Mi az a rusztikus stílus ?

  • Olvasási idő:4perc

A “rusztikus” szót valószínűleg már milliószor vagy még többször hallotta, amikor a lakberendezésről beszélt, de ez az egyik olyan stílus, amelyet nehéz meghatározni. Akár egy kedves parasztházat, akár egy távoli faházat néz az erdőben, honnan lehet tudni, hogy mitől lesz valami rusztikus ? Van néhány kulcsfontosságú elem, amire szüksége van ahhoz, hogy otthona megfeleljen a rusztikus jelzőnek, de ha egyszer már megvan, akkor elég könnyű észrevenni.


Kapcsolódó cikk


Rusztikus stílus
Rusztikus stílus

Ahhoz, hogy rusztikus otthona legyen, nem kell rönkházban élnie, csak a természetességre és az organikusra kell helyeznie a hangsúlyt. A legtöbb rusztikus darab valódi fából készül, néha csak enyhén kezelt, vagy teljesen természetes fából. Gondoljon újrahasznosított fára, nyersanyagokra és olyan elemekre, amelyek közvetlenül a földből származnak.

Mi a rusztikus dizájn ?

A rusztikus design egy olyan stílus, amely természetes, öregített, organikus, és talán még nem is hibátlan. Az olyan dizájnstílusok, mint a parasztház, a toszkán vagy a tengerparti, szintén rusztikusnak nevezhetők. A rusztikus a modern vagy kortárs design ellentéte.

A rusztikus dekoráció teljesen igénytelennek vagy nehéznek is tűnik. Ez egy olyan designtípus, amely hihetetlenül emberközeli és nyugodt. Befogadónak és könnyednek kell éreznie magát, olyan színpalettával, amely megnyugtató és hagyományos. A természetes, semleges színek, például a bézs, a fehér, a barna és a szürke színek mind kulcsfontosságúak, de dönthet a melegebb árnyalatok mellett. Egy rusztikus otthonban nem fog sok merész festékszínt találni, ezért egyszínűnek és visszafogottnak tűnik.

Fő jellemzők

Valódi fa: Amikor rusztikus otthonát tervezi, válassza a valódi fát a hamisított helyett. A széles deszkás fapadlóktól a visszanyert fa parasztasztalokig, a rusztikus design gyakran magát az anyagot helyezi a design előterébe. Ne féljen olyan darabokat választani, amelyek kissé elhasználódtak vagy viharvertek. A rusztikus dekoráció ritkán tökéletes, és inkább a tökéletlenségből és a zordságból meríti a hangulaltát.

Hamisítatlan rusztikus bútorok
Hamisítatlan rusztikus bútorok

Textúra: Ha már a durvaságnál tartunk, mivel a rusztikus dekoráció sok természetes anyagot használ, számítson arra, hogy sokféle textúra lesz jelen. A durva, szemmel láthatóan szemcsés faanyagok, a jutából vagy állatbőrből készült szőnyegek vagy a nyers kőkandallók mind a rusztikus dekoráció gyakori elemei. Kerüljön mindent, ami nyilvánvalóan fényes, ha azt szeretné, hogy a rusztikus elemek a középpontban legyenek

Kézzel készült: A rusztikus dekoráció elemei gyakran egyediek és nem hasonlítanak más darabokra, ezért ha teheti, válasszon kézzel készített darabokat. Ez nem jelenti azt, hogy nem vehet néhány kiegészítőt, de amikor a háza központi elemeiről van szó, próbálja megtalálni azokat a bútordarabokat, amelyekben van egy kis karakter.

Nehéz: Más divatos dekorációs stílusokkal ellentétben, mint a modern és a középső század, a rusztikus dizájnt gyakran nehéznek mondják. Gondoljon a nagy négyszögletes lábú, fából készült konyhaasztalokra, vagy a mély, sötét bőrrel borított kanapékra.

Egyszerű: A rusztikusnak az anyagra kell összpontosítania, nem pedig a dizájnra, ezért sok darab hihetetlenül egyszerű. A nem áramvonalas asztalok és székek lehetővé teszik, hogy a szem inkább az anyagra összpontosítson, mint a formára.

Gerendák: Ha vannak szabadon álló gerendái, tartsa őket úgy. Legyen szó egy vidéki rusztikus parasztházról vagy egy tengerparti toszkán otthonról, a szabadon hagyott gerendák rusztikus dizájnt közvetítenek.

Gyakori anyagok

A rusztikus design a földből származó anyagokról szól. A valódi, feldolgozatlan fák, a nehéz kő és a valódi tégla mind a rusztikus dekoráció közös elemei. A textiloldalon sok juta, zsákvászon és vászon található az egész otthonban, a szőnyegekben és a hangsúlyos darabokban szintúgy.

A hálószobában fontolja meg a lenvászonból vagy organikus pamutból készült ágyneműt, mindezt semleges színekben, amelyek nincsenek túlságosan dekorálva.

Hol lehet beszerezni a rusztikus bútorokat ?

A helyi bolhapiacon lehet néhány eladó, akik egyedi rusztikus darabokat tudnak eladni, vagy készíteni, amelyek gyakran ugyanannyiba vagy kevesebbe kerülnek, mint a nagy áruházakban kaphatóak. Vagy inkább vidéken lehet érdeklődni a helyi piacon az ilyen stílus iránt.

A rusztikus dekoráció az egyik legkönnyebben újraalkotható designstílus. Csak válasszon természetes, földszínű tónusokat és anyagokat, és kevés munkával a magáévá, és egyedivé teheti.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....