Meleg és hűvös színek otthon

  • Olvasási idő:3perc

A szín az egyik legfontosabb szempont bármely helyiség kialakításánál. Hangulatot teremthet, vagy egy távoli hely emlékeit idézheti fel. A színek még mosolyra is késztethetnek, enyhíthetik a stresszt, és akár segíthetnek az éjszakai elalvásban is.

Honnan tudhatja tehát, hogy mely színek a legjobbak az egyes helységekhez ? Ez egy jó kérdés. A tervezők mindig olyan kifejezésekkel dobálóznak, mint a meleg színek és a hideg színek. De mit is jelentenek ezek? E kifejezések megértése segít meghatározni, hogy mire kell figyelnie, amikor színeket választ a lakberendezési tárgyauhoz, vagy a helységeihez.

Meleg színek

A meleg színek a narancs, a piros, a sárga, valamint ezek és hasonló színek kombinációi. Ahogy a nevük is jelzi, hajlamosak meleg dolgokra, például a napfényre és a jó időre emlékeztetni.

Meleg érzetű színek
Meleg érzetű színek

Vizuálisan a meleg színek úgy tűnnek, mintha közelebb jönnének, (akárcsak a sötét színek), ezért gyakran használják őket arra, hogy a nagy helyiségek otthonosabbnak tűnjenek. Ha van egy hatalmas hálószobája, amelyet szeretne meghittebbnek láttatni, akkor meleg színűre kell festeni, például terrakotta vagy barna színűre, hogy otthonosabbnak lehessen érezni.

Hűvös színek

A hűvös színeket a kék, a zöld és a világos lila szín jellemzi, amik általában megnyugtatnak. Míg a meleg színek a hőségre és a napsütésre emlékeztetnek, a hűvös színek a vízre és az égre, sőt a jégre és a hóra is.

Hideg érzetű szoba
Hideg érzetű szoba

A meleg színekkel ellentétben a hideg színek úgy tűnnek, mintha nagyobbítanának, így nagyszerűek olyan kis helyiségekbe, amelyeket nagyobbnak szeretnél láttatni. Ha van egy apró hálószobája vagy púderszobája, amelyet vizuálisan szeretne megnagyobbítani, akkor olyan színt válasszon, mint a világoskék, hogy tágasabbnak tűnjön.

Színek és érzelem

A meleg színeket a felfokozott érzelmekkel és szenvedéllyel, valamint az örömmel és a játékossággal társítják. Gondoljon az élénk narancs élénkségére vagy a mély, gazdag vörös intenzitására. A meleg színek stimuláló hatásúak lehetnek, ezért jó választás olyan helyiségekbe, ahol sok a mozgás. A hűvös színek nyugalmat, pihenést és felfrissülést biztosítanak. Visszahúzó hatásuk akár meditatívvá is tehet, mintha a végtelen kék égboltban vesznénk el. Ezért a hűvös árnyalatok természetesek a hálószobákban és a fürdőkben, azokon a helyeken, ahová a kikapcsolódásra és a pihenésre vágynak.

Fény és hőmérséklet érzet

A színtől melegebbnek vagy hűvösebbnek érezhetjük a környezetünket ? Persze, ahogyan egy szoba is világosabbnak vagy sötétebbnek tűnhet tőle. Ha olyan éghajlaton él, ahol az év nagy részében meleg van, akkor lehet, hogy jobban kedveli a hűvös színek által dominált dekorációt. Hasonlóképpen, ha melegebbnek szeretné érezni otthonát vagy egy adott teret, a meleg színek segíthetnek. A színek látható fényre gyakorolt hatása még a hőmérsékletnél is fontosabb lehet.

Az érzékelt fénynek azonban több köze van a szín világosságához, mint ahhoz, hogy meleg vagy hideg. A világosabb színek több fényt vernek vissza, mint a sötétebb és mélyebb színek. Ha olyan teret szeretne feldobni, ahol kevés a napfény vagy a mesterséges fény, válasszon fényesebbnek látszó színeket. Ha egy sok fényt beeresztő helyiséget szeretne sötétebbnek láttatni, vagy kontrasztot szeretne adni a világosságnak, akkor válasszon sötét színeket, akár meleg, akár hideg színeket.

Egyensúly létrehozása

A meleg és hideg színekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy egyetlen helyiségben sem lehet csak az egyik szín. Ha azt szeretné, hogy szobája hangulatos legyen, válasszon meleg színeket a domináns bútorokhoz, és adjon hozzá néhány olyan elemet, amely hideg színeket tartalmaz (és fordítva). Mint a dekoráció minden eleménél, itt is fontos, hogy legyen némi egyensúly és kontraszt.

Amikor a lakberendezési projektekhez használt színeket választja, fontos, hogy átgondolja, milyen hangulatot szeretne teremteni, és hogy könnyűnek és légiesnek vagy otthonosnak és meghittnek szeretné-e érezni a szobát. A meleg és hideg színek közötti különbség ismerete az első lépés.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....