Antik hatás festése

  • Olvasási idő:4perc

Vett már valaha olyan bútort amit úgy szeretett volna látni mint egy antik bútort ? Az újból nem lehet régit varázsolni, de antikolt festéssel meg lehet hamisítani a látszatot. Egy fabútor antikizálása festékkel, valamint páccal való festés segítségével könnyen el lehet érni, hogy a bútor réginek tűnjön.

Az antikolással hasonló hatást lehet elérni
Az antikolással hasonló hatást lehet elérni

A trükk, hogy a fa valósághűen réginek tűnjön az, hogy nem szabad túlzásba vinni az antikolást. A felület nem fog természetesnek tűnni, ha túlságosan régi megjelenést próbál létrehozni. A cél hogy tényleg réginek tűnjön, és nem csak egy láthatóan “régire” festett bútordarabnak. Az itt leírt festési technika alkalmazható fára, laminált anyagra vagy bármilyen bútorra, amelyet öregítettnek szeretne láttatni.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

Csiszolópapírok, 150-es és 220-as szemcseméretűek
Csiszológép (opcionális)
Ecset

Anyagok

Festőszalag
Tiszta rongy
Fapác vagy barna festék
Matt festék, krétafesték vagy tejfesték

Készítse elő a bútorokat a munkára

Először is távolítson el minden fogantyút, kilincset, és festőszalaggal maszkolja le azokat a területeket, amelyeket nem akar festeni. Óvatosan tisztítsa meg a bútort a portól és a szennyeződésektől. Győződjön meg róla, hogy a bútor felülete teljesen száraz, mielőtt a következő lépésre lépne.

Csiszolja le a felületet

A teljes felületet 150-es csiszolópapírral enyhén csiszolja le. Csak annyira csiszoljon, hogy eltávolítsa a fényt, ami segít a festék tapadásában.

Ezután a csiszolópapírral teljesen távolítsa el a meglévő festett felületet vagy foltot azokon a területeken, amelyek hajlamosak a nagyobb kopásra, például a széleken és a magas pontokon. A cél az, hogy leérjen a fa nyers felületéig, hogy a színezőanyag be tudjon hatolni. Ha kívánja, használhat csiszológépet, hogy a folyamatot egy kicsit felgyorsítsa.

Ha a bútordarabon több réteg festék van, akkor úgy dönthet, hogy az egész bútort a csupasz fáig lecsupaszítja. Ezt a munkát elvégezheti saját maga, vagy megbízhat egy szakembert, aki egy oldószeres üstbe meríti a darabot, hogy eltávolítsa a festéket.

Színezze meg a fát

Ha az előzetes csiszolás befejeződött, alkalmazzon fapácot vagy sötét színű festéket színezőanyagként a foltokra és azokra a területekre, ahol a fa szabadon maradt. Lehet használni dióolajat, de bármilyen fapácot vagy sötét festéket használhat hasonló eredmény eléréséhez. Ha sötét festéket használ, hígítsa fel egy kis vízzel. A színezőanyagot a legjobban egy tiszta rongy segítségével lehet felvinni és törölje le a felesleget.

Világosabb színű antikolás
Világosabb színű antikolás

Ezután az egész bútordarabot vékonyan vonja be a kiválasztott színű festékkel. Minél vékonyabb a réteg, annál könnyebb lesz a következő lépés. A matt felületű festék jól mutat a felületen, ha nem akar alapozót használni. A krétafesték vagy a tejfesték hasonló fényességet biztosít, de előfordulhat, hogy viaszos bevonattal kell lezárni. Ne aggódjon, ha a színezőanyag átfed a környező felületre, a következő festékréteg ezt el fogja fedni.

Tipp
Ha a latexfestéket lakkozott vagy korábban olajfestékkel festett felületre viszi fel, a festés előtt vékony réteg festékalapozó segít a latexfesték tapadásában.

Ne feledje, minél vékonyabban viszi fel a festékrétegeket, annál jobb lesz az antikolás minősége. A vastag festékrétegek megnehezítik a csiszolást és a kívánt megjelenés elérését. Hagyja az első réteget 24 órán át száradni, mielőtt a következő lépéssel folytatná.

Második réteg

Egy második festékréteg felvitele biztosítja, hogy az első réteg színezőanyagot alaposan átfedje, így a végeredmény természetesebbnek tűnik. Továbbá, ha festetlen fából készült bútordarabbal dolgozik, dönthet úgy, hogy a második réteghez más színt használ, hogy több réteg látszódjon át a fán. A második réteget is vékony rétegben kell felvinni. Hagyja teljesen megszáradni, mielőtt folytatja.

Ez a következő lépés az, ahol a varázslat történik. Egy 150-es csiszolópapírral csiszolja le a széleket, hogy a sötét részek kezdjenek áttűnni. Kezdje lassan, és lépjen vissza időnként egy-egy lépést, hogy ellenőrizze a megjelenést. Kerülje a kísértést a túlzott csiszolásra.

Ezután fogjon egy 220-as csiszolópapírt, és enyhén csiszoljon le a szélek közelében lévő felső festékrétegből egy kicsit, mert ez a lépés feltárja az eredeti felületet.

Végül áztasson be egy rongyot a színezőanyagba, és fedje be a széleket vele. Azonnal törölje le a felesleget ha a festék megfolyik. Hogy a felület még öregebbnek és rusztikusabbnak tűnjön, a matt festékkel még vigyen fel egy vékony réteget.

Befejező simítások

Az utolsó lépés az, hogy egy 220-as csiszolópapírral nagyon enyhén csiszolja meg az egész darabot. Ha szeretné, egy vajkéssel vagy más eszközzel is lekaparhat néhány területet, hogy régi stílusú karaktert adjon a fának. Próbáljon meg olyan területeket csiszolni, ahol a bútordarab természetes módon is ilyen sérüléseket szenved. Az élethű megjelenés érdekében a fiókok sarkát is meg lehet karcolni, mintha az már régről keletkezett volna.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....