Akkumulátoros és benzines fűnyírók összehasonlítása

  • Olvasási idő:3perc

A fűnyírót vásárló háztulajdonosok korábban azzal szembesültek, hogy egy elektromos árammal, de vezetékkel működő, vagy egy benzinnel működő termék közül kell e választaniuk. Aztán megjelentek az akkumulátoros modellek, és sokkal könnyebbé tették a döntést. Valójában ezek a vezeték nélküli elektromos modellek hamarosan elavulttá teszik a vezetékes fűnyírókat. Megszüntetik a vezeték hurcolásának veszélyét és kellemetlenségét, miközben megtartják az elektromos fűnyíró előnyeit. Az igazi vita tehát most az akkumulátorral működő gép és a belsőégésű motorral működő fűnyíró között folyik.

Benzines fűnyírók

Az akkumulátoros fűnyírókhoz képest a benzines modelleknek számos hátránya van. Koszosak, a károsanyag-kibocsátástól eltekintve, benzint és motorolajat kell használni a meghajtáshoz és a kenéshez, olyan folyadékokat, amelyek könnyen ráfolyhatnak a földjére is. Zajosak, nehezen indíthatóak, mert berántó-zsinórral kell indítani őket (az elektromos fűnyírók egy egyszerű kapcsoló megnyomásával indíthatók).

Benzines fűnyíró
Benzines fűnyíró

Ha Önnek fontos a “zöld” kertépítés, akkor valószínűleg már a koszosság vádja is elegendő ahhoz, hogy elutasítsa a benzines fűnyírókat (bár a legtisztább fűnyíró még mindig a régi orsós fűnyíró). Ennek ellenére vannak bizonyos előnyeik is.

Nagyobb teljesítményüknek köszönhetően jobban alkalmasak a nagy, erősebb gyepek nyírására. Jobban vágják a magas és erős füvet, például a magas csenkeszfüvet. Többféle árkategóriában kaphatók, az alacsony árfekvésű modellek olyan alternatívát kínálnak, amely olcsóbb, mint bármelyik akkumulátoros fűnyíró (ezért jó vétel azoknak, akik a lehető legkevesebbet akarnak költeni egy fűnyíróra).

Akkumulátoros fűnyírók

Amikor évtizedekkel ezelőtt megjelentek a piacon a vezetékes elektromos fűnyírók, úgy hirdették, hogy választ adnak a benzines fűnyírókkal szembeni különböző kifogásokra. A probléma az volt az elektromos fűnyírókkal, hogy egy elektromos vezetékkel kellett vesződni fűnyírás közben. Ez a probléma megszűnt az akkumulátoros fűnyírókkal, amelyek ugyanolyan, vezeték nélküli mobilitást biztosítanak, mint a benzines modellek. Ezért van az, hogy amikor manapság egyre gyakrabban beszélnek az elektromos fűnyírókról, mint a benzines fűnyírók alternatívájáról, akkor valójában az akkumulátorral működő modellekről beszélnek, nem pedig a zsinórral működő modellekről.

Elektromos fűnyíró
Elektromos fűnyíró

A benzines fűnyírók jó tulajdonságai ugyanúgy érvényesek az akkumulátoros fűnyíróra is. Emellett az akkumulátoros fűnyírónak hátrányai is vannak, ezek közé tartoznak a következők. Fennállhat az áramütés veszélye, ha nedves füvet nyír velük. Az akkumulátor feltöltésével kell bajlódnia, ami megszakíthatja a munkafolyamatokat.

Ez a két kifogás azonban könnyen megválaszolható. Számos oka van annak, hogy miért nem szabad nedves fűben nyírni a füvet, függetlenül attól, hogy milyen típusú fűnyírót használ (beleértve a biztonsági aggályokat, például a megcsúszás lehetőségét). Az újratöltés problémája pedig megoldódik, ha nem felejti el ezt az egy egyszerű tippet: mindenképpen vásároljon két akkumulátort, hogy az egyik tölthesse, míg a másik a készüléket üzemelteti. Az így elérhető időmegtakarítás bőven megéri a többletköltséget.

A benzines fűnyírók még mindig jobban működnek ott, ahol több mint 1/3 hektárnyi területet kell nyírni, és a magas fű nyírása túlságosan megterheli az akkumulátort. De ha átlagos méretű gyepet birtokol, amit rendszeresen nyír (soha nem hagyja, hogy a fű túlságosan nagyra nőjjön), és van elég mozgástere a kertépítésre szánt költségvetésében ahhoz, hogy ne korlátozódjon a legolcsóbb fűnyírókra, akkor az akkumulátoros fűnyírók a megfelelő megoldás. Hacsak nem izgatja fel a belsőégésű motorok bömbölése, akkor már nincs okunk arra, hogy elviseljük a benzines fűnyírók koszosságát és kényelmetlenségét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....