Hogyan tisztítsuk meg az ablakklímát ?

 • Olvasási idő:4perc

Az ablakos légkondicionáló tisztítása meglepően sok előnnyel jár. Az ablakos egység karbantartása tisztán tartásával segít abban, hogy jól működjön, ezen felül:

 • meghosszabbítja élettartamát
 • csökkenti a javítási igényt
 • csökkenti az energiaszámlát
 • megelőzi a penészképződést
 • tisztább levegőt biztosít a helyiségben

Sajnos ezt az alapvető karbantartási feladatot gyakran elhanyagolják, így a készüléket kiszolgáltatottá teszik az idő előtti meghibásodásnak, vagy az alkatrészek korai elhasználódásának. A jó hír az, hogy az ablakos légkondicionáló tisztítása gyorsan és egyszerűen elvégezhető, és minimális mennyiségű szerszámot és anyagot igényel. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan végezze, és milyen gyakran kell elvégeznie.

A légkondi lehetőleg mindig legyen tiszta
A légkondi lehetőleg mindig legyen tiszta

Kapcsolódó cikk


Mielőtt elkezdené…

A légkondicionáló berendezés működéséből kifolyólag ideális táptalaja a penészgomba szaporodásának, amely számos egészségügyi kockázatot jelenthet Ön és háztartása számára. A hidrogén-peroxid erős gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális a légkondicionálókban lévő penészgomba spórák eltávolítására. Más gyakori gombaölő tisztítószerek (mint például a fehérítő) maró hatásúak a fémekre, ezért kerülni kell őket, hogy ne károsítsák a légkondicionáló belső alkatrészeit. A tisztításhoz töltsön meg egy szórófejes flakont 3 %-os hidrogén-peroxid-oldattal, amelyet a spóramentesítés során használhat.

Ezután gondoskodjon arról, hogy a készüléket áramtalanítsa a falból kihúzva a vezetéket, vagy az otthoni elektromos panelen lévő megszakító kikapcsolásával. Ezzel elkerülhető az áramütés veszélye.

Milyen gyakran kell tisztítani az ablakos légkondicionálót ?

Ajánlott évente legalább egyszer. Lehetőleg a szezon első használata előtt ajánlatos alaposan megtisztítani az ablakos légkondicionálót. Az éves tisztítás mellett a szűrőt havonta egyszer meg kell tisztítani, és háromhavonta ki kell cserélni egy új szűrőre.

Amire szüksége lesz a tisztításhoz

 • Porszívó kefés tartozékkal
 • Vékony pengéjű kés
 • Tisztítókendő
 • Permetező palack
 • Sűrített levegős palack (opcionális)
 • Egy pár védőkesztyű
 • Csavarhúzó
 • 1 flakon 3 százalékos hidrogén-peroxid
 • AC-tekercs tisztítószer (opcionális)

Tennivalók a tisztításhoz

Az előlap eltávolítása és tisztítása. Az előlap (vagy rácsfedél) egy műanyag vagy fém rács, amely a légkondicionáló elülső részéhez van rögzítve. Ez vagy csavarokkal, klipszekkel vagy fülekkel, vagy mindkettővel a készülékhez van rögzítve. Az eltávolítására vonatkozó konkrét utasításokat a használati útmutatóban talál. Egyes modelleknél a szűrő az előlapon belül is elhelyezhető. Ebben az esetben az előlap tisztítása előtt a gyártó utasításai szerint távolítsa el a szűrőt.

Az ablaklégkondicionálót házilag is meg tudja takarítani
Az ablaklégkondicionálót házilag is meg tudja takarítani

Miután eltávolította az előlapot – és esetleg a szűrőt -, fújja le a panelt a tisztítószerrel, és törölje meg egy tiszta ronggyal. Alternatív megoldásként vigye ki a szabadba, és locsolja le egy kerti slaggal. Tegye félre az előlapot száradni, amíg a többi alkatrészt megtisztítja.

A szűrő eltávolítása és tisztítása

A szűrő eltávolítására vonatkozó konkrét utasításokat a légkondicionáló felhasználói kézikönyvében talál. Egyes készülékeknél a szűrő az előlap belsejében van elhelyezve, míg másoknál a szűrő közvetlenül az előlap mögött található. Miután eltávolította, porszívóval távolítsa el az erős üledéklerakódásokat, és nedves ruhával törölje le a maradék por és törmelék eltávolításához.

A hatékonyabb tisztítás érdekében vigye ki a szabadba, és ismét használja a kerti slagot. Tegye félre a szűrőt, és hagyja megszáradni, mielőtt visszaszerelné, ami 30 perctől néhány óráig tarthat.

Porszívózza ki a belső szekrényt

Porszívózza ki a légkondicionáló teljes belső terét (vagy szekrényét). Ez magában foglalja a készülék alján lévő leeresztő tálat, a ventilátort és a fúvókát középen, az elülső elpárologtatót és a hátsó kondenzátort.

Különös hangsúlyt fektessen a párologtató és a kondenzátor vékony, alumínium lamelláinak tisztítására. Ha lehetséges, használjon puha kefés tartozékot a porszívótömlőn, és porszívózzon a lamellákkal azonos irányban (függőlegesen vagy fel-le), hogy elkerülje a lamellák elhajlását vagy sérülését.

Tipp
A kompresszor és az elpárologtató alumínium lamellái élesek lehetnek, ezért célszerű védőkesztyűt viselni, amikor ezeket az alkatrészeket kezeli.

Ezután fújja le a belső szekrényt, és a külső burkolatot hidrogén-peroxiddal, és egy tiszta textillel törölje le mindazt, amit elér.

Ugyanezt a tisztítóoldatot használhatja az elpárologtató és a kondenzátor tekercseken is, vagy használhat AC-tekercs tisztító spray-tisztítószert. Mindkét esetben hagyhatja a tisztítószert a levegőn megszáradni, vagy vízzel leöblítheti. Ha úgy dönt, hogy leöblíti, hagyja a tisztítószert 10-20 percig ázni, hogy a leragadt szennyeződést fellazítsa.

Tipp
A kondenzátor és az elpárologtató tekercsek lefújása előtt fontolja meg a lamellák lefújását sűrített levegővel. Ez eltávolítja a porszívó által esetleg kihagyott üledéket, és jobb tisztítást biztosít.

A lamellák kiegyenesítése

A párologtató vagy kondenzátor meggörbült lamellái csökkenthetik a légkondicionáló teljesítményét, vagy idő előtti meghibásodáshoz vezethetnek. Kesztyűt viselve helyezzen egy kést vagy lamellafésűt a lamellák közötti térbe, közvetlenül a meghajlott részek fölé vagy alá. Óvatosan vezesse a kést vagy fésűt a környező, érintetlen lamellákkal azonos irányba (párhuzamosan), amíg a meghajlott lamellák egyenes nem lesznek.

Ha mindezzel megvan akkor már csak az összeszerelés, és a beüzemelés van csak hátra. Ne feledje hogy a piszkos légkondicionáló akár allergiás reakciókat is kiválthat, ezért a tisztításon ne spóroljon.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik