Régi fürdőkád felújítása

 • Olvasási idő:3perc

Ha egy fürdőkád jobb napokat is látott, de már eljárt az idő felette, a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a legjobb megoldás a csere, de ha más tényezők is felmerülnek, akkor a cserével kapcsolatos gondolatai merőben megváltozhatnak. Először is, az új kád ára csak a kezdet. Egy nagyon egyszerű, 1, 5 méter hosszú zománcozott acélkád kevesebb mint 30-50 000 Ft-ba kerülhet, de ha hozzáadjuk a vállalkozó költségét, a bontás, az elszállítás, és a vízvezeték-szerelő költségeit, a munka teljes költsége az egekbe szökik.

Alternatívaként a kád akril-réteggel való újbóli kibélelése is drága, és ez csupán elfedi a problémát. Az újrafestéssel megegyező vagy annál magasabb áron a kádbélelés se a legolcsóbb megoldás. Azonban még mindig olcsóbb, mint a teljes csere. De a cseréhez képest a kád újrafestése is lényegesen olcsóbb, mint az akril-réteg felvitele a régi kádra.

A kád újrafestésének előnyei

Talán a legjobb dolog a kád újrafestésében az, hogy a kád a helyén marad. Az otthoni átalakítással, amikor megváltoztat egy dolgot, szinte biztos hogy más dologhoz is hozzá kell nyúlni. Ez a dominóhatás, így érthető, hogy ha a kádat a helyén tudja tartani, hogy újrafényezze, akkor nem fogja megtapasztalni azt a, kaotikus helyzetet, hogy a csempéket, a padlóburkolatot, a vízvezeték-szerelvényeket, és esetleg még több mindent újra kell építenie, “vissza kell csinálnia”.

A felújítás után így nézhet ki a fürdőkád
A felújítás után így nézhet ki a fürdőkád

Ha egy kádat szakemberekkel újrafesteti, vagy ha Ön maga újrafesti a kádat, akkor minden munka a helyszínen végeződik el. A környező elemeket, beleértve a csempét, a padlóburkolatot és az összes többi használati tárgyat vagy berendezést, lemaszkírozzák és minden a helyén marad.

“Csináld magad” fürdőkád felújítás

A “csináld magad” kádfelújítás még mindíg olcsóbb, mint a szakemberek felbérlése, viszont lehet hogy a javítás minősége nem lesz olyan mint a szakembereké.

Eszközök a kád újrafestéséhez

Vásároljon egy liter epoxit festéket, latexkesztyűt, acélgyapotot, ecsetet, tisztítóoldatot, felületmaró folyadékot (kromofág is megfelel), és védőszemüveget. Az epoxi fehér színben kapható, de színezhető (a színezést tetszés szerint alkalmazhatja). A kád újrafestésénél szórópisztoly helyett használjon ecsetet vagy kis teddy-hengert.

Tipp: Az akril-bevonat sokkal keményebb, mint a közönséges festék, de nem olyan tartós, mint a szakszerűen alkalmazott festett bevonat. A felület védelme érdekében ne tisztítsa az újrafestett kádat semmilyen súroló hatású tisztítószerrel.

Az újrafestés lépései

 • Alaposan tisztítsa meg a kádat, és távolítsa el az összes tömítést.
 • Távolítsa el a kád csaptelepét és a lefolyószerelvényeket, ha van ilyen.
 • Takarja le és fedje le a kád körüli területet, és nyissa ki az ablakokat és/vagy állítson fel ventilátorokat a munkaterület aktív szellőztetése érdekében.
 • Töltse fel vízzel a kádat vízzel, és adja hozzá a felújító-készletben található felületmarót, annak érdekében hogy a felületet megmarja, és az új bevonat megtapadjon rajta.
 • Öblítse ki a kádat.
 • Csiszolja meg a kádat, amíg még nedves, hogy tovább érdesítse, és ezáltal javítsa a kötést.
 • Öblítse ki a kádat, és hagyja megszáradni.
 • Törölje át a kád belsejét papírtörlővel, majd törölje át egy száraz ruhával, hogy eltávolítsa a port, és hogy teljesen száraz legyen a felület.
 • Vigye fel az alapozót hengerrel, és hagyja megszáradni az utasítás szerint.
 • Keverje össze az epoxi bevonatot.
 • Kezdje el hengerrel felvinni a kád oldalaira. Váltogassa a függőleges és vízszintes vonásokat, hogy elkerülje a csöpögést és a henger nyomait. Térjen át a kádfedélzetre (vízszintes felületek), majd hengerelje le a kád alját. Szükség szerint ecsettel fejezze be a széleket.
 • Közvetlenül az első réteg után vigyen fel egy második réteg epoxi bevonatot.
 • Hagyja a kádat 48 órán át száradni, legalább az első napon szellőztesse a területet.
 • Szerelje vissza a csaptelepet és a szerelvényeket.
 • Tömítse a kádat a lefolyóknál, és hagyja egy éjszakán át száradni, mielőtt használatba venné.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....