Szegélyléc festése

 • Olvasási idő:7perc

A belső díszítőelemek, például az ablak- vagy ajtóburkolatok és a felső díszlécek festése szinte mindig garantálja, hogy a szoba frissebbnek és rendezettebbnek fog tűnni. Ugyanez a gondolat igaz a szegélylécekre is.


Kapcsolódó cikkek

Hogy csináljuk a lakásfestést ?
Szobafestés során elkövetett hibák
Hogyan készítsük elő a falat festéshez ?


A szegélylécek festése az egyik legjobb kozmetikai javítás, amit egy helyiségben elvégezhet, és csak egy-két napot vesz igénybe. A festett szegélylécek semmi máshoz nem hasonlítható módon segítik a tér csillogását.

Ha nem akar bajlódni a festéssel akkor akár új szegélylécet is választhat
Ha nem akar bajlódni a festéssel akkor akár új szegélylécet is választhat

Bár a lambériához használhat latex- vagy olajfestéket, a latex (vízbázisú) festékeket sokkal könnyebb tisztítani. A latex- vagy olajfestékeknél többféle fényességi szint közül választhat, de a lambériához általában az enyhén fényes felület ajánlott, mivel az jobban ellenáll a kopásnak, és jobban lemosható, mint a sima felületű festék. A félfényes vagy magasfényű festék általában a legjobb választás a lábazati lécekhez.

Eltávolítani a szegélyléceket vagy a helyén hagyni festéskor ?

Általában az szegélyléceket a helyükön hagyják a festéskor, bár bizonyos esetekben célszerűbb eltávolítani a szegélyléceket, hogy külön festhesse őket.

Mikor kell eltávolítani a szegélyléceket ?

Új házak vagy olyan házak esetében, amelyeket az évek során nem alakítottak át alaposan, az eltávolítás olyan egyszerű lehet, hogy egy vékony feszítővas és az ujjai segítségével lefeszítheti a szegélyléceket. Sőt, a parkettacsiszoló cégek általában magától értetődően eltávolítják a szegélyléceket. Sok esetben ez egy egyszerű munka, és sokkal szebb végeredményt eredményez, mintha a helyükön maradnának.

Új építésű házaknál általában könnyü a szegélyléc eltávolítása
Új építésű házaknál általában könnyü a szegélyléc eltávolítása

Ha a szegélyléceket még nem szerelték fel, a beépítés előtt mindig le kell festeni a szegélyléceket. A beépítés során a festékbevonatban kisebb sérülések keletkeznek, de ez várható. Mivel a festés már megtörtént, a szegélylécek beszerelése után csak egy kis javítást kell elvégeznie ha esetleg karcolódtak.

Mikor hagyja a helyükön a szegélyléceket ?

Az olyan régebbi házak esetében, amelyeknél a fal és a szegélyléc közötti fugát több festékréteg borítja, a szegélylécek eltávolítása olyan károkat okozhat a falon, amelyeket nehéz kijavítani. A lábazati festék felszakadhat, magával ragadva a falfestéket, a tapétát, vagy a vakolatot. Ha mégis a régi szegélylécek eltávolítása mellett dönt, a szegélylécek kiszabadítása során az illesztések mentén egy vékony késsel történő bevágás csökkentheti a sérüléseket.

Amire szüksége lesz a szegélyléc festésekor

Felszerelés és szerszámok

 • Festőruha
 • Szivacs
 • Gitteskés
 • Ecset
 • Vödör

Anyagok

 • Trinátrium-foszfát (TSP)
 • Festőszalag
 • Maszkolófólia (szükség szerint)
 • Fa gitt
 • Finom szemcsés csiszolópapír vagy csiszolószivacs
 • Alapozó
 • Félfényes vagy magasfényű latexfesték

Utasítások: tisztítsa meg a korábban festett szegélyléceket

Sehol sem kritikusabb a felületek festés előtti tisztítása, mint a korábban festett szegélylécek esetében (a nyitott pórusú fa szegélyléceket nem szabad vízzel tisztítani). A szennyeződés és a kosz a falak alján gyűlik össze, így ez a lakás egyik legpiszkosabb része.

A padló védelmére terítsünk a padlóra egy műanyag lepedőt. Keverjen egy vödörben trinátrium-foszfát (TSP) oldatot vízzel a termék utasításai szerint. Törölje át az oldattal és egy szivaccsal a szegélyléceket. Ügyeljen arra, hogy a szegélylécek alját tisztítsa meg alaposan, mivel a vízszintes felületeken természetesen is összegyűlik a por.

Tipp: A TSP erős kémiai tisztítószer, amely számos felületet tud tisztítani és egyben fénytelenít is. Mivel enyhén marja az anyagokat, károsíthatja az üveget és a tükröket, és feketítheti az alumíniumot. A fényes padlóburkolatokat is mattíthatja. A TSP mérgező, égetheti a bőrt és a szemet. A TSP-vel való munkavégzéskor mindig viseljen szemvédőt, kesztyűt és hosszú ujjú ruhát.

Javítsa ki a szegélyléc sérüléseit

Mielőtt festene, javítsa ki az idővel keletkezett nagyobb benyomódásokat és lyukakat fagittel. A nagyobb hibákat be kell tömni, míg az apró, pontszerű mélyedéseket, vagy lyukakat nyugodtan hagyhatja úgy ahogy vannak. Ha szegezőgépet használtak, és az illesztések elég jók, akkor egyszerűen átfestheti ezeket az apró lyukakat, vagy réseket. Ha azonban a lábazati szegélyt kézzel szögezték le, befejező szögekkel, akkor ezeket a lyukakat érdemes kitölteni fagittel.

Ha jelentős javítást végzett töltőanyaggal, vagy ha a szegélylécek régiek, akkor alapozás előtt finom csiszolópapírral simítsa el a kisebb hibákat. A kézi csiszolás egy darab csiszolópapírral végezheti, vagy használhat csiszolószivacsot is. A csiszolásra nagyobb szükség van a régi szegélylécek esetében, amelyeken már több réteg festék is lehet.

A falak és a padló maszkolása

A fal alsó szélét, közvetlenül a szegélylécek fölött, valamint a padló és a szegélylécek találkozását maszkolja le festőszalaggal. Bár a maszkolás időigényes, gyorsabb és tisztább festést eredményez. Ha Ön gondos festő, akkor egy egyszerű festőszalaggal, amely a falat az alapléc mentén fedi le, elegendő védelmet nyújthat. A maszkolás azonban nem garantálja a tökéletes eredményt; a festék felhordásakor továbbra is óvatosnak kell lennie, hogy a padlóra lehetőleg ne kerüljön festék.

A lábazat és a fal közötti területen további védelem érdekében használhat maszkolószalagot, hogy a szegélylécfesték ne fröccsenjen a falra. A maszkolószalag szélét futtassa végig a fal és az szegélylécek találkozásánál, majd terítse a fóliát a falra. A fólia a statikus elektromosság hatására magától a falra tapad.

Egyes festők a lábazati szegélyek festésekor inkább szabadkézzel festenek, a maszkolás nélkül. A a felületek lemaszkírozása nélküli festés elég nehéz a hozzáférhető ajtók és ablakok szegélyénél, de a lábazati deszkáknál az elhelyezkedésük miatt sokkal nehezebb. A szegélyléceket nagyon könnyű lemaszkolni, mivel vízszintes, sík falfelületről van szó.

Alapozza a szegélyléceket

Azokat az alapléceket, amelyek nem rendelkeznek gyárilag felhordott alapozóval és nyers fa felülettel rendelkeznek, festés előtt mindig alapozni kell. A korábban alapozott vagy festett szegélylécekre is jótékonyan hathat egy alapozóréteg, de ez nem mindig szükséges, ha a megtisztított felület jó állapotban van.

Az alapozót alaposan keverje össze, és vízszintes vonásokkal vigye fel a szegélylécekre. Kerülje a sok festék felvitelét, mivel ez csöpögéseket és megfolyásokat okozhat.

A legjobb festési technika, ha az ecsetet a hüvelyk- és mutatóujja között tartja, mint egy tollat, és az ecsetet vízszintesen húzza úgy, hogy a sörték hegyét kissé nyomja csak a szegélyléchez. Mártsa be az ecsetet a festékbe a sörték hosszának körülbelül egyharmadáig. A hosszú, lassú ecsetvonások a legjobbak. Az alapléc mentén haladva próbáljon meg a festésen maradni, mert a korábban festett területek széleire vissza kell festeni, mielőtt a festék megszáradna. Ez segít megelőzni a festékmentes hézagok kialakulását. Ha ezzel megvan akkor hagyja az alapozót a gyártó utasításai szerint megszáradni.

Fesse be a szegélyléceket

Ha a festékes doboz néhány napnál tovább állt, érdemes elvinnie a festékboltba, felrázatni, vagy keverje fel alaposan, miután kinyitotta. Tegye a doboz fedelét jó távol a munkaterülettől.

A szép szegélyléc a szobát is díszíti
A szép szegélyléc a szobát is díszíti

Az alapozáshoz hasonlóan az ecsetet legfeljebb a sörték hosszának egyharmadáig merítse. Az első réteghez használjon kevesebb festéket, mint amennyire úgy gondolja, hogy szüksége lehet. Hosszú vonásokkal húzza végig az ecsetet az alaplécek hosszában.

A két réteg között óvja meg az ecsetet a kiszáradástól úgy, hogy rfóliába vagy egy régi műanyag zacskóba csomagolja, és az ecset fémgyűrűjét gumiszalaggal lezárja. Tárolja az ecsetet a hűtőszekrényben vagy más hűvös, sötét helyen, amíg készen nem áll a következő rétegre.

Az első réteg után legalább egy teljes napig hagyja száradni az szegélyléceket. Miután a festék megszilárdult, vigyen fel egy második réteget. A magasfényű festékek esetében egyes festők szeretik a festett felületet finom csiszolópapírral enyhén felcsiszolni, mielőtt a második réteget felvinnék. Ez a felületnek némi tapadást ad, ami segíti a második réteg tartósságát. Várja meg, amíg a festék az utasítás szerint megszárad, majd távolítsa el a festőszalagot.

Tisztítsa meg az eszközeit

Szappannal és vízzel alaposan tisztítsa meg az ecsetet és minden más festőeszközt vagy tárolóedényt, amit használt. Egy minőségi ecset megfelelő ápolással évekig is kitarthat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....