Medence festése

 • Olvasási idő:4perc

A medencéjének idilli megjelenése – trópusi kék vagy csillogó fehér – talán már megfakult. És ha szép tiszta víz van benne, akkor nem mutat túlságosan jól egy olyan medence, amiben már láthatólag megfakultak a valaha élénk színek.

A medencék folyamatosan ki vannak téve az UV-sugaraknak, a klóros víznek és a felhasználók tevékenységének. Így nem csoda, hogy az átlagos medencefesték mindössze négy-öt évet bír ki, utána rohamosan fakulni kezd.

A medence festése körülbelül egy-két nap alatt elvégezhető. Mint szinte minden más festésnél, a szép és tartós eredmény titka az előkészítés. Ha megfelelően leereszti és megtisztítja a medencét, maga a festék felhordása viszonylag gyorsan megy.

A medencefesték

Az egyik legjobb festéktípus, amelyet a medencéhez használhat, a kimondottan medencék festésére való medencefesték, amit a festékboltban is így kell kérni. Mivel kizárólag medencékhez tervezték, alkalmazkodik a medencék igényeihez. Rugalmas, szívós, ellenáll a penésznek, a gombának, és a medence vegyszerei nem befolyásolják.

A medencefesték jól működik az új, festetlen medencefelületeken. Ideális a már meglévő festékre történő festéshez is, mivel az új és a régi festék kémiailag összeolvad.

Ez a festék nem használható korábbi epoxi vagy akril medencefesték fölé. Nem alkalmazható üvegszálas vagy vinyl bélésű medencefelületeken.

Mennyi medencefestéket használjunk ?

Ezt általában a festék gyártója határozza meg, de általánosságban 10-15 liter festék minden 100 négyzetméter medencefelületre, a gyártó előírásaitól függően. Ne feledje, hogy két rétegre lesz szükség, amikor kiszámítja, hogy mennyi festékre van szükség.

Ajánlott feltételek a medence festéséhez

Kerülje a medence festését közvetlen napfényben. Ezért a legjobb, ha reggel fest. Fessen 20 °C feletti és 35 °C alatti hőmérsékleten. A figyeljen arra hogy a festendő felületnek teljesen száraznak kell lennie. Továbbá ne fessen, ha egy-két napon belül csapadékra lehet számítani.

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

 • Festőhenger
 • Ecset
 • Nylon sörtés tisztítókefe
 • Festőhenger hosszabbító rúdja
 • Merülő szivattyú
 • Nylon kötél
 • Medence kefe
 • Porszívó
 • Ponyva vagy műanyaglap
 • Gumialapú medencefesték
 • Ásványi szesz vagy festékhígító
 • Citrus alapú zsírtalanító vagy tisztítószer

Utasítások a medencefestéshez

Medence leeresztése

Tervezzen jó előre, mert a medence leeresztése hosszú folyamat. A medence méretétől függően akár 16 órát is igénybe vehet.

 • Kapcsolja ki és húzza ki a medenceszűrőt.
 • Csatlakoztassa az ürítőtömlőt a búvárszivattyúhoz.
 • Az ürítőtömlő szabad végét vezesse ki egy utcai csatornába, szennyvízcsatornába vagy egy olyan területre, amelyre ilyen minőségű vízzel lehet folyatni.
 • Engedje le a szivattyút nejlonkötéllel a medence aljára, ügyelve arra, hogy a szivattyú zsinórja a medencén kívülre nyúljon.
 • Csatlakoztassa a szivattyút egy földi megszakítós (GFI) konnektorhoz.

Tisztítsa meg a medencét, amíg a víz lefolyik

Miközben a medence leeresztődik, addig használja a medencekefét és a hosszabbító rudat a medence oldalának súrolására. Nem kell folyamatosan a medencénél lennie, de maradjon a közelben hogy a leeresztésnél ne legyen gond. Például ne essen bele a gyerek.

Az üres medencét alaposan ki kell takarítni az új festéshez
Az üres medencét alaposan ki kell takarítni az új festéshez

Súroljon lefelé, és hagyja, hogy a törmelék a medence lefolyó vizébe hulljon. A merülőszivattyú a törmelék egy részét kiüríti, de számoljon azzal, hogy a végén a törmelék nagy részét kézzel kell eltakarítania.

Festékeltávolítás

Ha a medence megszáradt, vizsgálja meg a falakat és az alját, hogy nincs-e rajta lepattogzó vagy hámló festék. Kaparja le a medence falát egy festékkaparó eszközzel.

Medence tisztítása

Söpörje fel a törmeléket a fenékről. Tisztítsa meg a medencét a citrus alapú zsírtalanító, vagy tisztítószerrel, és nejlon sörtéjű tisztítókefével. Slagolja le az oldalfalakat friss vízzel, és szivattyúzza, vagy engedje le a vizet. Hagyja a medencét alaposan megszáradni. Végezze el az utolsó tisztítást a porszívóval, hogy a felület lehetőleg pormentes legyen.

Készüljön fel a festésre

Csatlakoztassa a festőhengert a hosszabbító rúdhoz, és helyezkedjen el a medence alján, a lefolyó közelében, az összes szükséges szerszámmal. Fedje le a lefolyót ponyvával vagy műanyag lepellel. Vigye fel a festéket a nehezen hozzáférhető helyekre, például a medencelétrák körül, a lefolyók körül.

A festéket felülről lefelé gördítve vigye fel a medencére. Ne használjon vastag réteget. Ehelyett vigyen fel két vékony réteget. Egyetlen vastag réteg alkalmazása a festék megfolyását okozhatja. Ne hígítsa a festéket.

Gyorsan és kis területeken dolgozzon, és ha egy terület már szárad, kerülje az átfestést, mivel ez durva textúra kialakulását okozhatja.

Hagyja a festéket megszilárdulni

A medencefesték nem a párolgás révén szárad ki, mint a vízbázisú festékek. Ennek az oldószeres festéknek akár 7 napba is telhet, mire teljesen megszárad és kikeményedik, mielőtt újra vízzel tölthetné meg a medencét. Ha ventilátorokat vesz igénybe, az felgyorsítja a száradási folyamatot. Ha a festék teljesen megszáradt akkor a medencét fel lehet tölteni vízzel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....