Tippek a gyerekszobákhoz

  • Olvasási idő:4perc

Hogyan néz ki valójában a “tökéletes gyerekszoba”? Ha ezt a kérdést hatévesen tették volna fel nekem, határozottan azt mondtam volna, hogy élénk színek és autós-témájú ágynemű. Ha ugyanezt a kérdést tizenkét évesen kérdezik, akkor az összes rajzfilmet idézetekre és a barátaim képeire cseréltem volna, és ezeket minden szabad felületre ragasztottam volna. Tizennyolc évesen őszintén szólva nem tudtam volna törődni az otthoni hálószobámmal, mert a főiskolai kollégiumban építettem fel az otthonom. És most, ahogy apaként navigálok a hálószobai utazáson, rájövök, hogy a neonszínű ragasztószalaggal és anime poszterekkel szembeni ellenérzésem valójában csak a korom miatt van.

A gyerekszoba legyen a gyerekeké
A gyerekszoba legyen a gyerekeké

De valójában mi is kell ahhoz, hogy a gyermekei számára ideális helyet alakítson ki ? A falak színeitől a dekoráció kiválasztásáig íme néhány tipp a tökéletes gyerekszoba kialakításához.

Kérdezzen hogy mit akarnak

Ha olyan teret szeretne kialakítani, amely kényelmes, barátságos és izgalmas a gyermeke(i) számára, mindenképpen vonja be őket a folyamatba. Bár nem feltétlenül az a szempont, hogy a gyermeke legyen a legfontosabb döntéshozó, mégis, egy különleges fajta felelősségtudat alakul ki, ha a gyerekszobai ötletekbe, döntésekbe és még a vásárlásokba is beleszólhatnak.

Gyermeke korától függően megoszthatja az asztalokkal, témákkal vagy akár színekkel kapcsolatos preferenciáit. Ha gyermekei egy szobában laknak, akkor olyan ötleteket is beépíthet, amelyek kiegyensúlyozzák az egyes nézőpontokat, így a térnek vannak olyan részei, amelyek valóban egyedinek és egyéninek tűnnek.

A kedvencek beépítése (rugalmas módon)

Ha visszagondol korábbi éveire, nagy valószínűséggel volt egy kedvenc karaktere egy filmből, tévéműsorból, dalból stb. Lehet, hogy ez a karakter minden évben (vagy hónapban, vagy héten…) változott, de akkor is valami olyasmi volt, ami iránt szenvedélyesen vonzódott – és ugyanez vonatkozik a gyermekeire is!

Egyszerű és rugalmas módja annak, hogy gyermeke kedvenc karakterét (karaktereit) beépítse, hogy eltávolítható falmatricákat szerez be, amelyeket le lehet húzni, amikor gyermekét már nem érdekli az adott karakter. Olcsó tematikus ágyneműt és takarókat is vásárolhat, vagy akár egy krétatáblára is rajzolhat olyan mintákat, amelyek könnyen letörölhetők.

Bízzon a semleges színekben, hogy lehetővé tegye a változást

Akár arról kell dönteni, hogy mit egyenek reggelire, akár a kedvenc festékszínükről, a gyerekek köztudottan határozatlanok – és ez őszintén szólva nem is baj. Azok a dolgok, amelyeket kiskorunkban szerettünk, kétségtelenül megváltoztak – sokszor. Ennek felismerése és elfogadása gyermekeinkben az első lépés.

Ha azonban színekről van szó, a legjobb, ha megpróbáljuk minél inkább a semleges színeket választani. Ez sokkal könnyebbé teszi a változást (anélkül, hogy elvenné az örömöt).

Lányos gyerekszobába hangsúlyfal
Lányos gyerekszobába hangsúlyfal

Például ahelyett, hogy a lánya hálószobájának mind a négy falát élénk kékre festené, inkább hozzon létre egy akcentusfalat. Ezt a falat sokkal könnyebb lesz lecserélni, és nem igényel annyi időt, pénzt és erőfeszítést, mint az egész szoba újrafestése, amikor a lány úgy dönt, hogy a kék már nem a kedvenc árnyalata.

Biztosítsa, hogy a tér alkalmas legyen a pihenésre

Az egyik legfontosabb dolog, amit a szülők gyakran figyelmen kívül hagynak, hogy a hálószoba végső soron pihenésre való. Egyszerű dolgok nagy különbséget tehetnek. Például a legjobb, ha padlótól a mennyezetig érő sötétítő függönyt vásárol, hogy teljesen ki tudja zárni a fényt. Ez segít az alvási rutinban (különösen a kisebb gyermekek esetében), és a legtöbb függöny vidám színekben kapható, így gyermeke továbbra is képes lesz örülni neki.

Különböző területek létrehozása különböző tevékenységekhez

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez a tipp a fiatalabb gyerekekre vonatkozik, de valójában minden korosztály számára fontos. Ha a hálószobában különböző “zónák” vannak a különböző tevékenységekhez, az segíthet az önállóságban, az önirányított munkában és játékban, valamint az elszámoltathatóságban.

Például egy házifeladat-állomás vagy munkaterület kialakítása segíthet az idősebb gyerekeknek abban, hogy felelősségteljesebben és koncentráltabban végezzék iskolai feladataikat vagy projektjeiket. A kisebb gyerekek számára a “legóállomás” segíthet szilárdabb rutinokat kialakítani a lefekvés vagy a szunyókálás idejére, mivel a játékok nem az alvóhelyiség részét képezik.

Fiús gyerekszoba kialakítása
Fiús gyerekszoba kialakítása

A tökéletes gyerekszoba kialakításakor ne feledje, hogy az elkülönítéssel a tér nagyobbnak tűnhet és érezhetővé válhat, ami több helyet biztosít a szórakozásnak.

Vegye figyelembe gyermeke személyiségét és viselkedését

A tökéletes gyerekszoba kialakításakor néhány kulcsfontosságú dolog, amit szem előtt kell tartani, a gyermek temperamentuma, személyisége és viselkedése. Más szóval, ha olyan gyermeke van, akit könnyen túlstimulál a környezete, akkor a legjobb, ha visszafogott színeket és tónusokat használ. Így a tér megnyugtatónak és biztonságosnak tűnik. Hasznos lehet érzékszervi tárgyak, nyugtató takarók vagy más, örömöt és békét idéző tárgyak hozzáadása.

Másrészt, ha energikusabb vagy akár féktelenebb gyermeke van, érdemes megfontolni egy olyan gyerekszobai teljes méretű hálószobai szettet, amely különböző rétegekkel, szintekkel rendelkezik, vagy akár másznivaló dolgokat is tartalmaz egy létrával vagy csúszdával. Valami ilyesmi lehetőséget teremthet a játékra és az önszabályozásra, szemben egy hagyományos ággyal, amely elfojtja gyermeke természetes energiáját és életerejét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....