Vízszerelésnél elkövetett hibák

  • Olvasási idő:4perc

Sokan szeretik maguk elvégezni a vízvezeték-szerelési munkákat, akár azért, hogy pénzt takarítsanak meg, akár azért, mert szeretnek barkácsolni a ház körül. Bár van előnye,ha a vízvezeték-szerelési munkákat el tudjuk saját magunk is végezni, de ha kellő szakértelem nélkül állunk neki akkor ezek a hibák sokba kerülő kiadásokkal járhatnak. Ha ismeri a vízvezeték-szerelési munkákkal járó hibákat, és tudja, hogyan kerülheti el ezeket, az segíthet abban, hogy vigyázzon otthonára.

Kapcsolódó cikkek

A vízellátó csövek anyagai
Hogyan küszöbölje ki az alacsony víznyomást a berendezéseiben ?
Házi vízszereléshez alapvető szerszámok
Vízgazdálkodás a fürdőszobában

Vegyi lefolyótisztító használata

Sok lakástulajdonos számára a folyékony lefolyótisztító csodaszernek tűnik. Csak néhány deciliter vegyszer a lefolyóba, és máris felszabaulnak a csövek, és a szennyvíz a csatornába kerül, gondolják. Sajnos a kémiai lefolyótisztítók káros hatással lehetnek a horganyzott vízvezetékekre. Azok, akik rendszeresen használják ezeket a termékeket, a csövek korrodálódását és szivárgását idézhetik elő.

Számos módja van a dugulások megszüntetésének anélkül, hogy maró vegyszereket engedne az otthoni vízvezetékbe. Az alternatív termékek közé tartoznak:

Duguláselhárító-csiga: Ez a kézi meghajtású eszköz hasonlít a “görényhez”, viszont ezzel az eszközzel is a legtöbb dugulást vízvezeték-szerelő vagy maró vegyszerek nélkül meg tudja oldani.

Természetes termékek: A részben, vagy teljesen eltömődött lefolyó kitisztításához szórjon szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsön bele ecetet, és hagyja az oldatot néhány órán át állni. Ha végzett, öblítse át forró vízzel.

Ha egyik sem használ, hívjon vízvezeték-szerelőt. Egy jó vízvezeték-szerelő anélkül tudja megszüntetni a dugulást a lefolyóban, hogy durva vegyszereket használna, vagy falat bontana, amelyek károsíthatják az otthonát és a vízvezetékeket.

A víz elzárásának elfelejtése szereléskor

Erre a legtöbb vízszereléssel kapcsolatos projektnél szükség lesz. Ha a vízvezeték-javítás megkezdése előtt nem zárja el a vizet, az csőtöréshez, kisebb árvízhez, vezethet. Ismerje meg otthona vízvezetékrendszerét, mielőtt elkezdené az adandó vízvezeték-szerelési projektet. Zárja el a vizet a főcsapnál hogy az ilyen baleseteket elkerülje.

Engedély nélküli munka végzése

Azok a lakástulajdonosok, akik a megfelelő engedélyek beszerzése nélkül jelentős változtatásokat hajtanak végre otthonuk vízvezetékrendszerén, értékvesztést okozhatnak otthonuknak. Az engedély nélküli munkálatokkal rendelkező otthonok eladása hosszabb ideig tarthat, és kevesebb pénzért adhatóak el.

Bárhogy is legyen, a lakástulajdonosoknak meg kell győződniük arról, hogy az engedélyeket minden olyan nagyobb munka esetén, mint például egy fürdőszoba vízvezeték-rendszerbe bekötése, vagy teljes újracsövezés esetén, meg kell szerezniük. Az engedélyek lehetővé teszik a helyi építési tisztviselők számára, hogy felügyelhessék a lakásfelújítási projekteket. Ez segít biztosítani, hogy minden lakásfelújítási projektet a szabályoknak megfelelően végezzenek el. Bár az engedély megszerzése pénzbe kerülhet, az engedély megvédheti Önt a későbbi bírságoktól, miközben biztosítja, hogy a vízvezeték-szerelési munkálatok megfelelően legyenek elvégezve.

Horganyzott és réz csövek összekötése

Ha a horganyzott és a rézcsövek érintkeznek egymással, akkor korrózió fog kialakulni. Sok lakástulajdonos, aki maga végzi a vízvezeték-szerelési munkákat, nincs tisztában ezzel a ténnyel, és a horganyzott csöveket rézcsövekkel szereli össze. A két fajta anyagból csak úgy lehetséges az összeszerelés, ha egy speciális darabot, úgynevezett dielektromos csatlakozót használnak. A dielektromos csatlakozó egy speciális közdarab, amely egy műanyag hüvelyt és gumi alátétet használ, hogy megakadályozza, hogy a réz és a horganyzott csővezetékek összeérjenek.

Barkácsolás megfelelő szakértelem nélkül

Egyes háztulajdonosok engedély vagy biztosítás nélkül (amit a legtöbb szakember tud biztosítani) vállalják a vízvezeték-szerelési szereléseket. A profik mindent tudnak arról, hogyan működik az otthoni vízvezeték-szerelés. Szakképzésen vesznek részt, hogy megtanulják a megfelelő vizszerelési gyakorlatokat. Szakmunkásképzőt végeznek, és több éves tapasztalatot szereznek, mielőtt vizsgát tesznek. Mindez a tapasztalat és szakértelem biztosítja a projekt minőségét és otthona biztonságát.

Ha olyan barkácsolási projektet vállal, amely meghaladja az ön hatáskörét, az akár az otthona megrongálódásához is vezethet. A megfelelő szakismeret nélkül végzett barkácsolás a jövőben több pénzbe is kerülhet, ha később egy vállalkozónak kell fizetnie a munka újbóli elvégzéséért.

Néha nehéz megmondani, hogy egy projekt meghaladja e az Ön képességeinek szintjét. A legjobb módja annak kiderítésére, hogy a projekt megkezdése előtt konzultáljon vízvezeték-szerelőkkel. Tegye fel az olyan kérdéseket, mint például: “hogyan csinálná ezt ?”, és “mivel jár ennek a projektnek az elvégzése ?”. A szakértőkkel való beszélgetés segíthet felmérni, hogy mennyire összetett egy projekt, és hogy rendelkezik-e a munka elvégzéséhez szükséges készségekkel és eszközökkel. Mindenesetre ha nem biztos a vízszerelési tudásában, akkor inkább hívjon szakembert.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....