A kerti medence karbantartása nyáron

  • Olvasási idő:6perc

Ha elég szerencsés ahhoz, hogy medencéje legyen, karbantartási szokásai révén medencéje csillogó, hívogató, frissítő és minden nap használatra kész maradhat. A megelőző karbantartás, ahogyan azt otthonával vagy autójával is tenné, nagymértékben csökkenti az úszómedence életciklus-költségeit. A földbe épített vagy föld feletti medencéjének rendszeres medencevíz-karbantartása azt is minimalizálja, hogy szükséghelyzetben vegyszerekért és egyéb adalékanyagokért kelljen a boltba szaladgálni. A kulcs csak az, hogy mindig a csúcsformába tartsa a medencében lévő vizet. Tippek a medencevíz tisztán tartásához.


Kapcsolódó cikkek


Ellenőrizze a medence kémhatását

Ma már könnyebb ellenőrizni a medence kémiáját, köszönhetően a könnyen elérhető tesztcsíkoknak és készleteknek, amelyek megmondják, hogy a medence vize éppen milyen kémiai egyensúlyban van. Nyáron hetente egyszer vagy kétszer ellenőrizze a medence kémhatását, a hűvösebb hónapokban pedig hetente vagy kéthetente egyszer, ha még használja a medencét.

Optimális pH-szintek

A medence pH-szintjét 7,2 és 7,8 között kell tartani, a 7,4 az optimális szint, hogy az úszók számára kényelmes és biztonságos élményt nyújtson. Az alacsonyabb pH-szint ezen a skálán azt jelenti, hogy kevesebb klórt kell hozzáadni a medence vizéhez.

A megfelelő Ph-szint ellenőrzését hetente végezze
A megfelelő Ph-szint ellenőrzését hetente végezze

Ahogy a medence pH-értéke emelkedik, a klór kevésbé lesz aktív. Ha például a pH-szintje 8,0-ás értéket mutat, a klór körülbelül 10 százalékban aktív vagy hatékony.

Tipp
Ha a pH-érték magas, a víz elkezd lerakódásokat hagyni a medence falán. A 7,2-es pH-szint megszünteti a csíkok kialakulását. Mindig jó gyakorlat, ha hetente áttörli a vízvonalat, hogy csökkentse a lerakódást.

Kerülje el azt a hibát, hogy egyszerűen több klórt ad a medence vizéhez. Ha megfelelően szabályozza a pH-értéket, sokkal kevesebb klórra lesz szüksége, és sokkal kevesebbet is fog használni. A pH-szabályozáshoz számos vegyszer és módszer áll rendelkezésre. Kérdezze meg a medence-szaküzlet munkatársát vagy karbantartási szakértőjét, hogy mit ajánlanak a pH-szint szabályozására.

Ürítse ki a szkimmer kosarat

A szkimmer és a szkimmerkosár a medence oldalára van felszerelve. Elsődleges feladata a medence felszínének lehabzása, mielőtt a törmelék és a szennyeződések leúsznának a víz aljára. Minél hatékonyabb a szkimmer, annál több anyagot tud lefejteni a medence vízfelszínéről. Az egyik legjobb módja annak, hogy a szkimmer a lehető legjobban működjön, ha kinyitja a szkimmer panelét, kiveszi a szkimmer kosarát, és kiönti a tartalmát. A kosárnak mindig közel tisztának kell lennie a törmeléktől.

Tisztítsa meg a szöszgyűjtő edényt

Van egy másik terület is a medence felszerelésében, amely arra szolgál, hogy összegyűjtse a szkimmer kosara mellett elszökött törmeléket: A közvetlenül a szivattyú belsejében lévő haj- és szöszgyűjtőt körülbelül néhány hetente ki kell tisztítani, attól függően, hogy hányan használják a medencét.

Rendszeresen takarítsa a medence tisztaságáért felelős eszközöket
Rendszeresen takarítsa a medence tisztaságáért felelős eszközöket

Ehhez kapcsolja ki a szivattyút, és engedje le a nyomást a rendszerről. Sokféle stílusú szivattyúfedél létezik, és valószínűleg van egy kosár, amely közvetlenül a medenceszivattyú átlátszó üvegfedelének belsejébe van beépítve. Győződjön meg róla, hogy ez a bizonyos kosár nem törött vagy sérült meg semmilyen módon, mert még ha egy kis kőnek sikerül is átesnie ezen a kosáron, az problémákat okozhat a rendszerben.

Ellenőrizze a vízszintet

Túl magas vagy túl alacsony a vízszintje ? A víznek pontosan a medence szkimmer vagy a medence szintjelzőjének a középső szintjén kell lennie az optimális élmény és teljesítmény érdekében. Ha a vízszint túl alacsony, az a szivattyú kiszáradását és leégését okozhatja. Ha a víz túl magasan van, a szkimmer nem fog megfelelően működni, és törmeléket hagy a medencében.

Ellenőrizze a klórozót 

Gyakran ellenőrizze az automata klórozóját vagy a soros klórozóját a megfelelő klórtabletta-szint, a töltöttség vagy az esetleges eltömődés szempontjából. A készülék stílusától és funkcióitól függően figyeljen a szükséges klór maradékának pótlására az egyenletes vízminőség érdekében.

Az ózongenerátor ellenőrzése

Ha van ózongenerátora, akkor a medencében van egy másik fertőtlenítőszert mérő szint is, amelyet ellenőrizni kell. Az ózon, amely az oxigén egy fajtája, közismerten tisztítja a medencéket, mivel gyorsan reagál a vízben lévő szennyeződésekkel. Emellett csökkentheti a víz klórszükségletét is. De győződjön meg róla, hogy a generátor fénye világít, és rendesen működik.

Korlátozza a medence klórsokkolását

Medencéjét nem kellene rendszeresen sokkolnia ahhoz, hogy a víz tiszta maradjon, különösen, ha ózonrendszerrel rendelkezik. Néha klór alapú sokkolást kell használnia a madarak, állatok vagy emberek ürülékéből származó nitrátok eltávolításához, amelyek az algák táplálékává válnak.

Ha sokkot kell használnia (ha nincs ózonrendszer), akkor éjszaka használja, amikor senki sincs a medencében, és a napnak nincs ideje lebontani a klór alapú sokk hatékonyságát. Vagy használjon klórmentes sokkot, ha azt tervezi, hogy a közeljövőben, vagy napközben úszni fog, mivel az klórmentes, és a nap nem gyengíti a hatékonyságát.

Ellenőrizze a sósvizű medence klórgenerátorát

Ha sórendszerrel, sómedencével vagy úgynevezett klórmentes medencével rendelkezik, akkor vegye figyelembe ezeket a tanácsokat. A klórgenerátor egy nagy karbantartást igénylő berendezés, amely klórt állít elő az Ön számára a sós medencében. A sós víz a generátorba és a sócellába kering. A hatékony működéshez a sócellát különösen tisztán kell tartani a kalciumlerakódásoktól és egyéb szennyeződésektől.

Tisztítsa meg a medenceszűrőt

A legtöbb medencében évente csak néhányszor kell szűrőt tisztítani, a medence használatától függően. Két jelre kell odafigyelnie, amelyek jelzik, hogy itt az ideje a szűrő tisztításának:

  • A földbe épített medence alján lévő lefolyó eltömődött.
  • Rendellenes szagok vannak a medencéjében.

A patronos medenceszűrő tisztítása

Ha patronos medenceszűrője van, azt könnyű karbantartani. A patron maximális áramlási sebességet biztosít, kevés értékes vizet pazarol (nincs visszamosás), a víz kristálytiszta marad, és csak évente néhányszor és egy-egy heves vihar után kell tisztítani.

Tippek a patronos szűrő tisztításához

  • Használjon műanyag szemeteszsákot, viseljen hosszú, gumikesztyűt, amely jóval a csuklója fölé ér, és viseljen szemvédőt.
  • A piszkos szűrőket áztassa be 10 százalékos sósavoldatba vagy TSP (tFskirizódium-foszfát) oldatba.
  • Lényeges, hogy mindig a savat vízhez, és nem a vizet a savhoz adja.
  • Öblítse ki a patront, amíg tiszta nem lesz, és hagyja megszáradni.

Figyelje a medence szerkezetét

Nem a víz az egyetlen dolog, amit figyelni kell a medencéjében. Vannak szerkezeti elemek, amelyekre figyelnie kell, miközben folyamatosan szemmel tartja medencéjét.

Meggyengült falak

Gyengék a támasz a medence oldalfalában ? Ha igen, akkor rozsdásodás vagy korrózió állhat a háttérben, amivel a lehető leghamarabb foglalkozni kell.

Repedések

Ha kezd repedéseket látni a medence kerületén, vagy a belsejében, akkor tömítse tiszta szilikonnal. Ne engedje, hogy a víz a medence belsejéből a külvilág felé vándoroljon a repedéseken keresztül.

Folyamatosan ellenőrizze a medence biztonsági eszközeit, hogy a gyermekek biztonságban legyenek. Az összes kézzel fogható mechanizmusnak teljesen épnek, és működőképesnek kell lennie.

Figyelmeztetés

A medence vegyszereit mindig hűvös, száraz, közvetlen napfénytől védett helyen tárolja, hogy azok hatékonyak maradjanak. Ne tárolja a savat és a klórt közvetlenül egymás mellett.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....