Milyen függönyök kellenek az otthonához ?

  • Olvasási idő:3perc

Az otthonába beáramló természetes fény gyönyörű dolog, kivéve, ha aludni vagy magányra vágyik. Igen, a függönyök szükségszerűek, függetlenül attól, hogy hol él, ezért vásárlás előtt érdemes némi kutatást végezni, hogy biztosítsa azt, hogy a megfelelő méretet és stílust kapja meg otthonához.

Első lépés: találja ki, milyen hosszúnak kell lenniük

A hossz az egyik legnagyobb tényező, amit figyelembe kell vennie, amikor függönyöket választ. Az, hogy milyen hosszút választ, függ az ablakok és a mennyezet magasságától, valamint attól, hogy milyen megjelenést szeretne elérni. A függönyök hosszát a tartórúdtól a szövet aljáig történő méréssel határozzuk meg.

Az ablakhoz mérten válassza meg a függönyhosszt
Az ablakhoz mérten válassza meg a függönyhosszt

Vegye figyelembe, hogy léteznek rövid függönyök is, az úgynevezett szintfüggönyök, amelyek csak az ablak egy részét takarják. Ezek jellemzően 75 vagy 90 cm hosszúak.

A szükséges függönyhossz kiszámításához a rúd és a padló közötti magasságot kell megadni. Határozza meg, hogy hová fogja felszerelni a rudat, vagy mérje meg a meglévő rúdtól lefelé, ahol a függönyök lógni fognak, vagy az ablak aljáig, vagy egészen a padlóig.

A szabványos függönyszélesség kb 120 cm. Annak meghatározásához, hogy egy vagy két panelre lesz-e szüksége, mérje meg az ablak szélességét cm-ben, majd adjon hozzá mindkét oldalhoz 25 cm-et, hogy figyelembe vegye a rúd túlnyúlását, és hogy a függönyök gyengéden összehajtva legyenek, ahelyett, hogy feszesen lógnának.

A függönyök típusai hossz szerint

Amikor függönyöket vásárol, hasznos lehet bizonyos kulcsszavak alapján keresni, ahelyett, hogy csak a hossz alapján keresne. Itt vannak a leggyakrabban használt kifejezések.

  • Szintfüggönyök – Rövid függönyök, amelyek csak az ablak egy részét takarják.
  • Kötényfüggönyök – Olyan függönyök, amelyek csak az ablak alja alá lógnak.
  • Padlófüggönyök – A padlóig érő függönyök. Általában akkor mutatnak a legjobban, ha a mennyezethez közelebbi rúddal párosítjuk őket.
  • Vízesés függönyök – A padlóig érő függönyök, amelyek alján némi anyagmaradék a talajra ér. Ezeket is párosítsa magasabban elhelyezkedő rúddal.

Második lépés: Válasszon függönyszövetet

A függönyök különböző szövetekből készülnek. Amellett, hogy átgondolja, milyen általános megjelenést szeretne az ablakai számára, tartsa szem előtt az áthaladó fény mennyiségét is. A nehezebb, átlátszatlanabb szövetek több fényt tartanak távol, mint a könnyebb és áttetszőbb szövetek.

Döntse el mennyi fényt akar beengedni
Döntse el mennyi fényt akar beengedni

Ha azt szeretné, hogy sok fény szűrődjön át, akkor válasszon átlátszó vagy pamutszövetet. Még a különböző színek is számítanak a természetes fényt érzetében.

Ha mérsékelt mennyiségű fényt szeretne, akkor válassza a vászonfüggönyöket, amelyek texturált szövésűek, és némi fényt átengednek, de nem mindent.

Ha azt szeretné, hogy a fényt teljesen vagy nagyrészt kizárja, akkor válasszon bársonyfüggönyt, amely rendkívül nehéz és átlátszatlan. Az elsötétítő függönyök, amelyek speciális béléssel rendelkeznek, amely teljesen kizárja a napfényt, szintén egy lehetőség.

Az egyes szövetválasztékokon belül is rengeteg szín és minta közül választhat. Legyen merész, ha azt szeretné, hogy a függönyök a szoba kiemelkedő elemei legyenek, vagy legyenek egyszerűek, ha nem szeretné, hogy elvegyék a figyelmet a tér más fókuszpontjairól.

Harmadik lépés: Válassza ki a függönyrudat

A függönyök kiválasztásának utolsó lépése a függönyrúd is. A megjelenés kiegyensúlyozása érdekében válasszon olyan függönyrudat, amely 15-25 cm-el szélesebb, mint az ablak. Szerencsére a legtöbb szabványos függönyrúd állítható, így szükség szerint kisebbé vagy nagyobbá teheti őket.

Többfajta anyagból való függönyrudak
Többfajta anyagból való függönyrudak

Ami a függönyrúd anyagát illeti, a sárgaréz, a csiszolt nikkel, a polírozott nikkel és az antik bronz mind népszerű lehetőségek, amelyek szinte bármilyen stílusú otthonhoz illeszkednek. Ha úgy dönt, hogy függönytartókat használ, a folytonosság érdekében legyenek ugyanabból az anyagból, mint a rúd.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....