Napelemek szakszerű tisztítása

 • Olvasási idő:5perc

Mint minden, az időjárás viszontagságainak kitett dolog, a napelemek is idővel szennyeződnek. Az olyan anyagok, mint a szennyeződés, a törmelék, a madárürülék, a pollenek és a szennyező anyagok mind felhalmozódhatnak a napelemeken, ami szükségessé teszi azok rendszeres tisztítását, ellenkező esetben a napelemes rendszer hatékonysága csökkenhet. Olvasson tovább hogy megtudja, hogyan tisztítsa meg napelemeit, és fedezze fel, mikor célszerű inkább szakembert hívni.


Kapcsolódó cikk


Mielőtt elkezdené…

A napelemek tisztítása magában foglalja a kerti slaggal történő letakarítását, de bizonyos típusú vizet kerülni kell. Ha az Ön vízforrása magas ásványianyag-tartalmú (kemény víz), akkor olyan ásványi lerakódások maradványait hagyhatja maga után, amelyek gátolhatják a panelek hatékonyságát. A kemény víz gyakrabban fordul elő a kútvízzel ellátott otthonokban, de ez vonatkozik egyes települési vízforrásokra is. Ha ez a helyzet, fontolja meg egy deionizáló vagy demineralizáló tartozék használatát a kerti tömlőn.

A maradékanyagok másik gyakori forrása a hagyományos tisztítószerek, például a mosogatószerekből visszamaradt megszáradt összetevő anyagok. Sok szakember csak sima víz (akkor is csak lágyvíz), vagy egy erre a célra szolgáló napelemtisztító oldat használatát ajánlja a panelek tisztításához.

Végül pedig kerülje a magasnyomású mosó használatát a panelek tisztításához, mivel a túlzott nyomás károsíthatja az üveget és az elektromos alkatrészeket. Az átlagos kerti tömlő nyomása több mint elegendő a napelemek alapos tisztításához.

Biztonsági megfontolások

Bár a panelek tisztítása közben a víznek nem szabad érintkeznie feszültség alatt álló alkatrészekkel (ha a víz be tud kerülni), a napelemes rendszer áramellátásának kikapcsolása kiküszöböli az áramütés, vagy esetleges zárlat veszélyét. A helyes kikapcsolási eljáráshoz kövesse a napelemek gyártójának utasításait.

A napelemek tisztítását a biztonsági szabályok betartásával végezzük
A napelemek tisztítását a biztonsági szabályok betartásával végezzük

Ha a napelemek a ház tetején vannak, először próbálja meg a földről egy kerti slaggal lemosni a paneleket. Lehet, hogy csak ennyi szükséges ahhoz, hogy a panelekről megtisztítsa a laza szennyeződések és törmelékek enyhe rétegét. Ha ez nem lehetséges, győződjön meg arról, hogy a tetőn végzett munka során megteszi a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Első a biztonság

 • Dolgozzon együtt egy társával, aki stabilizálja a létrát, átadja az anyagokat, és vészhelyzet esetén segítséget hív.
 • Ne használjon A-keretes létrát, mivel ezek hajlamosabbak a destabilizálódásra. Inkább egyenes létrát megfelelő kitámasztással.
 • Biztonsági hám használata.
 • Hosszabbító létra használata létra-stabilizátorral (vagy létraemelővel).

Ha azonban a tetőn nem biztonságos a munkavégzés, vagy kényelmetlenül érzi magát, ha ott dolgozik, akkor fontolja meg hogy inkább szakembert bízzon meg.

Milyen gyakran kell tisztítani a napelemeket ?

Általánosságban ajánlott évente-félévente legalább egyszer, de a következő tényezőktől függően gyakrabban tisztítani a napelemeket:

A panel fekvési szöge. A laposan fekvő panelek hajlamosak lényegesen koszosabbak lenni, mint a legalább 5 fokos dőlésszögűek.

A területére hulló csapadék mennyisége. A legtöbb panelt az időnkénti esőzések megfelelően megtisztítják. Az eső hiánya – mint száraz éghajlaton vagy nyáron – több üledék felhalmozódását okozza.

A szennyezőforrások közelsége. A forgalmas utakról és ipari környezetből származó légszennyező anyagok felhalmozódhatnak a paneleken.

Fák jelenléte a panelek felett. A fák leveleket hullatnak a panelekre és blokkolhatják a napsugarakat, de vonzzák a madarakat is, amelyek ürüléket hagyhatnak a paneleken.

Ha azt vesszük észre hogy a napelem már nem olyan hatékonyságú amilyennek kellene lennie, akkor ebben az esetben is fontoljuk meg a takarítását. Lehet hogy távolról nem látszanak a szennyeződések, de attól még ott lehetnek.

Mikor takarítsuk a napelemeket ?

Ha a forró nyári hónapokban történik, a paneleket kora reggel vagy késő este kell tisztítani, amikor a legalacsonyabb a hőmérséklet. A személyes kényelmet félretéve, a panelek forróságban történő vízzel történő permetezése a panelek üvegének törését okozhatja.

Amire szüksége lesz a takarításhoz

Felszerelés és szerszámok

 • Kerti tömlő szórófejes tartozékkal.
 • Puha sörtéjű kefe.
 • Ablaklehúzó.
 • Tiszta rongy.
 • Vödör (opcionális).
 • Hosszabbítható nyél a sörtés keféhez.
 • Vízkőmentesítő vagy ionmentesítő kerti tartozék a kerti tömlőhöz (opcionális).
 • Hosszabbító létra létra-stabilizátorral (opcionális).
 • Biztonsági hám (opcionális).

Anyagok

 • Napelemtisztító oldat (opcionális).
 • Lágyvíz, desztillált víz.

A napelem takarítás menete

Öblítse le a panelt
A napelem teljes felületét locsolja le kerti slaggal, hogy leöblítse a laza szennyeződéseket és törmeléket, és hogy fellazítsa a megkeményedett maradványokat. Ez segít előkészíteni a felületet a súroláshoz.

Súrolja le a panelt puha kefével
Ha napelemtisztítót használ, öntse az ajánlott mennyiségű oldatot egy vödör vízbe, és súrolás előtt mártsa bele a kefét a vödörbe.

Használjon puha rongyot a vízzel való tisztítás után
Használjon puha rongyot a vízzel való tisztítás után

Egyszerre csak egy panelt súroljon, ügyelve arra, hogy a teljes felületet lefedje. A kefe meghosszabbítható nyéllel való használata megkönnyítheti az átfogó lefedettség elérését, különösen a nagyobb paneleknél. Fordítson több időt a megkeményedett maradványokkal, például madárürülékkel és pollenfelhalmozódással szennyezett területek súrolására.

Vízszintesen súrolja a külső széleket, ahol a szennyeződések hajlamosak felhalmozódni. Ezt a technikát fogselymezésnek nevezik. A ferde paneleknél koncentráljon az alsó peremre. Sík paneleknél mind a négy szélét súrolja alaposan.

Figyelmeztetés
Kerülje el, hogy a panelek alatt vagy oldalán lévő kábelkötegekkel vagy kábelekkel érintkezzen a tisztítószer. Bár a paneleket le kell választani az elektromos hálózatról, a panel elektromos alkatrészeinek véletlenszerű érintése károsíthatja azokat.

Utolsó öblítés
Kerti slaggal öblítse le a panelt még egyszer utoljára, hogy eltávolítsa a súrolásból származó szennyeződéseket vagy szappanmaradványokat.

A panel lehúzása
Ferde panelek esetén helyezze a lehúzót a panel felső végére. Alkalmazzon enyhe vagy mérsékelt nyomást, és tartsa fenn ezt a nyomást, miközben a gumibetétet a panel aljáig húzza lefelé. Ha elérte az alját, kezdje újra a tetejénél, de a lapátot csak az imént tisztított rész oldalára vigye. Törölje le az alul összegyűlt maradék nedvességet egy rongy segítségével.

Napelem lehúzása a tisztítás után
Napelem lehúzása a tisztítás után

Lapos panelek esetében pontosan ugyanezt a technikát alkalmazza, de bármelyik végén kezdheti. Minden egyes áthaladás után törölje le a maradék nedvességet a gumibetéttel, hogy a víz ne kerüljön vissza a panelre.

A súrolási eljáráshoz hasonlóan, egy kihúzható nyél csatlakoztatása a lehúzóhoz segíthet a panel teljes lefedettségének elérésében.

Ismételje meg a lépéseket szükség szerint
Szemrevételezéssel ellenőrizze, hogy a panelek tiszták-e. Ha nem, szükség szerint ismételje meg a tisztítási lépéseket.

Mikor kell szakembert hívni ?

Ha a napelemek a tetőn találhatóak, hívjon szakembert, ha:

 • Ön nem érzi jól magát, vagy nem képes a tetőn dolgozni.
 • Nincs megfelelő biztonsági felszerelése a tetőn végzett munkákhoz.
 • A tetője erősen lejtős, és ezért veszélyes a tisztítás.
 • Nincs elég hely a napelemek biztonságos tisztításához.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....