Hogyan kell higítani a latex festéket ?

  • Olvasási idő:5perc

A latexfestékkel való munka egyik előnye a könnyű használat. Amint a festéket már előre kikevert, és előre meghatározott viszkozítású állapotban hozza el a boltból, a latexfesték azonnal használható.

Az új, frissen kevert latexfestéket ritkán kell hígítani a legtöbb festőhengeres és ecsetes alkalmazáshoz. A festékgyártók olyan viszkozitású latexfestéket állítanak elő, amely átlagos alkalmazáshoz használandó. Mivel az “átlagos” nem minden helyzetre érvényes, előfordulhat, hogy a latexfestéket hígítani kell az olyan készülékekhez, mint például a festékszórók, vagy a festék már régebben lett vásárolva, amely a párolgás miatt részben elvesztette már víztartalmát.

Miért csak vízzel lehet higítani latexfestéket ?

A festékeket két kategóriába soroljuk: olajalapú (vagy alkid) vagy vízalapú festékek. Az olajbázisú festékeket csak kőolaj- vagy ásványi alapú termékekkel szabad hígítani vagy tisztítani. Ezzel szemben a latexfesték vízbázisú, és csak vízzel szabad tisztítani és hígítani.

A latexfesték sikeres hígításához a festék viszkozitásának meglehetősen pontos felmérése és a megfelelő mennyiségű víz hozzáadása szükséges.

Amire szüksége lesz a higításhoz

Felszerelés / szerszámok
Akkus fúrógép
Keverőszár
Fa festékkeverő pálca
Latex vagy nitril kesztyű
Mérőpohár
Viszkozitásmérő pohár 
Finomszemcsés kúpszűrő 

Anyagok
Latexfesték
Szobahőmérsékletű víz
Fetékhigító adalék (opcionális)

Utasítások a higításhoz

Akklimatizálja a festéket. A festék hígítása előtt akklimatizálja a festéket 15 és 30 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. A hideg festék lassabban folyik, és látszatra nem igényel hígítást. Ha a festék túl hideg, azt a téves benyomást keltheti hogy hígításra szorul.

Keverje össze a festéket

Alaposan keverje össze a festéket. Ha a festéket nemrég rázta fel, akkor erre a lépésre nincs szükség. Idővel a szilárd anyagok hajlamosak összegyűlni a doboz alján, ami megnehezíti a festék valódi állagának felmérését.

Higításkor a festék színe elhalványodik kissé, erre ügyeljen
Higításkor a festék színe elhalványodik kissé, erre ügyeljen

Csatlakoztassa az akkus fúrógéphez a keverőszárat, és alaposan keverje össze a festéket. A fa keverőpálcával keverje át a festéket, hogy tesztelje azt, hogy ha a pálca kicsit is nehezebben mozog a festék alján mint a tetején, akkor a szilárd anyagok még mindig nem keveredtek el teljesen. Ha ez a helyzet, akkor addig keverje a festéket, amíg a festék állaga teljesen egyforma nem lesz a festékesdobozban.

Ellenőrizze, hogy a festéknek szüksége van-e hígításra ha festékszórót akar használni

A festék teljes porlasztásához a festékszóróknak egy bizonyos viszkozitási tartományba eső festékre van szükségük. Erről a tartományról a festékszóró dokumentációjában talál információkat. A festékszóró használatakor a pontos kalibrálás érdekében fektessen be egy kis, olcsó úgynevezett viszkozitás-mérő pohárba. A viszkozitási pohár lényegében egy tölcsér, amelynek alján az adott viszkozitáshoz mérten egy pontos átmérővel renelkező lyuk található. Különböző viszkozitáshoz különböző átmérőjű lyukak találhatóak. Ezért kell pontosan tudni hogy a festékszóróval történő munkához milyen viszkozitású festék használatos, mert akkor olyan viszkozitás–mérő poharat kell hozzá használni.

A festék viszkozitása felvitelnél szinte a legfontosabb tényező
A festék viszkozitása felvitelnél szinte a legfontosabb tényező

A festék viszkozitása akkor a megfelelő ha a lyukon épp ki tud buggyanni a festék úgy hogy utána nem folyik belőle nagyon a festék.

Szűrje ki a szennyeződéseket

A szilárd festékdarabok és a kialakult filmréteg nem állítható helyre vízzel történő hígítással. A nagyobb festékdarabokat egy eszközzel szedje ki. A maradék darabokat és egyéb szennyeződéseket egy kúpszűrővel távolítsa el.

Mérje ki a vizet a higításhoz

A megfelelő vízmennyiség adagolásához használjon folyadékmérőt, ne száraz mérőpoharat. A hozzáadandó víz mennyisége a festék jelenlegi állagától és az Ön által kívánt állagtól függően változik. 1 deciliter tiszta, szobahőmérsékletű víz általában megfelelő mennyiség a kezdéshez, persze szükség szerint mindig adhat hozzá többet. A festékgyártók általában 2 deciliterben maximálják az adalékvíz mennyiségét literenként a latexfestékhez, hogy az még ne legyen túl híg. Nézze meg a festékesdoboz címkéjét vagy az online festékleírásokat az adott latexfestékre vonatkozóan a higítási arányokat.

Keverje a vizet a festékhez

Lassan öntse a vizet a festékbe, miközben a festéket óvatosan keveri a fa festékpálcával. Gyakran ellenőrizze a festék viszkozitását a higításkor.

Lassan haladjon, és legyen óvatos a víz hozzáadásakor, mert ez csak egyirányú folyamat: A festékhez bármikor adhat még vizet, hogy tovább hígítsa, de a festéket nem lehet újra besűríteni. A legjobb módja a túl híg festék elkerülésének, ha egy másik festékesdobozba adagolja a már higított festéket.

Tesztelje a festéket egy hasonló felületen

Miután a festéket felhígította, összekeverte és hagyta leülepedni (a festékkeverő használatakor buborékok keletkezhetnek amik hígabb festéket eredményez), ecsettel vagy hengerrel kenje ki a festéket egy, a festeni kívánt felülethez hasonló felületre. Vagy a festékszóró-pisztolyba töltve ellenőrizze hogy megfelelő e a kibocsátás.

Tippek a latexfesték hígításához

  • Soha ne használjon kőolaj alapú termékeket a vízbázisú latexfesték hígításához. Minden olyan termék, amely ásványi alapú szesz, vagy festékhígító néven fut, valószínűleg kőolajalapú oldószer.
  • Ha el akarja tüntetni az ecset- vagy hengernyomokat, fontolja meg, hogy víz helyett olyan festékadalékot használjon, mint a Floetrol, ami a káros hatású hígítókkal ellentétben, nem módosítja a festék tulajdonságait és nincs hatással a bevonat megjelenésére vagy száradási idejére.
  • A víz hozzáadása a festékhez hígítja a festéket, és így világosabbá teszi a színét, így további rétegekre lehet szükség a színminőség megtartásához.
  • Az egyik árulkodó jele annak, hogy a latexfesték a párolgás miatt vizet vesztett, ha a doboz fedele festékkel van bevonva. Még egy tűlyuknyi rés is elég a fedél és a doboz között ahhoz, hogy a vízalapú festék idővel besűrűsödjön.
  • Küzdjön a párolgás ellen úgy, hogy a fedelet egy szorosabban illeszkedő, műanyagból készült, csatos fedéllel helyettesíti, vagy a festéket egy jól zárható festékesdobozba önti át, vagy fóliát tesz a fedél és a festékdoboz közé.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....