Kerámiacsempe festése

 • Olvasási idő:6perc

A kerámiacsempe olyan építőanyag, amely agyagból készült, amelyet csempékké formáltak és kiégettek, hogy kemény felületet hozzanak létre rajta. A mázas kerámiacsempéket általában padlóra, falakra, munkalapokra és zuhanyzókban használják. A kerámiacsempe speciális formája, ami porcelánból készül, magasabb hőmérsékleten égetett finomabb agyagból készül, és keményebb és tartósabb csempe. A porcelán egyre népszerűbb csempefajta a lakossági használatban.

Régi kerámiacsempét is lehet újjávarázsolni
Régi kerámiacsempét is lehet újjávarázsolni

Megfelelően beépítve a kerámiacsempe több évtizedig is eltarthat, ami egyszerre lehet előny és hátrány. A kerámiacsempe olyan sokáig tart, hogy sok lakástulajdonos már megunta a színét és a stílusát. De talán meglepő lehet, ha megtudja, hogy a kerámiacsempe festéssel átalakítható, felújítható. Felújíthat például egy egész konyhát vagy csak egy munkalapot, egyszerűen lefestve a régi, piszkos vagy elavult csempét.


Kapcsolódó cikk

Alapvető szerszámok a csempézéshez


A csempe festése azonban néhány speciális előkészítő lépést igényel. A mázas kerámiacsempék fényes felületei nem kötődnek jól a festékhez, ezért fontos, hogy a felületeket csiszoljuk meg, hogy “fogást” kapjon a festék. És számos fontos figyelmeztetést és korlátozást is szem előtt kell tartania, mielőtt úgy dönt, hogy átfesteti a kerámiacsempét.

Korlátozások, amelyeket szem előtt kell tartani

Nem minden kerámiacsempe alkalmas a festésre. Fontos például, hogy ne fessen kerámiacsempe padlót, kivéve, ha a fő forgalmi területet szőnyeg fogja takarni. A járkálás és az egyszerű súrlódás gyorsan lekoptatja a festéket a kerámiacsempéről. A zuhanyzóban vagy fürdőkád közelében lévő kerámiacsempefelületek szintén rossz jelöltek a festésre, mert az állandó nedvesség miatt a festék viszonylag gyorsan leválhat. A konyhában használt munkalapok festett csempéinek megőrzése érdekében mindig használjon vágódeszkát. A késpengék könnyen megkarcolják a kerámiacsempe festékrétegét. Soha ne tegyen forró serpenyőt a festett kerámiacsempe pultra. A hő hatására a festett felület buborékosodhat és leválhat.

Ha nem tetszik az eredeti mintázat akkor fessük újra
Ha nem tetszik az eredeti mintázat akkor fessük újra

A festett kerámiacsempe felülete csak annyira lesz jó, amennyire az alap, amire ráfest. Ha a fuga törött vagy repedezett, legalább 48 órával a festés előtt javítsa ki, hogy legyen ideje a javítóanyagnak megszáradni. Ha a csempe repedezett vagy hibás, cserélje ki, vagy töltse ki a hiányosságokat. Körülbelül két hétbe telik, amíg a festék alaposan megszárad és megszilárdul. Türelmesnek kell lennie, hogy a felület tartós legyen, és addig lehetőleg ne tegye ki fizikai behatásoknak.

Az előkészítés és a gondos kivitelezés döntő fontosságú a sikeres munkához. Szánjon időt a tisztításra, csiszolásra, portalanításra, szárításra és festésre.

Anyagok és eszközök

A kerámiacsempe festéséhez általában ezekre az eszközökre és anyagokra van szükség.

 • Kiváló minőségű színezett akrilfesték alapozó
 • Kiváló minőségű akril félfényes belső festék
 • Kiváló minőségű uretán
 • Nagy teherbírású gumikesztyű
 • TSP vagy más erős tisztítószer
 • Denaturált szesz
 • Súrolószer
 • Szivacs
 • Festőszalag
 • 220-as csiszolópapír (elektromos csiszológép nem kötelező)
 • Ecset a szélek festéséhez
 • Festékhenger
 • Festőhenger tálca
 • Művészecset a fugavonalak festéséhez

Válassza ki a festék színét és típusát

A kerámiacsempén bármilyen színű festék használható, és a színeket testre szabottan össze lehet hangolni más festett felületekkel vagy a szoba egyéb díszítőelemeivel. Érdemes továbbá kiváló minőségű, 100 százalékban akril félfényes alapozót és festéket választani. A kerámiacsempe festése több napos gondos munkát igényel, és minél jobb anyagokat használ, annál hosszabb ideig tart a festés.

Kerámiacsempe festésekor az alapozót és a festéket kissé hígítani kell, és érdemes több vékony festékréteg felvitelét tervezni, nem pedig egy vastag réteget. Ecsettel fesse be a széleket, és szöszmentes, hengerrel fesse le a felületet.

A valósághűbb megjelenés érdekében az utolsó réteg alapos száradása után egy kis művészecsettel fesse kontrasztos színűre a fugavonalakat. Ez sok türelmet igényel, de az eredmény lenyűgöző lesz. A fugavonalak festése közben egy egyenes vonalzóval irányíthatja az ecsetet.

Előkészítés

A jó előkészítés rendkívül fontos ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el a kerámiacsempék festésekor. Kezdje a projektet a festendő felületek közelében lévő területek lefedésével. Használjon festőszalagot a terület lemaszkolásához és a környező falak védelméhez.

Javítson ki minden repedést vagy hiányosságot a fugában vagy a csempében. Ez magában foglalhatja a törött vagy repedezett fugázóhabarcsok kitöltését, vagy akár az összes fuga eltávolítását és újrafugázását is. A törött csempéket ki kell cserélni.

220-as csiszolópapírral csiszolja le a kerámiacsempe felületét, hogy matt legyen, és érdességet adjon a felületeknek, amelyek lehetővé teszik az új festékréteg jó tapadását. Ügyeljen arra, hogy csiszoláskor ne nyomja túl erősen a csiszolópapírt, nehogy mély karcolások keletkezzenek a csempén.

Még ha tisztának is tűnik, alaposan tisztítsa meg a csempét trinátrium-foszfát (TSP) erős oldatával. Adjon 1/4-1/2 csésze TSP-t egy 3 liter vízhez, és keverje jól össze. Egy szivacs segítségével vigye fel az oldatot a festeni kívánt területre, alulról kezdve felfelé haladva.

Hagyja az oldatot egy-két percig hatni a csempefelületen, hogy eltávolítsa a felgyülemlett szennyeződéseket, szappanlerakódásokat vagy kemény vízlerakódásokat. Egy tisztítópárnával súrolja át a csempe minden olyan területét, amelyet festeni fog.

Öblítse le a felületet többször, hogy a TSP-oldat minden maradványát eltávolítsa. Hagyja a csempét teljesen megszáradni, majd törölje át denaturált szesszel, hogy eltávolítsa a visszamaradt szennyeződéseket.

Alapozza a felületeket

Az alapozóréteget kissé hígítani kell, hogy egyenletes, foltok nélküli réteget képezzen. Kezdje a szegélyfestést, ecsettel fesse be az alapozóréteggel a terület széleit, beleértve a szegélylécek, szekrények, falak, mennyezetek és készülékek körüli területeket. Óvatosan, egy rövid hengerrel vigyen fel egy vékony réteg alapozót a felületre, ügyelve arra, hogy ne nyomja túl erősen a hengert. A festőhengerrel minden irányban görgesse a festéket, hogy elkerülje a peremnyomokat, és hogy a felület sima maradjon. Hagyja az első alapozóréteget néhány órán át alaposan megszáradni. Amikor az első alapozóréteg teljesen megszáradt, ecsettel fesse be a széleket, és hengereljen fel egy második vékony alapozóréteget. Hagyja ezt a második alapozóréteget egy éjszakán át száradni. Ha másnap észrevehető festéknyomok vannak a felületen, enyhén csiszolja le a területet, majd törölje le az összes port.

Festék felvitele

 1. Az alapozóhoz hasonlóan a festéket is hígítsa fel kissé, ha szükséges, hogy vékony, sima rétegben lehessen felvinni.
 2. Az első festékréteg széleinél fesse le a széleket újból egy ecset segítségével.
 3. Vigyen fel egy vékony réteg befejező festéket hengerrel, és hagyja teljesen megszáradni.
 4. Amikor a festékréteg megszáradt, ismételje meg az előző lépéseket egy második festékréteggel, hengerrel fesse be a megszáradt felületet.
 5. Amikor a második réteg teljesen megszáradt, vizsgálja meg a felületet. Ha szükséges, egy harmadik festékréteg is felvihető. Ha kívánja, fesse a fugavonalakat kontrasztos festékszínnel, művészecsettel.
 6. Ha az összes felület teljesen megszáradt, az újonnan festett felületet egy réteg kiváló minőségű uretán bevonattal zárja le. Két teljes hétig ne nyúljon a felülethez, és ne használja azt, hogy a festék és a fedőréteg teljesen megszilárduljon.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....