Pihentető hátsókert ötletek

 • Olvasási idő:5perc

Mérettől függetlenül a hátsó kertek az élvezet és a menedék forrását jelenthetik, egy olyan helyet, ahová elmenekülhet ha lazítani, pihenni és szórakozni szeretne.

Az Ön kültéri tere inkább egy olyan hely, ahonnan el szeretne menekülni, nem olyan mint egy csábító menedék ? Egy túl sok teraszbútorral, kültéri építménnyel (például pavilonokkal) és gyermekjáték-eszközökkel zsúfolt udvar kaotikusnak fog tűnni. Valójában azon kaphatja magát hogy inkább elkerülni a hátsó kertet, ha túl sok a holmi, nem tud mozogni, vagy ha mindig van egy projekt amit meg kell csinálni.

Tegyen rendet a hátsó kertben

Lomtalanítással szabaduljon meg a felesleges tárgyaktól és tegyen egy kis rendet a hátsó udvaron, tegye levegőssé a helyet a túlnőtt fák és sövények megmetszésével, a játszóeszközök áthelyezésével vagy elajándékozásával, ha a gyerekek már túl idősek a csúszdákhoz és hintákhoz. Szabaduljon meg az eltörött kertibútoroktól és tartozékoktól, illetve azoktól a dolgoktól, amelyeknek nem az udvaron a helyük.

Először legyen rend a hátsó kertben
Először legyen rend a hátsó kertben

A lehető legrendezettebb állapotból kiindulva mérje fel, milyen elemekre van szüksége ahhoz, hogy az udvar olyan hely legyen, ahová szívesen elvonul. Olyan menedéket kell kreálnia, ahol hátradőlhet és pihenhet, vagy élvezheti azokat a dolgokat, amelyeket szeret, például akár úszhat, edzhet vagy étkezhet a barátaival és a családjával.

Egy kültéri élettérben sok lehetőség rejlik, ezenfelül napfényt, árnyékot, kilátást és friss levegőt biztosíthat. Élvezze mindazt, amit kínál, és vegye figyelembe a következő módokat, amelyekkel átalakíthatja a teret, amikor oázissá alakítja azt.

Használja ki a kilátást

Ha Ön olyan szerencsés, hogy jó kilátással rendelkező otthonban él, ne szégyelljen olyan helyet kialakítani, ahonnan élvezheti a tájat. A kilátás érdekében történő tervezéskor vegye figyelembe a következőket:

 • Ne takarja el a kilátást fákkal és sövényekkel.
 • Hasonlóképpen, ne takarja el a kilátást kültéri bútorokkal.
 • A tereprendezésnek bele kell illeszkednie a szomszédos kilátásba és környezetbe, nem pedig versenyezni vele.
 • Keretezze a kilátást tereprendezéssel és bútorokkal.

Szerezzen be kényelmes ülőalkalmatosságot

Az ülőalkalmatosság egy dolog, de egy kémyelmes ülőgarnitúra, a társalgószékek, vagy a nyugágyak valóban lehetővé teszik, hogy kinyújtózzon és pihenjen, akár egy napernyő alatt, egy medence mellett, vagy akár egy emeletes lakóház erkélyén.

Kényelmesen jó pihenni
Kényelmesen jó pihenni

Ha az ülőalkalmatosságok kényelmesek, nagyobb valószínűséggel dől hátra és tölt el egy kis időt a szabadban, leülne mondjuk egy teraszos étkezőasztalhoz, megenne egy grillezett hamburgert, majd visszamenne a házba. Mit szólna egy függőágyhoz egy komolyabb kikapcsolódáshoz ? Mindezekhez az élvezetekhez egy kényelmes ülőgarnitúra is kelleni fog, hogy a pihenés az tényleg pihenés legyen.

Vizet a hátsó kertbe

Az udvar tökéletes vízi alkalmatossága egy privát medence, amely lehűti Önt, és lehetővé teszi hogy a saját udvarán belül víz közelében legyen. Már a víz látványa és hangja is nyugtató, pihentető hatással bír. Ha a költségvetése vagy a hely nem engedi meg egy medence beállítását, akkor fontolja meg ezeket a többi vízzel kapcsolatos ötleteket.

 • Kerti tó
 • Koi-tó
 • Szökőkút
 • Madárfürdő

Pezsgőfürdő

Mi lehet pihentetőbb és nyugtatóbb, mint egy forró kádban való pihenés ?

Egy kertbe kihelyezett pezsgőfürdő fenséges dolog
Egy kertbe kihelyezett pezsgőfürdő fenséges dolog

Legyen szó akár egy két személyre szóló kádról, akár egy nagyobb, hat személy befogadására alkalmas pezsgőfürdőről. A forró víz és a buborékok előteremtik a nyugodt kikapcsolódást.

Árnyék

Persze egy napernyő biztosíthatja a szükséges árnyékot. A látványa egy üdülőhelyen, homokos tengerparton vagy medence mellett töltött nyaralás képeit idézheti fel. Van valami a többi kültéri bútor fölé vetített kerek alakjában, ami vidámnak és hívogatónak tűnik, és arra csábít, hogy üljön le színes (vagy mintás, csíkos) formája alá, és pihenjen, esetleg kortyoljon egy koktélt vagy jeges italt.

A kertben az árnyék megteremtésének módjai közé tartoznak:

 • Esernyők.
 • Pavilonok és pergolák.
 • Napellenzők.
 • A tetőkön vagy lugasokon növő indák.
 • Fák.

Növények

A gondosan kiválasztott növények, amelyek természetesnek tűnnek a környezetükben, valóban témát vagy hangulatot teremthetnek, sőt, akár egy kedvenc nyaralóhelyre is elrepíthetik Önt gondolatban. Ki ne szeretne minden nap egy olyan udvarra kilépni, amely a Mauira, Tahitire vagy Sedonára tett utazásra emlékezteti ?

Helyezzünk növényeket a közelünkbe
Helyezzünk növényeket a közelünkbe

A kulcs az, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek jól alkalmazkodnak ahhoz a környezethez, amelyben él. Keverje a régiójának őshonos növényeit az adott éghajlathoz alkalmazkodott fákkal, cserjékkel, szőlővel és évelőkkel. Általában olyasmiket, amelyeket a helyi faiskolában vagy botanikus kertészeti boltban megtalálhat. Vegye igénybe egy kerttervező szakmai segítségét, vagy kérjen javaslatokat egy kertészeti áruház alkalmazottjától, vagy a helyi közösség tagjaitól.

Egy kis terasz

Egy betonlap néhány műanyag székkel és egy faszéngrillel nem elég. Hozzon létre egy olyan helyet, amely arra ösztönzi, hogy elhagyja a meleg fészket a dolgozószobában, és egy növényekkel teli, privát oázisba költözzön a saját kertjében.

Legyen egy hely ahova el lehet bújni
Legyen egy hely ahova el lehet bújni

Legyen a terasz olyan hely, ahol szívesen töltené az idejét, talán pihenve a napon, jógázva, olvasva, barátokkal lógva, bármi is legyen az Ön kedvtelése. Fontolja meg, hogy olyan személyes jegyeket adjon hozzá, amelyek egyedivé teszik a teraszt.

Legyen privát szféra

A magánélet a pihentető kültéri szoba szerves része. A terület felosztása és elszigetelése gondosan elhelyezett, megfelelő magasságú paravánokkal, falakkal vagy kerítésekkel titokzatosságot és meglepetést ad a térnek. A lugasok szintén hozzájárulnak az elszigeteltség érzéséhez, és biztosítják a szükséges árnyékot.

Tűzrakóhely

Egy tűzrakóhely azonnal melegséget kölcsönöz az udvarnak, különösen a hűvösebb hónapokban vagy az esti órákban. Mi lehet pihentetőbb, mint a tűz mellett beszélgetni a barátokkal vagy a családdal, vagy összebújni a partnerrel, miközben a lángokat bámulják ?

A kerti tűzrakóhelyet több célra is lehet használni
A kerti tűzrakóhelyet több célra is lehet használni

Mivel számos hordozható tűzrakóhely modell kapható kedvező áron, könnyen kialakíthat egy ülőhelyet a tűzrakóhely körül. Csak arra figyeljen, hogy ne építmény közelében, tető alatt vagy fából készült tárgyak környezetébe helyezze el a tűzrakóhelyet.

Világítás

A kültéri világítás jó hangulatot tud adni esténként, ha megfelelő fajtájú, fényű, és elhelyezésű, hogy megvilágítsa az udvar azon részeit, ahol esténként aktivitás tapasztalható. Így szabadba csalogatja Önt és vendégeit, és ott tartja ameddig csak kívánja.

A megfelelő kerti világítás jó hangulatot kölcsönözhet a hátsó kertnek
A megfelelő kerti világítás jó hangulatot kölcsönözhet a hátsó kertnek

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....