60-30-10-es szabály, ismeri ?

  • Olvasási idő:2perc

Ismeri a 60-30-10-es színekkel kapcsolatos szabályt ? Valószínűleg már találkozott ezzel a megközelítéssel, még akkor is, ha nem így tudja a megnevezést. A szabály lényegében arra vonatkozik, hogy a színek tekintetében egyensúlyt kell teremteni úgy, hogy a helység 60 százaléka egy színt tartalmazzon (az elsődleges árnyalat), 30 százalék egy másik szín (a másodlagos árnyalat), a maradék 10 százalék pedig egy akcentusszín legyen.

Ez a szabály nem egzakt tudomány, de jó iránymutatás a színséma megtervezésénél, mondja pár lakberendező. Azzal, hogy a színeket ebben az arányban tartja, megakadályozza, hogy a dolgok kiegyensúlyozatlannak vagy túl kaotikusnak tűnjenek.

Tippet lehet adni azok számára, akik ennek az irányelvnek a segítségével szeretnének teret tervezni. “Kezdjük azzal az érzéssel, amit egy térben szeretnénk létrehozni, azzal, hogy hogyan használjuk a teret, és az anyagokat”.

Sokkal könnyebb lecserélni egy konyhai asztal terítőjét, mint például a konyhai falvédőt, ezért nem kell nagy átalakításokat csinálni, viszont az arányokat így is tartani tudja. Ezért ne ijedjünk meg ha ezt a szabály akarjuk követni, nem kell nagy átalakításokat elvégezni.

Példa egy konyhára

A színpaletta nagy részét a konyhaszekrények teszik ki, a támogató színek pedig a falak, a padló vagy a munkalapok formájában jelennek meg. Amikor a 10 százalékra kerül a sor, “gondoljon a tér utolsó simításaira”, kiemelve a kiegészítőket és a konyhai berendezéseket. Például a konyhában fehér a konyhaszekrény, ez már 60 százalék. Ezután következzen például világoskék fal, ez 30 százalék. Ezután a kombinációt egészítsük ki dekoratív csempével és a kiegészítőkkel, és már meg is van az arányos színű konyha.

Nagyjából 60-30-10-es színarányú konyha
Nagyjából 60-30-10-es színarányú konyha

Természetesen ezeket az arányokat a lakás összes helységére ki lehet terjeszteni, amivel a szemnek is kellemes arányosságokat tudunk létrehozni viszonylag olcsón. A színarányosság tekintetében azokat a tárgyakat, vagy felületeket vegyük előre, amelyeket könnyű, vagy olcsó más színre festeni, vagy cserélni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....