Festékmegfolyás kezelése

  • Olvasási idő:3perc

Faipari munkák, szekrények vagy fa díszlécek festésekor a festékmegfolyás gyakori probléma, és különösen frusztrálóak lehetnek, ha megszáradnak, mielőtt észrevenné őket. A megfolyást általában az okozza, hogy egyetlen rétegben túl sok festéket viszünk fel a felületre, jellemzően egy festékkel túlságosan telt ecsettel. A gravitáció hatására a felesleges festék ki, és lefolyik, és ahogy száradni kezd, a festék látható cseppekbe áll össze. A jó hír az, hogy a festékcseppeket a festék száradása után is ki lehet javítani, és még könnyebb, ha még nedves állapotban elsimítja őket.


Kapcsolódó cikkek


Ha a festék még nedves

Ha a megfolyást akkor veszi észre, amikor a festék még viszonylag nedves, valószínűleg egyszerűen ki tudja ecsettel javítani a festékcseppeket. A trükk az, hogy az ecsetvonásokat ugyanabban az irányban végezze, mint amit a környező területnél használt. Ne próbálja meg az ellenkező irányú ecseteléssel javítani a felesleges cseppeket, mivel ez általában csúnya keresztcsíkokat eredményez, amelyeket nehéz eltávolítani.

A festékmegfolyás kijavítását még akkor jó kijavítani amikor még a festék nem száradt meg
A festékmegfolyás kijavítását még akkor jó kijavítani amikor még a festék nem száradt meg

Próbáljon ki néhány ecsetvonást, és nézze meg, mi történik: ha ez kevés hatással van a megfolyásra, vagy ha a festék már ragadósnak tűnik, hagyja abba az ecsetelést mert a festék már túl száraz, és minden további ecsetelés csak felerősíti a problémát.

Ha a festék megszáradt

Gyakran a legjobb, ha hagyjuk, hogy a festékcsepp (és a környező terület) teljesen megszáradjon, mielőtt megpróbáljuk orvosolni a problémát. Fontos, hogy hagyja teljesen megszáradni a festéket, mielőtt nekilát a kijavításnak. Ha még nedves, akkor a festék leválhat, amikor megpróbálja lekaparni vagy lecsiszolni.

A festékcsepp egy kiemelkedő területet hoz létre, amelyet a festék fényessége kiemel. Ezért az első lépés a kiemelkedő terület lecsiszolása. Kezdje azzal, hogy egy tiszta kaparóval, borotvapengével vagy snitzerrel enyhén lekaparja a megfolyt festéket. Minél kevésbé sérti meg a környező területet, annál jobb.

Miután eltávolította a festékcsepp megszáradt kiemelkedő részét, próbálja meg 220-as szemcseméretű csiszolópapírral kicsiszolni a maradék hibát. Csak a festés irányában csiszoljon, az előre-hátra, vagy a festés irányával ellentétes irányban történő csiszoláskor a festék elkenődik vagy lepereg, és nagyobb hibát hagy maga után. Ügyeljen arra, hogy lehetőleg csak magát a megfolyt cseppet csiszolja, és kerülje a környező festett területet.

Ha meggyőződött arról, hogy a megfolyás teljesen elsimult, vigyen fel még egy-két festékréteget. Ha a festék megszáradt, a hibának alig észrevehetőnek kell lennie.

Extrém javítás

Ha lekaparta és lecsiszolta, és a csepp helyén egy mélyedés maradt, vagy ha a javítási erőfeszítései miatt egyéb sérülések keletkeztek, akkor a területet kitöltheti gittel is. A gittet egy gittkéssel vigye fel, majd a felesleget egy kis gipszkéssel kaparja le. Hagyja megszáradni a gittet, majd csiszolja le. Jó ötlet először alapozni a gittes területet, hogy megelőzze a fedőlakkal kapcsolatos problémákat. Néha a festék lyukakat képez, ha közvetlenül a gittre viszik fel. Az alapozás után vigyen fel még egy-két réteg fedőfestéket, hogy elrejtse a javított területet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....