Probléma és megoldás a fák gyökereivel kapcsolatban a kertekben

  • Olvasási idő:4perc

A fák gyökereivel kapcsolatos problémák két fő kategóriába sorolhatók. Vagy magukkal a gyökerekkel van probléma, mint például a gyökérzet rothadása, nedvességhiány, kártevő vagy betegség, ami a fa betegségéhez is vezethet, vagy a gyökerek okoznak problémát a környezetükben.

A fák gyökere ilyen mértékben is tudja károsítani a járdát
A fák gyökere ilyen mértékben is tudja károsítani a járdát

A fák gyökerei által okozott gyakori problémák

Ahhoz, hogy megértsük, milyen hatással lehetnek a fák gyökerei, fontos szem előtt tartani, hogy a fák gyökerei kétszer-háromszor olyan széles körben terjednek, mint a lombkorona sugara. Száraz körülmények között akár ötször akkora szélességben is elterjedhetnek. Például egy 5 méter magas lombkoronájú fa esetében, a gyökerek 10-15 méter távolságra terjedhetnek el a törzstől.

Emellett a legtöbb gyökér a legközelebb van ahhoz, amire a túléléshez szüksége van víz, oxigén, és tápanyagok, és ezek természetesen a felszín közelében vannak. Ezért van az, hogy a legtöbb fa gyökere a talaj felső 20-50 centiméteres rétegében található.

A föld alatti csövek károsodása

Bár a fák gyökerei eltörhetik a csöveket, a leggyakoribb eset az, hogy a csövek maguktól is eltörnek a koruk vagy más fizikai gyengeségük miatt, majd a fák gyökerei belenőnek a csövekbe, és a csövek elzáródásához vezetnek. A szennyvízcsövek különösen érzékenyek az ilyen típusú problémákra. A legtöbb kárt okozó fák a nyárfák, nyírfák, szilfák, juharok, nyárfák, mocsári tölgyek, platánok, fűzfák és fügefák.

  • Ennek megelőzése érdekében mérje fel hogy kertjében veszélyben vannak e a víz, vagy bármilyen más típusú csövei
  • Tudja meg, hol találhatók a csövek a telkén, és kerülje a csövek közelébe történő ültetést. Ültessen fákat a csövektől a lehető legtávolabb.
  • Válasszon olyan fákat, amelyek kevesebb problémát okoznak, például ujjas juhar, fanyarka, júdásfa, kínai csillagsom, cseregalagonya, díszalmafa, berkenye, hóvirágfa.

A járdák károsodása

A fák gyökerei a járdák, a járdák közelébe és alá is nőhetnek. Ha a gyökerek a felszín közelében vannak, megemelhetik a járdát, ami nem csak kárt okoz, hanem botlásveszélyt is. Ilyenkor gyakran választani kell a fa megmentése és a járda a gyökerektől távolabbra helyezése vagy a fa gyökereinek eltávolítása között, és a járda megmentése érdekében vállalni kell a fa elpusztításának kockázatát is.

Nem csak csúnya hanem balestveszélyes is
Nem csak csúnya hanem balestveszélyes is

Ennek megelőzésére többek között a következőket lehet tenni:

  • Ültessen kisebb fákat, és tartson legalább 2 méter távolságot a fa és a járda között. Az ökölszabály szerint a 10 méternél alacsonyabb, érett magasságú fákat legalább 3 méter távolságra kell ültetni a járdától, a 15 méternél magasabb fákat pedig 4 méternél távolabb kell ültetni.
  • A járda fák felőli oldala mentén helyezzen el mechanikus akadályokat, hogy megakadályozza a gyökerek alatta történő növekedését. A gátak, amelyek készülhetnek műanyagból vagy geotextil szövetből, arra kényszerítik a gyökereket, hogy mélyen a talajban növekedjenek, így nem lesznek képesek megemelni a járdát. Helyezze a mesterséges gátat fél méter mélyen a talajba, és húzzon egy képzeletbeli vonalat a fatörzstől a járdáig, majd helyezze el úgy a gátat 1-1,5 méterre a járda mentén mindkét irányban a járdával párhuzamosan.

Felszíni gyökerek mint veszélyforrások

Ha az Ön kertjében juharfa nő, a felszínből kiálló nagy, erős gyökerei ismerős látványt nyújthatnak. Ez gyakran előfordul lejtőn, ahol a talajerózió a gyökerek kitettségéhez vezet. Egy melegebb tél után pedig ez még rosszabbá válhat, mivel a fagyás és olvadás ciklusa fagykárhoz vezet a fában, vagyis a talajból kilátszó gyökerekben.

Ezek a felszíni gyökerek nemcsak csúnyák, hanem veszélyesek is. És igazi fejfájást okozhatnak a fűnyírás során. Mivel annyira szabadon vannak, a gyökerek sérülésre is hajlamosak.

A gyökerek vágása valószínűleg elpusztítaná a fát, és a terület egyszerű befedése több földdel szintén nem megoldás, mivel a rendes talaj megfosztja a felszínhez közeli finom gyökereket az oxigénforrástól, és károsíthatja a fát. Ehelyett mulcsozza a fa alatti területet keményfa mulccsal vagy jól érett, laza komposzttal.

A mulcsozásnak számos előnye van. A mulcs rengeteg oxigént enged át, ugyanakkor szigeteli a talajt, így csökkenti a fagykárokat. A fű mulccsal való helyettesítése szükségtelenné teszi a fűnyírást, és a fa meg a gyep többé nem versenyez a vízért és a tápanyagokért, így ez a fa egészségének is kedvez.

A fák gyökerei károsítják az alapokat is ?

Nem feltétlenül. Az alaphoz túl közel ültetett fák többféle problémát okozhatnak, de nem mindig a gyökerek miatt. Az alap körüli talaj általában nagyon száraz, különösen, ha a területet tetőnyúlvány fedi. Eközben a fák gyökerei a nedvesség felé nőnek, ezért általában az alaptól távolodva az ellenkező irányba terjeszkednek.

Ha az alapzaton repedések vannak, amelyeket más körülmények, például talajnyomás vagy zsugorodás okozott, a kisebb fák gyökerei behatolhatnak ezekbe a repedésekbe, de általában nem okoznak nagyobb szerkezeti károkat, mint ami már megvan.

A fák gyökerei által okozott problémáknak nem szabad visszatartaniuk Önt a faültetéstől, még akkor sem, ha az udvara kicsi, ehelyett válasszon olyan fajtájú fákat amiknek nem nagy a gyökérrendszere.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....