Pár dolog a lakásban ami betegségeket okozhat

  • Olvasási idő:6perc

A nappalink a család összejöveteleinek, egy nehéz nap után a pihenésnek és a kikapcsolódásnak a helye. Bár talán nem úgy gondolunk rá, mint egy olyan helyiségre otthonunkban, amely tele van egészségügyi veszélyekkel, sajnos baktériumok, légszennyező anyagok és allergének leselkednek erre a kényelmes térre is. Ezek a káros elemek gyomorpanaszokat, megfázást és influenzát, valamint légzési nehézségeket okozhatnak. Az irritáló anyagoktól való megszabadulás különösen fontos a csecsemők és kisgyermekek, valamint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára.


Kapcsolódó cikkek


Nézze meg, mik azok a veszélyes elemek az otthonában, ami megbetegítheti, és mit tehet, hogy kontrollálja a családja egészségére gyakorolt hatásukat.

Távirányító

A tévé, a zene, a játékrendszerek és a mennyezeti ventilátorok távirányítóit naponta több tucatszor érintik meg. A házban mindenki minden egyes alkalommal teljesen kezet mosott, mielőtt megérintette őket ? Természetesen nem.

A távirányítók és más elektronikus kiegészítők, például a billentyűzetek és a fülhallgatók vonzzák a szennyeződéseket és az olyan baktériumokat, mint az E.Coli és a szalmonella. Ha pedig valaki a családban megbetegszik, még több baktérium vár arra, hogy megfertőzze a következő használót.

Használjon minden nap olyan fertőtlenítő kendőt, amely elektronikai eszközökön való használatra engedélyezett, hogy letörölje a távirányítókat és a tartozékokat. Ha valaki beteg, minden használat után szánjon időt a letörlésre, mielőtt továbbadja a következő személynek.

Szőnyeg

Még akkor is, ha minden nap porszívózik, a szőnyegek mágnesként vonzzák a szennyeződéseket, baktériumokat, emberi és állati szőrszálakat és egyéb allergéneket. Minden alkalommal, amikor rajta sétálunk vagy a gyerekek játszanak a szőnyegen, ezek az irritáló anyagok a levegőbe kerülnek, amelyet belélegzünk. Ez légzési problémákhoz és bőrbetegségekhez vezethet.

A régebbi szőnyegek új szőnyegre cserélése nem mindig a legjobb megoldás az egészségügyi problémákra. Az új szőnyegek jelentős mennyiségű illékony szerves vegyületet (VOC) és formaldehidet bocsátanak ki, amelyek mérgezőek lehetnek. Ezek a vegyületek légzési problémákkal és gyakori orrvérzéssel járnak.

Ha faltól falig terjedő szőnyeggel rendelkezik, tisztítsa rendszeresen HEPA-szűrővel ellátott porszívóval, szezonálisan tisztíttassa a szőnyeget szakemberrel, és fontolja meg a szőnyeg eltávolítását és kisebb, könnyen mosható szőnyegek használatát.

Légfrissítők

Akár elektromos légfrissítőt, akár kereskedelmi potpourrit vagy spray légfrissítőt használ a kellemetlen szagok elfedésére, ezek hozzájárulnak a beltéri levegőszennyezéshez. Az otthoni illatosító termékek, gyertyák és egyes diffúzorokba szánt olajok gyakran tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, mint a kőolajpárlatok, limonén, formaldehid, észterek és alkoholok, amelyek légzési zavarokat, fejfájást és szemirritációt okozhatnak.

Ahelyett, hogy olyan kereskedelmi terméket használna, amely egyszerűen elfedi a rossz szagokat, ahelyett, hogy megszüntetné azokat, nyissa ki az ajtókat és az ablakokat, és engedje be a friss levegőt. Vagy helyezzen el a helyiségben szódabikarbónát, aktív szenet vagy desztillált fehér ecetet tartalmazó tálakat, hogy elnyelje a szagokat. Ha szereti az illatokat, készítsen saját potpourrit szárított virágokból, és adjon hozzá illóolajokat.

Gyertyák

A gyertyák illatot és dekorációt kölcsönözhetnek a nappalinak, és ha meggyújtják őket, bizonyos hangulatot teremtenek. Sajnos, mivel a legtöbb gyertya paraffinviaszból készül, amelyet kőolajból állítanak elő, olyan vegyi anyagok is felszabadulhatnak, mint a ketonok és a benzol, amelyek irritálják a légzőszerveket.

További veszélyt jelent a használt kanóc típusa. Érdeklődjön afelől hogy nem e tartalmaz ólomtartalmú összetevőket a kanóc. Ha igen akkor inkább ne használja.

Nem kell teljesen megszabadulnia a gyertyáktól, de válassza a szójából vagy méhviaszból készülteket. Keressen olyan kanócot, amely nem tartalmaz fémet, és kerülje az erősen illatosított gyertyákat, amelyek irritációt okozhatnak az asztmásoknak és az allergiásoknak.

Fűtéshez és légkondicionálóhoz tartozó szellőzők

A fűtési és légkondicionáló rendszerek a legtöbb otthonban elengedhetetlenek. Miközben egész évben a kényelmünket szolgálja, a HVAC-rendszerek egészségügyi kockázatokat is okozhatnak. A legnagyobb bűnös a szűrők nem megfelelő használata és gondozása, amelyek baktériumokat, penészgombát és allergéneket gyűjthetnek be vagy terjeszthetnek otthonunkban.

A szűrőket rendszeresen cserélni kell, és a legjobb a finom részecskéket felfogó szűrő. A szellőzőket hetente kell portalanítani, és ha az otthonban élő személyek közül valakinek legyengült az immunrendszere, fontolja meg a szűrőcserét is évente.

Porszívó

A porszívó az egyik legfontosabb takarítóeszköz a lakótér por, szennyeződés, és allergénmentesítéséhez. De amennyire jót tesznek egyesek a potenciális egészségügyi veszélyek eltávolításában, mások tudtukon kívül még többet termelhetnek.

Minden alkalommal, amikor porszívózik, bizonyos allergének és baktériumok kerülnek a levegőbe. A régebbi porszívók, valamint a tisztítható vagy cserélhető szűrőkkel nem rendelkező porszívók a bűnösök. Tanulmányok kimutatták, hogy a baktériumok akár két hónapig is életben maradhatnak egy teli porszívózsákban.

A márka és az ár nem mindig a legjobb mutatója annak, hogy melyik a legbiztonságosabb porszívó. Keressen olyat, amely nagy hatékonyságú részecskeszűrővel (HEPA) van felszerelve. Ezután rendszeresen tisztítsa vagy cserélje ki a szűrőt, és minden használat után ürítse ki a porzsákot.

Por

Egy átlagos otthonban évente közel 40 kiló por gyűlik össze. A por mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek légzési problémákat okozhatnak az asztmában, vagy allergiában szenvedők számára. De tartalmaz mikroszkopikus ízeltlábúakat, poratkákat is, amelyek gyorsan szaporodnak.

Az atkák túl kicsik ahhoz, hogy szemmel lássuk őket, de a lakásban uralkodó hőmérsékleten és páratartalomban jól érzik magukat, és allergiát válthatnak ki. Az emberi bőr apró darabkáival táplálkoznak, amelyek hámlanak, és az otthonunkban lévő por nagy részét alkotják, különösen a szőnyegeken és a kárpitozott bútorokon.

Háziállatok

Bár szeretjük és értékeljük háziállatainkat, képesek megbetegíteni minket. Az emberekhez hasonlóan a macskák és a kutyák is mikroszkopikus méretű elhalt bőrdarabkákat hullatnak, amelyek egyes embereknél allergiás reakciókat okozhatnak.

Bármilyen állat harapása vagy karmolása baktériumokat juttathat az ember bőrébe, ezért ezt is szorosan figyelemmel kell kísérni. A háziállatok olyan kártevőket, mint a kullancsok és baktériumokat is behurcolhatnak a külső helyekről.

A legjobb gyakorlat az, ha a háziállatokat távol tartjuk a kárpitozott és szőnyeggel borított területektől, valamint a saját ágyukban se engedjük őket. Ha ez nem lehetséges, takarítson és porszívózzon rendszeresen, hogy megelőzze az egészségügyi problémákat.

A por minimalizálása érdekében használjon eldobható, mikroszálas szűrőjű porszívót, amely megfelelően felfogja a port és eldobható.

Tűzifa

A tűzifával teli kosár egyszerre kényelmes és dekoratív. A tárolt tűzifa azonban olyan kártevőket hozhat be az otthonba, amelyek allergiát és légúti megbetegedéseket okozhatnak.

Hagyja kint a fát, amíg nincs rá szükség. Azonnal takarítsa el a kandalló hamuját és kormát, amelyek szintén kiválthatják az asztmát.

Rovarirtók és növényvédő szerek

A rovarok és kártevők betegségeket hordozhatnak, és nem akarjuk, hogy otthonunkban legyenek. A legyek és a csótányok olyan baktériumokat hordozhatnak, mint az E. coli, a Staphylococcus aureus és a Streptococcus, valamint olyan baktériumokat, amelyek bélrendszeri és légzőszervi problémákat okozhatnak.

Az egerek és más rágcsálók szintén hordoznak olyan veszélyeket, mint a szalmonella és a kullancsok, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak.

Miközben ezektől a kártevőktől való megszabadulás elsődleges fontosságú, a megszabadulásukhoz használt vegyi anyagok szintén egészségügyi problémákat okozhatnak. Ha rovarirtó szereket és egyéb vegyszereket használ, tegyen extra óvintézkedéseket, hogy elkerülje további problémák kiváltását. Válassza inkább a nem vegyi védekezési módszereket.

Cipők

Gondolja végig, hol járt a nap folyamán. A cipők közel 96 százaléka nyomokban tartalmaz kólibaktériumot, egy olyan baktériumot, amely hasonlít a fekáliához.

A legegyszerűbb módja a családját megbetegítő szennyeződés megelőzésének, ha mindenki leveszi a cipőjét a bejárati vagy a hátsó ajtónál. Gyakran mossa ki a bejárati szőnyegeket, ha nem akarja az utca szennyeződéseit a lakásban látni.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik