Pár tudnivaló a szén-monoxid mérőkről

 • Olvasási idő:6perc

A szén-monoxidot (CO) gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel szagtalan, és láthatatlan, így ez a mérgező gáz az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott veszély az otthonokban. Magyarországon általában 10-20 személy veszti életét szén-monoxid mérgezésben évente. A mérgezések rendszerint a téli hónapokban következnek be, amikor a fűtési rendszerek üzemelnek. Az Ön és családja biztonsága érdekében ismerje meg a szén-monoxid számos forrását otthonában, valamint a szén-monoxid vizsgálatának módjait.

Kapcsolódó cikkek

A füstérzékelők hamis riasztásai, és ellenszerei
Hogyan működnek a füstérzékelők ?
Fatüzelésű kandalló karbantartási tippek

Egészségügyi tünetek

A szén-monoxid úgy mérgez, hogy felszívódik a véráramba, ahol helyettesíti a vörösvértestek oxigénjét. Az eredmény súlyos szövetkárosodás vagy halál lehet. Ezért az otthoni CO-szint emelkedés nagyon komoly problémát jelent. A szén-monoxid mérgezés tünetei hasonlóak lehetnek mint egy sima szédüléses rosszullét, ezért a CO-mérgezés gyakran marad észrevétlen, mert nem gyanakodnak rá hogy a rosszullét forrása a fűtőberendezésből érkezik. A tünetek a következők lehetnek:

 • Tompa fejfájás
 • Gyengeség
 • Szédülés
 • Hányinger vagy hányás
 • Légszomj
 • Zavarodottság
 • Homályos látás
 • Eszméletvesztés

A szén-monoxid-mérgezést számos jel különbözteti meg egy átlagos rosszulléttől. Ha például a lakásban mindenki – beleértve a háziállatokat is – egyszerre lesz rosszul, akkor a szén-monoxidra kell gyanakodni. Ha jobban érzi magát, amikor elhagyja a házat, és a szabad levegőre megy, akkor a CO lehet a bűnös. Bár mindenkire veszélyes a szén-monoxid mérgezés, a csecsemők, az idősek, a szívbetegségben, vérszegénységben és légzési problémákban szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek rosszul hamarabb, és súlyosabban.

A szén-monoxid forrásai az otthonokban

A szén-monoxidot a gáz, az olaj, a szén, a faszén és a fa tüzelőanyagok termelik, amelyek nem teljesen égtek el. A szén-monoxid gyakrabban fordul elő a régebbi kályhákban, valamint a nem megfelelően szellőztetett HVAC-rendszerekben és gázüzemű vízmelegítőkben. Az elektromos kemencék, az elektromos vízmelegítők, az elektromos sütők és minden más, normálisan működő elektromos készülék nem termel szén-monoxidot.

Nem csak a fűtőberendezésektől lehet szén-monoxid mérgezést kapni
Nem csak a fűtőberendezésektől lehet szén-monoxid mérgezést kapni

Bár a fűtés korántsem az egyetlen szén-monoxid-forrás az otthonokban, mégis jelentős mértékben a fűtés által keletkezett mérgezés a leggyakoribb. A nem megfelelően beszerelt vagy szellőztetett fűtőberendezések által termelt szén-monoxid mellett más tüzelőanyaggal működő forrásokból is származhat érgezés, többek között, de nem kizárólagosan:

 • Gáztűzhelyek
 • Gázfűtésű ruhaszárítók
 • Gázzal működő vízmelegítők
 • Hordozható, gázzal működő helyiségmelegítők
 • Kandallók
 • Fatüzelésű kályhák
 • Zárt garázsban járó motorú járművek
 • Szént és gázt használó grillek

A CO-mérgezés elleni védekezésként a biztonságtudatos lakástulajdonosok számára hasznos lehet egy hordozható szén-monoxid-mérő. Ez egy sokkal pontosabb eszköz, mint az olcsó, falra szerelhető CO-érzékelők. A CO-mérő egy hordozható mérőeszköz, amely lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk a CO forrását, bármilyen helyiségből, vagy eszközből is származik, pontosan meg tudjuk mérni, hogy mennyi gáz van jelen a levegőben. Minden hordozható szén-monoxid-mérő másképp működik, ezért a gyártó utasításaiban tájékozódjon a saját mérőjével kapcsolatos részletekről.

Figyelmeztetés
Ha Ön és családja fizikai tüneteket észlel, és azt gyanítja, hogy veszélyes mennyiségű szén-monoxid van otthonában, azonnal hagyja el a lakást. A mentőket akkor is érdemes kihívnia ha már a szabad levegőn jól érzi magát, nehogy valamilyen szövődményt okozzon a szén-monoxid mérgezés, még ha enyhébb fokú is volt.

Szén-monoxid mérő használata

Kapcsolja be a mérőműszert a “ON” gombbal. Hagyja, hogy a mérő teljesen bekapcsoljon. A hordozható szén-monoxid-mérője rendelkezik valamilyen nullponti beállítással az alappont megállapításához. Ezt a szabadban vagy egy olyan helyiségben végezze, amelyről tudja, hogy szén-monoxid mentes.

Egyszerű szén-monoxid riasztó
Egyszerű szén-monoxid riasztó

A mérő használata előtt a gyártó utasításainak megfelelően futtassa le a diagnosztikai önellenőrzést a mérő kalibrálása érdekében. A teszt elvégzése 3-5 percet vehet igénybe.

Vizsgálja meg a feltételezett szén-monoxid-gyanús területet. Menjen arra a területre, ahol feltételezhetően szén-monoxid van, és várjon amíg a mérőműszer el nem éri a legalább 90 százalékos értéket (sok modellnél).

A szén-monoxid-mérők különböző módon jeleznek Önnek: hangokkal, fényekkel vagy a képernyőn megjelenő üzenetekkel. A 0-1 PPM (parts per million) értéket tekintik normális háttérszintnek, a 35 PPM pedig az OSHA/NIOSH 8 órás expozíciós határértéke. Ha a leolvasott érték meghaladja a normál értéket, forduljon szerviz szakemberhez, aki bevizsgálja a gyanús készüléket.

Alternatív módszerek a szén-monoxid gáz vizsgálatára

Beltéri levegőminőségi vizsgálat

A szén-monoxid jelenlétének kimutatására a lakásban a legvégső és legpontosabb módszer a beltéri levegőminőségi vizsgálat. Magáncégek a beltéri levegőminőség és a szén-monoxid-vizsgálatot is magában foglaló beltéri levegőminőség-javító vizsgálatok elvégzésére szakosodtak. Egyes önkormányzati tűzoltóságok és közműszolgáltatók ingyen vagy kedvezményes áron eljönnek az Ön otthonába, és ellenőrzik a szén-monoxidot.

Az ezeknél a vizsgálatoknál használt fő eszköz egy elektronikus, hordozható, többgázos mérőműszer. Ez az eszköz abban különbözik a fogyasztói szintű szén-monoxid-érzékelőktől, hogy úgy kalibrálható, hogy a szén-monoxidot nyomokban, közel 0 PPM-től és akár 1 PPM-es léptékben is kimutatja. A szén-monoxid vizsgálatán kívül a legtöbb magáncég más káros szennyező anyagokat is vizsgál, például penészgombát, allergéneket, radont, formaldehidet és egyebeket.

HVAC égéselemzés

Ha Ön vagy a vizsgáló cég úgy véli, hogy a szén-monoxid forrása a HVAC-rendszer, akkor égéselemző készülékkel ellenőriztesse a rendszert. Az égéselemző egy olyan elektronikus készülék, amely a közvetlenül a kemencékből érkező szellőztetett gázokat vizsgálja, hogy a szén-monoxid és az oxigén aránya a biztonságos tartományon belül maradjon. Az égéselemző készülék csak a közvetlenül a kemencéből elégetett gázokat vizsgálja, a levegő általános minőségét nem. A készülék általában túl drága és korlátozottan használható ahhoz, hogy a legtöbb magánszemély beszerezze. Sok HVAC-vállalat és helyszíni levegőminőség-vizsgáló cég nem rendelkezik égéselemzővel, csak mérővel, ezért előzetesen érdeklődjön a cégnél mielőtt a házhoz hívja őket.

Fogyasztói szintű szén-monoxid-gázérzékelők

A legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsa, van-e szén-monoxid az otthonában, egy szén-monoxid érzékelő (ez az eszköz különbözik a szén-monoxid mérőtől). Valójában számos építési szabályzat előírja a szén-monoxid érzékelőt. Ha nincs szén-monoxid érzékelő az otthonában, nemcsak magát és családját teszi ki veszélynek, hanem akár a házeladásnál is gondok merülhetnek fel.

A lakossági használatra szánt szén-monoxid érzékelők értékesek és fontosak, de csak passzív szén-monoxid érzékelőnek tekinthetők. Nem olyan pontosak, mint a hordozható többgázos szén-monoxid-mérők, mivel ezek általában csak 30 PPM-ig mérnek. Ezeknek a szén-monoxid érzékelőknek az a céljuk, hogy utolsó figyelmeztető eszközként védjék a lakóterületeken, például a hálószobákban, étkezőben, nappaliban tartózkodó személyeket.

Ezek a szén-monoxid érzékelők nem arra szolgálnak, hogy a szén-monoxid-gázt a feltételezett keletkezési helyeken, például a fűtési rendszerekben vagy akár a konyhákban érzékeljék. Valójában a legtöbb ilyen szén-monoxid érzékelőt a használati utasításában meghatározott sugarú körön kívül kell felszerelni. Általában a főzőberendezésektől legalább 1,5 méter, a fűtőberendezésektől pedig legalább 3-5 méter távolságra kell őket felszerelni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....