Barnítókrém eltávolítása ruháról és szövetről

  • Olvasási idő:4perc

Az önbarnító krémek, a barnító kendők és a dobozos vagy szalonban kapható barnító spray-k segítségével napbarnítottnak és egészségesnek tűnhet. De viszont nem mutatnak olyan jól a ruhákon, törölközőkön és lepedőkön.


Kapcsolódó cikk


Az önbarnító foltok eltávolítása a mosható ruhákból és szövetekből

Az önbarnítók célja, hogy “sötétebb foltot hagyjanak” a bőrön, így barnábbnak tűnik a bőr. A legtöbbjük dihidroxiacetont (DHA), egy színező adalékanyagot tartalmaz, amely megszínezi a bőrt. Ugyanez az adalékanyag nedves formában foltot hagyhat, néha maradandóan, a ruhákon vagy bármilyen szöveten, amelyhez hozzáér.

A barnítófoltot minél előbb próbáljuk eltávolítani mielőtt beleszárad a szövetbe
A barnítófoltot minél előbb próbáljuk eltávolítani mielőtt beleszárad a szövetbe

Hogyan távolítsuk el a foltokat a ruhákról ?

Fontos, hogy a lehető leghamarabb kezelje a foltos szövetet. Minél tovább marad a barnítóanyag a szöveten, annál nehezebb eltávolítani. Még akkor is, ha csak gyanítja, hogy az anyag egy része a szövetre került, azonnal kezdje meg a kezelést. Ne várja meg, amíg a szín megjelenik.

Mosható szövetek esetén először a foltokat a lehető leggyorsabban öblítse le hideg vízzel. Tartsa a szövetet a foltos oldalával közvetlenül a csap alá, ahol hideg víz folyik. Ez az önbarnítót ki fogja szorítani a szövetből, ahelyett, hogy dörzsöléssel mélyebbre nyomná a szálakba.

Keverjen össze folyékony mosogatószer (ez segít eltávolítani az olajos összetevőt) és meleg víz oldatát, és szivaccsal dolgozzon meg a foltot kívülről befelé haladva. Öblítse ki jól hideg vízzel. Azonnal mossa ki a szokásos módon hideg vagy meleg vízzel, utána pedig nagy teljesítményű mosószerrel, amely folteltávolító enzimeket tartalmaz. Ellenőrizze a foltos területet, mielőtt a szövetet szárítóba teszi. Ha a folt megmarad, lépjen a következő lépésekhez a folt eltávolítása érdekében.

Ha a folt régebbi, vagy az első kezelés után is megmarad, keverjen össze egy oldatot oxigénalapú fehérítőszerrel és hideg vízzel. Kövesse a csomagoláson található utasításokat, hogy mennyi termék juttasson egy liter vízhez. Teljesen merítse alá a ruhadarabot, és legalább nyolc órán át hagyja ázni. Ellenőrizze a foltot. Ha eltűnt, mossa ki a szokásos módon. Ha megmaradt, keverjen össze megint egy friss oldatot, és ismételje meg a műveletet. Több áztatásra is szükség lehet a folt eltávolításához, de a foltnak ki kell jönnie.

Ha a folt megmarad, és a ruhadarab világos színű, hidrogén-peroxiddal segíthet eltávolítani a festéket. Tegyen hidrogén-peroxidot (3 százalékos oldatot) egy vattapamacsra, és tapogassa rá a foltra. Ha nem biztos benne, hogy a ruhadarab színtartó, próbálja ki a hidrogén-peroxidot egy belső varráson. Ha bármilyen színátvitelt tapasztal, ne használja. Hidrogén-peroxiddal történő kezelés után öblítse ki hideg vízzel.

Végül, ha a folt megmarad, próbálja meg bedörzsölni a foltot tiszta növényi glicerinnel. A glicerin segíthet lebontani a foltot. Ezután ismételje meg a mosogatószeres és peroxidos lépéseket.

Ne tegye a ruhadarabot szárítóba, és ne akassza a napra, amíg az összes folt el nem tűnt. A hő hatására az önbarnító foltok tartósan megmaradhatnak.

Önbarnító foltok és vegytisztított ruhák

Ha a ruhadarabon az van feltüntetve, hogy csak száraz tisztításra alkalmas, akkor a lehető leggyorsabban menjen a tisztítóba, és mutassa meg foltot a profi tisztítónak. Önállóan, és szárazon nem lehet biztonságosan eltávolítani a foltot.

Önbarnító foltok eltávolítása szőnyegről és kárpitról

Kezdje azzal, hogy a lehető legtöbb önbarnítót eltávolítja egy tompa késsel, kanállal vagy egy hitelkártya szélével, úgy hogy lehetőleg a legtöbb barnítóanyagot “kihúzza” közvetlenül a szálakból. Ne dörzsölje vagy próbálja meg letörölni a testápolót. Ezzel csak mélyebbre nyomja a terméket a szövetszálakba.

Keverjen össze egy teáskanál folyékony mosogatószert két csésze meleg vízzel. Mártson egy puha sörtéjű kefét az oldatba, és dolgozza be a szőnyegbe. Kezdje a folt külső szélénél, és haladjon a közepe felé, hogy ne terjedjen szét. Folyamatosan törölgesse fehér papírtörlővel, ahogy az anyag kijön a szőnyegből.

Mindenképpen öblítse a területet, mert a szappanos oldat további szennyeződéseket vonzhat magához. “Öblítse” úgy, hogy egy tiszta szivacsot vagy ruhát hideg vízbe márt, és jól törölje le a foltos területet. Használjon fehér papírtörlőt, hogy az összes nedvességet felszívja. Hagyja a területet a levegőn megszáradni közvetlen hőtől és napfénytől távol.

Ha folt marad, törölje le egy evőkanál hidrogén-peroxidból és egy evőkanál vízből kevert oldattal. Ezt csak világos színű szőnyegen szabad használni, mert a sötétebb színűeket kifehérítheti. Ha a szőnyeg élénk színű, használjon helyette oxigénes fehérítő-víz oldatot. (Az oxigénes fehérítő nem használható gyapjúszőnyegen.)

Ugyanezek a tisztítási lépések és megoldások használhatók a kárpitok esetében is. Különösen ügyeljen arra, hogy ne nedvesítse túl a szövetet, mert a párnákban lévő túlzott nedvesség problémákat okozhat. Ha a kárpit selyem vagy vintage, forduljon profi kárpittisztítóhoz, különösen, ha további folteltávolítási tippekre van szüksége.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....