban helyezzen el tükröket, hogy a fény visszaverődjön, és további perspektívákat és kilátásokat biztosítson.
 • Válasszon a helyiség méretének megfelelő arányú, kis méretű bútorokat.
 • Hozzon létre csendes sarkot a bútorok elhelyezésével, szőnyegekkel, térelválasztókkal vagy okos térrendezéssel elkülönített területek kijelölésével.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....