Szobai ventilátor helyes megtisztítása

  • Olvasási idő:4perc

Kevés üdítőbb dolog van, mint egy hűvös szellő egy forró nyári napon. Nem mindig számíthatunk arra, hogy a természet elhozza a szellőt, de egy elektromos vagy akkumulátoros ventilátor megbízhatóan jól ellátja a feladatát. Legyen szó nagy álló ventilátorról, oszcilláló ventilátorról, ablakventilátorról, ködventilátorról vagy kézi ventilátorról, rendszeresen tisztítani kell.

A motor a levegő mozgása ellenére is magába szívhatja a szennyeződéseket és a port, amelyek akadályozhatják a megfelelő működést. Ha a ventilátor olyan helyen van, ahol főzés vagy aeroszolos szépségápolási termékeket használnak, akkor ezek leülepedhetnek a lapátokon és a házon, és felhalmozódhat a por, ami a hatékonyságot is nagyban rontja. Néhány termékkel és eszközzel azonban, amelyek valószínűleg kéznél vannak, jól működhet a ventilátor, és Ön is élvezheti a mesterséges szelet.

Milyen gyakran kell tisztítania a ventilátort ?

Legalább hetente egyszer kapcsolja ki a ventilátort, és ellenőrizze, hogy nincs-e por a lapátokon és a házon. A tisztítás gyakorisága nagymértékben függ az otthonában vagy munkahelyén lévő por szintjétől. A heti vagy kétheti tisztítás jó ötlet. Alaposabb tisztítást legalább negyedévente kell végezni, különösen a nagy igénybevételű időszakokban.

A biztonság az első

Bármilyen típusú ventilátor tisztítása előtt győződjön meg arról, hogy a készülék ki van-e húzva a konnektorból, vagy elemmel működő ventilátorok esetében a készülék kikapcsolt állapotban van e.

A heti tisztításhoz nem kell szétszerelnie a ventilátort a lapátok tisztításához. Használjon hajszárítót vagy sűrített levegőt, hogy lefújja a port a lapátok felületéről. Használja a hajszárító leghidegebb légfokozatát, és tartsa azt körülbelül hat-tíz cm távolságban a lapátoktól. Ügyeljen arra, hogy a ventilátort megfordítva ugyanígy tisztítsa meg a lapátok hátoldalát is.

Porszívózza ki a port

Egy kézi vagy egy normál porszívóval, és a porszívókefés tartozékkal óvatosan porszívozza át a ventilátor teljes felületét. Kezdje a ventilátor tetejénél, és porszívózza ki a tömör (lapát nélküli ventilátoroknál a gyűrű belsejét) vagy a drótból készült védőburkolatot. Fordítson különös figyelmet a motor elszívónyílásain és az elektromos kábelen felgyülemlett porra.

Törölje le a foltokat is

Nedvesítsen meg enyhén egy mikroszálas kendőt, és törölje le a házon lévő foltokat, különösen a kezelőszervek körül. Ha talapzatos ventilátorral rendelkezik, tisztítsa meg a talapzatot is.

Hogyan kell alaposan megtisztítani egy ventilátort ?

Biztonságos munka
Állítsa a készüléket kikapcsolt állásba. Húzza ki az elektromos ellátás vezetékeit, és az elemes ventilátorokból vegye ki az elemeket.

Figyelmeztetés
Mielőtt alapos tisztítás céljából szétszerelné a ventilátort, olvassa el a használati útmutatót vagy a gyártó weboldalán található utasításokat. Meg kell jegyezni, hogy a ventilátor szétszerelése a garancia érvényességét veszítheti.

A legtöbb lapát nélküli ventilátor gyártójának részletes utasításokat talál a weboldalán a készülék biztonságos és megfelelő tisztítására vonatkozóan.

A külső burkolati elemek szétszerelése
A megfelelő típusú csavarhúzóval lazítsa meg a drótburkolatot rögzítő csavarokat. Sok ventilátornak vannak olyan klipszei is, amelyek a dróthálót tartják a helyén, távolítsa el azokat is. Előfordulhat, hogy a hátsó drótburkolatot egy nagy teherbírású anya tartja a motorházon, és nem lehet eltávolítani, amíg a lapátok ki nem lettek szerelve.

Ügyeljen arra, hogy az összes csavart és apró alkatrészt egy kis tárolóban tartsa, hogy ne vesszenek el.

A pengék eltávolítása
A legtöbb oszcilláló ventilátornak van egy lapátsapkája, amely a ventilátor lapátjait a motorházhoz rögzíti. Csavarja le az elülső sapkát, és távolítsa el az egyes lapátokat.

Készítsen tisztító oldatot
Tegyen három csésze sima vizet egy szórófejes flakonba, és adjon hozzá két teáskanál zsíroldószert tartalmazó mosogatószert. Rázza össze, hogy jól összekeveredjen.

Helyezze a drótburkolatot és a ventilátor lapátjait egy nagy mosogatóba vagy fürdőkádba. Alaposan permetezze be a mosogatószer-keverékkel. Várjon néhány percet, hogy a mosogatószer ki tudja fejteni a hatását. Ezután egy mikroszálas kendővel törölje át az összes felületet.

Figyelmeztetés
NE tegye a motorház vagy bármely elektromos alkatrész vízbe.

Öblítés és szárítás
Öblítsen ki minden alkatrészt jól hideg vízzel. Szárítson meg minden alkatrészt száraz ruhával, vagy ronggyal. Helyezze az alkatrészeket szellős, napos helyre, hogy legalább 30 percig száradjanak a levegőn. A ventilátor újbóli összeszerelése előtt minden alkatrésznek teljesen száraznak kell lennie.

Tisztítsa meg a ventilátor többi részét
Amíg a ventilátor szét van szerelve, tisztítsa meg a többi alkatrészt a heti tisztítás során megszokott módon. Fordítson különös figyelmet arra a területre, ahol a lapátok rögzülnek. Használjon porszívót és porkefét az esetlegesen megrekedt por eltávolításához.

Ha lapát nélküli vagy toronyventilátorral rendelkezik, amely légszűrőt tartalmaz, vegye ki és tisztítsa meg a szűrőt, vagy cserélje ki.

Szerelje össze a ventilátort
A ventilátor szétszerelésének sorrendjére emlékezve kezdje az utolsó eltávolított darabbal, és szerelje vissza az összes alkatrészt. A megfelelő összeszerelés után nem maradhatnak apró alkatrészek vagy csavarok !

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....