Mitől vannak kiszáradt foltok a gyepen ?

  • Olvasási idő:4perc

A gyepen időről időre kopasz, elhalt foltok jelennek meg, még a legjobban gondozott gyepen is. Az okok gyakran nyilvánvalóak, de néha rejtélyes lehet, hogy mi is történik.


Kapcsolódó cikkek


A foltos gyep nem valami szép látvány
A foltos gyep nem valami szép látvány

Ha elhalt, kopasz foltok vannak a gyepen, először is meg kell határoznia az okot, és bármilyen intézkedéssel meg kell szüntetnie a probléma okát. Ezután kezelje a kopasz, vagy beteg foltot, ami meglehetősen egyszerű folyamat, mert újratelepítéssel vagy gyepfoltozással megoldható. A továbbiakban dolgoznia kell azon, hogy megakadályozza a jövőbeni megismétlődést.

Tekintse meg a leggyakoribb okokat, amelyek miatt a gyepen elhalt foltok előfordulhatnak.

Háziállatok vagy állatok vizelete

A gyepre vizelő kutyák, macskák és állatok általában egy árulkodó barna, kiszáradt foltot hagynak maguk után, a füvet égető karbamid magas koncentrációja miatt. De közvetlenül e holt folt körül egy nagyon sötétzöld, szokatlanul egészséges fű gyűrűje is lehet, ami a normálisnál magasabb nitrogénszint eredménye.

Sokszor a háziállatok tehetnek a gyepfoltosodásról
Sokszor a háziállatok tehetnek a gyepfoltosodásról

Ha esetleg el tudja kapni az állatot vizeléskor, akkor az égési sérülést megelőzheti, ha közvetlenül utána alaposan beöntözi a foltot vízzel, és utána vigyázz arra hogy az állatok ne menjenek a gyepre.

Lárvák vagy más kártevők a gyepen

A lárvák, mint például a japán bogár vagy a júniusi poloska lárvái. A gyep elvisel bizonyos fokú lárvafertőzést, de ha a koncentráció magas, akkor elhalt foltok jelennek meg a gyepen. Erős jele annak, hogy lárvákkal van dolgunk, ha az elhalt folt könnyen kiemelkedik a talajból, amikor megrántjuk a füvet. A lárvák megeszik a fű gyökereit, és nem hagynak semmit, ami a füvet a helyén tartaná. A probléma kezelése újratelepítéssel vagy újratrágyázással jár, lehetőleg azután, hogy a lárvapusztulással már megküzdött.

Gombás betegségek

A gyepbetegségek, mint például a hópenész elpusztíthatják a gyepet. Ha azt látja, hogy finom fehér pókháló borítja a gyepet, és fokozatosan elpusztítja a füvet, akkor ez a gombás betegség lehetséges jele. A gombás betegségek gyakoriak, és általában átmeneti környezeti feltételek miatt alakulnak ki. A helyes gyepápolási gyakorlat csökkenti a kiújulás valószínűségét, és általában nincs szükség agresszív intézkedésekre.

Kiömlött vegyi anyagok

A kiömlött növényvédő szerek, vagy széles spektrumú gyomirtó szerek, mint például a glifozát, gyakran holt foltokat okoznak a gyepen. Még ha van is megfelelő gyomirtó szer, annak koncentrációja lehet hogy egy kicsit túl magas az Ön gyepéhez, és elpusztíthatja a gyepet.

A vegyszereket óvatosan adagoljuk a gyepre
A vegyszereket óvatosan adagoljuk a gyepre

A kiömlött vegyszerek gyakran szabálytalan alakú, a kiömlött anyag alakjának megfelelő elhalt foltot hoznak létre. Ha véletlenül kiömlik valami káros anyag, akkor alaposan öntözze meg a foltot sima vízzel. Legyen különösen óvatos, ha erős vegyszereket használ a fű közelében, és legyen nagyon óvatos a kiömlés megelőzésében. Jobb megelőzni a problémát, mint megpróbálni kijavítani.

Sóégés

A sót rendszerint a jég kialakulása ellen alkalmazzák, és gyakori hogy tavasszal, amikor a fű növekedésnek indul, elhalt foltok jelennek meg az utcák és járdák mentén. Néha ezek a területek tavasszal bőséges vízzel maguktól meggyógyulnak, de előfordulhat, hogy újra kell vetni vagy további gyepszőnyeget kell lerakni. A járdák sózásának minimalizálása segít csökkenteni a jövőbeni problémákat, de az úttestek mentén az egyetlen lehetőség lehet, hogy nem fűszerű talajtakaró növényeket kell telepíteni.

Műtrágyaégetés

Ha túl sok műtrágyát alkalmaz vagy műtrágyát szór a gyepre, az megégetheti a füvet, és elhalt foltot hagy maga után. Ha véletlenül sok műtrágyát öntött ki, a lehető leggyorsabban alaposan öntözze meg bőségesen, hogy kimossa a felesleges nitrogént.

A sok műtrágya szintén okozhat foltosodást
A sok műtrágya szintén okozhat foltosodást

Amikor műtrágyát juttat ki, a szórófej egyenletes mozgatásával táplálja a gyepet.

Helytelen a locsoló lefedettsége

Az egymást nem fedő vagy egy területet teljesen kihagyó öntözők miatt a gyep kisebb részei lebarnulhatnak és akár ki is száradhatnak. Öntözéskor egy ideig figyelje az öntözőberendezések öntözési mintázatát, és győződjön meg arról, hogy a gyep egyenletes lefedettségű legyen az öntözés során.

This entry was posted in Kert and tagged .

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....