Alapvető szerszámok a csempézéshez

  • Olvasási idő:4perc

A megfelelő eszközökkel sokkal könnyebbé és problémamentesebbé válik a csempézési projekt. Hacsak nem végzett már korábban csempézést, akkor nagy valószínűséggel a legtöbb szükséges dolog nem lesz meg a szerszámosládájában.

A jó hír az, hogy a szükséges speciális szerszámok ára jóval 40 000 Ft alatt van, és minden szükséges eszközt megtalálhat bármelyik barkácsáruházban, bár a legnagyobb kiadás a csempevágó lesz, a többi az pár száz, és pár ezer forintos dolog. Ha nagyobb csempézési munkát tervez, akkor érdemes egy kicsit spórolni, és venni egy vizes csempevágót, vagy bérelni egyet egy-két napra. Egyébként szinte bármilyen csempézési projekthez elegendőek a kézi szerszámok.

Vizes csempevágó

A csempevágó a legjobb eszköz minden típusú csempe vágására, beleértve a porcelánt, a kerámiát, a követ és az üveget is. Élét, nem fogazott, hanem gyémánt- vagy karbidszemcsés van felületkezelve, és a vágás során vízet használ a hűtésre, hogy az él és a csempe ne melegedjen túl.

Csempevágó készülék
Csempevágó készülék

A vizes csempevágó kézi alternatívája a sima csempe vágó, ami egy egyszerű asztali szerszám, amelyet a csempe egyenes vonalba történő erős karcolására használ, amit ezután könnyen letörnek a karcolás mentén. A legjobban kerámia, porcelán és üvegcsempe esetén használható.

Fugázó kanál

A fugázókanál úgy néz ki, mint egy kőműves, vagy beton simító, de gumiból van az éle. Ezt használják a fugázóhabarcs felhordására, a csempék közötti fugákba. Az gumiélt arra való, hogy a habarcsot a fugahézagokba benyomja, és hogy a habarcsot a csempefelületekkel egy szintbe hozza. Nincs más egyszerűbb eszköz, amely ezt a munkát hatékonyan végezné, így a fugázó kanál valóban nélkülözhetetlenné válik.

Fugaszivacs

A fugaszivacs egy nagy, sűrű anyagú szivacs, lekerekített élekkel és sarkokkal. A fugahézagok simítására és a felesleges fugaanyag eltávolítására szolgál a csempefelületekről.

Egy fugázószivacs nagy segítség lehet a szép munkához
Egy fugázószivacs nagy segítség lehet a szép munkához

Bár elfogadhatónak tűnhet egy közönséges háztartási szivacs használata erre a munkára, a hagyományos szivacsok éles szélei kihúzzák a fugából a habarcsot, és kis méretük miatt nagyrészt hatástalanok. Ehelyett mindig valódi fugaszivacsot használjon.

Fogazott simító

A fogazott simítót a csemperagasztó padlóra vagy falra történő felhordására használják. A négyzet alakú rovátkákkal ellátott simítókanalakat a hígítóhabarcshoz (padlólapokhoz), a V rovátkákkal ellátott simítókanalakat pedig a csemperagasztóhoz (falicsempéhez) használják. A simítók különböző méretű rovátkákkal készülnek, annak érdekében hogy több méretű csempét lehessen hatékonyan a falra, vagy padlóra telepíteni.

Csempefogók

A csempefogók segítségével olyan szabálytalan vágásokat – például félköröket – készíthet, amelyeket a vizes vagy a sima csempevágó nem tud. Fogószerű nyéllel és harapó éllel rendelkeznek, amelyek a körömvágóhoz hasonlóan ívben is lehet a csempét vágni. Bár lehetséges, hogy egy csempézési munkát csempevágó nélkül is el lehet végezni, viszont ez egy nagyon praktikus eszköz, amely készenlétben állhat mindenféle egyedi vágások kivitelezéséhez.

Krétahúzó

A csempézés az egyenes vonalakról szól. Ezért van egy régimódi módszer az egyenes vonal húzására, amely még ma is működik: a krétavonal. Töltse meg a szerszámot krétaporral, rázza fel, és tekerje le a zsinórt a kívánt hosszúságúra. Pendítse meg a madzagot, és máris látható a vonal a felületen, bár kissé elmosódott vonalat kap a padlón vagy a falon, attól függetlenül jól használható. A krétahúzót a csempézés megkezdése előtt az alap csempézési terület meghatározására használják.

Vízmérték

Ha bármilyen munkát végez a ház körül, valószínűleg már rendelkezik vízmértékkel, más, nem annyira elterjedt néven ácsmértékkel.

Egyszerű vízmérték
Egyszerű vízmérték

Ezt a függőleges, vízszintes vagy átlós elrendezési vonalak ellenőrzésére használja egy csempesor ellenőrzésére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ténylegesen függőleges vagy vízszintes. Emellett praktikus egyenes vonalzóként is használható, amellyel ellenőrizheti a csempék egyenletes felrakását a falon vagy a padlón.

Gumikalapács

Használjon gumikalapácsot a csempék óvatos helyre kopogtatásához. Ha a sima fémből készült kalapácsot valami puha anyagba (szövet, habszivacs stb.) burkolja, az nem fog működni.

Gumikalapács
Gumikalapács

Fektessen be egy olcsó kalapácsba, és megkímélheti magát számtalan repedt csempétől.

Műanyag vödrök

A vödrök elengedhetetlenek a habarcs összekeveréséhez és a habarcsszivacs kiöblítéséhez. A csempézéshez nincs szükség speciális vödörre, csak egy megfelelő méretűre, amelyet könnyű magunkkal cipelni, de elég nagy ahhoz, hogy belenyúlhassunk a habarcsos simítóval és szivaccsal.

Nagyjából a csempézéshez ennyi szerszám szükségeltetik. Természetesen lehet vásárolni lézeres szintmérőt, és további profi dolgokat, de ha a költségek számítanak akkor ezekkel az eszközökkel is lehet profi szintű munkát végezni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....