Konyhaszekrények legjobb festéktípusai

  • Olvasási idő:7perc

Lehet, hogy nem áll készen a konyha teljes átalakítására, de még mindig feldobhatja konyhája megjelenését egy friss festékréteggel a szekrényeken. A folyamat egyszerűbb és kevésbé költséges, mint a teljesen új szekrények beszerelése, és a legtöbb háztulajdonos képes megcsinálni a festést egyedül is. Ha a megfelelő festéket választja a konyhaszekrényekhez, az átalakíthatja a tér megjelenését, miközben elfedheti az unalmas és nehezen takarítható felületeket.


Kapcsolódó cikk


Nyissa meg az ajtót az új lehetőségek előtt, ha merész, friss színűre festi konyhaszekrényeit, vagy válasszon klasszikus megjelenést a fehér számtalan árnyalatával. Bármelyik színt is választja, különös figyelmet kell fordítania arra, hogy milyen típusú festék a legjobb a konyhaszekrényekhez, és hogy melyik felületkezelés lesz a legtartósabb és legkönnyebben tisztítható.

A fényes felületű konyhaszekrényeket könnyebb tisztítani is
A fényes felületű konyhaszekrényeket könnyebb tisztítani is

Az első dolog, amit meg kell tennie, amikor úgy dönt, hogy lefesti a konyhaszekrényeit, hogy figyelembe veszi, milyen anyagból készültek a szekrényei. Tömörfa szekrényei vannak, vagy fa furnérból állnak? A szekrényei MDF-ből vagy laminált anyagból készültek? Ezen anyagok mindegyike befolyásolja, hogy milyen típusú festéket használ a szekrényekhez.

Fa szekrények: A festék a legjobban kopott felületen tapad, így a valódi fából készült szekrények kiválóan alkalmasak a festésre. Csiszolja le a felületet, hogy előkészítse azt a festéshez, és az eredmény jobb tapadás és simább felület lesz. Ez különösen fontos, ha a fából készült szekrényei már eleve festettek vagy fényes felületűek. Először ezt a fényes réteget kell eltávolítania, akár csiszolópapírral, akár folyékony fénytelenítővel.

Ha a fából készült szekrényei csupasz, természetes fából készültek, akkor lehet, hogy kevés csiszolásra van szükségük, vagy egyáltalán nincs is szükségük. Tudnia kell azonban, hogy sok festéket szívnak magukba – különösen, ha vízbázisú latexfestéket használ. Az alapozó segít abban, hogy a fedés egyenletes és alapos legyen.

Fafurnér szekrények: Ha a szekrényei fafurnérból készültek, akkor lényegében egy nagyon vékony valódi keményfa réteggel préselt anyaggal vannak burkolva a felületük, akkor szintén csiszolnia kell, mielőtt lefestené a konyhaszekrényeit. Mielőtt azonban elővenné a csiszolópapírt vagy a festéket, gondosan vizsgálja meg a furnért, hogy nincs-e rajta laza él, vagy repedés. Először ezeket javítsa ki faanyagragasztóval, mielőtt a furnérozott felületet lecsiszolná.

Ne csiszoljon túl sokat, mivel a furnér csak egy vékony réteg, amely elrejti, ami alatta van. Csak arra kell törekedni, hogy a felületet elég durvává tegye ahhoz, hogy az alapozónak és a festéknek legyen mire tapadnia.

MDF: Az MDF-ből készült konyhaszekrények nagyszerű jelöltek a festésre, ha tudja, hogyan kell megfelelően előkészíteni őket. Az MDF-szekrények festésre való előkészítésekor két prioritás van: tömítse a széleket, és használjon olajalapú alapozót.

Az MDF széle porózusabb, és ha még nincs készre csiszolva a felület, vagy sérülés van rajta, akkor gipszkeveréket kell használnia, hogy lezárja, és megakadályozza, hogy a nedvesség megduzzassza az anyagot a festési folyamat során.

A latex festék előnyösebb lehet a konyhaszekrények festésekor
A latex festék előnyösebb lehet a konyhaszekrények festésekor

A másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy olajbázisú alapozót használjon. Az MDF porózusabb jellege miatt a vízbázisú alapozók megduzzaszthatják a felületet. Használjon olajbázisú alapozót az első réteghez, és ezután már festheti is a konyhaszekrényeket vízbázisú latexfestékkel anélkül, hogy aggódnia kellene a nedvesség negatív hatásai miatt.

Laminált szekrények: A laminált konyhaszekrények festése lehetséges, de trükkösebb, mint a fa vagy MDF szekrények festése. A laminátum egy préselt műanyag, amely egy alapréteg, általában egy kompozit anyag. A felület nagyon sima, ezért meg kell győződnie arról, hogy a minőségi kivitelezéshez szükséges előkészítő munkát elvégezte, tehát normálisan csiszolva vannak a laminált felületek.

Segítségül választhat egy laminátum-specifikus alapozót vagy festéket. Ezeket a termékeket kifejezetten arra tervezték, hogy a laminált anyag fényes felületéhez tapadjanak. De nem kell feltétlenül laminátum-specifikus termékeket vásárolnia, egy minőségi alapozó nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a festék megtapadjon a felületen.

Az alapozás előtt és után is csiszolnia kell a felületet, csak arra ügyeljen, hogy finom csiszolópapírt használjon, és finoman csiszolja, hogy ne csiszolja meg túlzottan a laminált felületet.

Olajfesték vs Latexfesték

Azon tűnődik, hogy a régimódi olajfestékhez vagy a széles körben elérhető latexfestékhez nyúljon-e konyhaszekrényeihez ? A rövid válasz az, hogy a latexfesték a legjobb a szekrényekhez. Az olajfesték a könnyű felhordhatóság és a hosszú élettartamú, rendszeresen súrolható és tisztítható felület előnyeivel rendelkezik, de a legtöbb szekrényhez a latexfesték a legjobb választás, mivel alacsonyabb az illékony szerves vegyületek (VOC) szintje és gyorsabban szárad.

Az olajbázisú festékek ellenálló felületükről ismertek, ezért talán ezekre gondol először, mint a konyhaszekrények legjobb festékére. Ha ragacsos vagy zsíros kézzel nyitja ki a szekrényt, akkor a maradékot lesikálhatja anélkül, hogy aggódnia kellene a festék kopása vagy a felület fényének tompulása miatt. Az olajfestékeknek azonban van néhány hibájuk, amelyeket különösen nehéz figyelmen kívül hagyni a szekrények festésekor.

Egy új színű konyhaszekrény feldobja a konyhát
Egy új színű konyhaszekrény feldobja a konyhát

Egyrészt, bár simán felkenhető, az olajfestéknek hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy két réteg között megszáradjon, akár 16 órára is. Jó keringés nélkül (például egy szekrény belsejében) a festék száradási ideje valóban problémássá válhat. A szekrények napokig történő üresen tartása, amíg a festéket két réteg között hagyja száradni, olyan kellemetlenséget okozhat, amellyel sokan nem hajlandóak foglalkozni. A latexfesték azonban már két-négy óra alatt készen áll egy újabb rétegre. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt könnyedén festhet, és újra összerakhatja a konyhaszekrényét.

A két legnagyobb ok, amiért érdemes latexfestéket használni a konyhaszekrényekhez, a VOC-tartalom, és a sárgulás. A vízbázisú latexfestékek jellemzően alacsony VOC-tartalmú vagy VOC-mentes formulákban kaphatók. Az olajfestékeknek sokkal magasabb VOC-szintje van.

Ha olyan festéket használ, amelyről ismert hogy VOC-szintje magas, akkor elgondolkodhat, mivel ezek az anyagok szem, orr, torokirritációhoz, szédüléshez, fáradtsághoz és súlyosabb állapotokhoz vezethetnek ha párolognak. És mivel az olajfestékkel bevont felületek idővel sárga árnyalatot vehetnek fel, konyhaszekrényei elkezdhetnek színtelennek és piszkosnak tűnni. Az olajfesték különösen hajlamos a sárgulásra, ezért gyenge fényviszonyok között szembetűnö lehet, ezért ha azt tervezi, hogy a szekrények belsejét (az olyan felületeket, mint a polcok és az ajtók belseje) is lefesti, akkor számíthat arra, hogy ez a hatás gyorsabban jelentkezik.

A vízbázisú festékformulák fejlődése sokkal könnyebbé tette a latexfesték használatát a konyhaszekrényekhez. Sok latexfestéket ma már nagyobb tisztíthatósággal gyártanak, és ellenállnak a súrolásnak. Ez elengedhetetlen egy konyha esetében, ezért mindenképpen olyan festéket keressen a szekrényekhez, amely a leírás szerint “mosható” vagy “súrolható” képességgel rendelkeznek.

Csak arra ügyeljen, hogy ha fából készült szekrényeket fest, akkor a latexfesték használata előtt megfelelően készítse elő a felületet. Míg az olajfesték sima, egyenletes felületet ad a fafelületeken, addig a latexfesték nagyobb valószínűséggel mutatja meg a textúra eltéréseit. Ha sima, egyenletes megjelenést szeretne, akkor előzetesen el kell végeznie néhány előkészítő munkát, hogy a festési projektje sikeres legyen.

Ha pedig konyhaszekrényei már festettek, akkor további oka van annak, hogy latexfestéket használjon. Ha nem tudja, hogy milyen típusú festék van már a szekrényein, akkor a vízbázisú latex formulák a legbiztonságosabb választás, mivel az olajbázisú festék nem fog jól tapadni a latexfestékre, de a latexfesték mindkét festéktípussal kezelt felülethez képes kötődni.

A konyhaszekrények megfelelő festékbevonatának kiválasztása fontos, mivel befolyásolja, hogy a szekrények hosszú távon mennyire lesznek tartósak. A szekrényajtók és a fiókok érintésnek, húzásnak, csapkodásnak és másnak vannak kitéve, míg a polcokon rendszeresen be és ki vesszük a tárgyakat, amivel nem kíméljük a felületet. Ezek a tényezők a festett szekrények felületeit karcolásoknak és károsodásnak tehetik ki, de ezt csökkentheti a konyhaszekrények megfelelő festékbevonatának kiválasztásával.

A konyhaszekrények festésekor a félig fényes vagy fényes felület a legjobb választás. A némi csillogással rendelkező festék segít visszaverni a fényt, és hosszú távon tartósabb lesz, ami fontos a konyhai környezetben. Mind a félfényes, mind a fényes festék számos formuláját “moshatónak” írják le, és mosás vagy tisztára súrolás közben fokozott rugalmassággal rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy a félfényes és fényes festékek megfogalmazásakor több gyantát és kötőanyagot használnak, ami nagyobb tartósságot biztosít a festéknek.

Kerülje a konyhaszekrények tojáshéj vagy sima felületű festékkel történő festését. Ezek a festékek nem annyira moshatóak, mint a félfényes vagy fényes kivitelek, és fennáll a veszélye, hogy a festés erőteljesen kopni fog, amikor legközelebb súrolni kell a szekrényajtókat.

Ezenkívül a félfényes vagy fényes festékek jobb választásnak bizonyulnak, ha olyan helyiségben festenek, ahol páratartalom vagy nedvesség van, mint például a konyhában. Az ilyen festékbevonatok által kínált extra fényesség segít a foltok eltávolításakor is .

Alkalmazási tippek

Sima szekrényajtókkal rendelkezik, vagy beillesztett panelekkel és kiemelkedő élekkel? Ha konyhaszekrényei sík ajtókkal rendelkeznek, akkor a festék felhordása gyors munkát végezhet, ha rövidszőrű festékhengert használ (a legegyenletesebb felhordás és a sima felület érdekében). A paneles konyhaszekrények kicsit több munkát igényelnek a szerelés miatt. Használjon ecsetet a szögletes felületek és a beillesztett területek egyenletes bevonásához. Ne feledje, hogy szintetikus sörtéjű ecsetet válasszon, ha latexfestéket használ, mivel a vízalapú formula megduzzasztja a természetes ecset sörtéit.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....