Betonkeverés szakszerűen

  • Olvasási idő:4perc

A beton értékes építőanyag a ház körül. Erős, alkalmazkodó és tartós, a beton felhasználható teraszokhoz, kerítésoszlopokhoz, padlóburkolatokhoz, és födémekhez. Még konyhai munkalapokat, fürdőszobai mosdófelületeket és mosdókagylókat is készíthet betonból.

Míg a betont általában a mixerkocsikhoz és a kereskedelmi minőségű kész betonhoz kötik, az otthoni barkácsolók egyszerű eszközökkel is megbízhatóan keverhetnek kis mennyiségű betont.

Kisebb mennyiségű betont kézzel, elektromos keverő használata nélkül is össze lehet keverni. Csak egy kerti kapát és ásót, egy keverőmedencét, például egy talicskát, és egy tiszta vízforrást, például egy kerti slagot kell használni.

Mennyi betont kell egyszerre összekeverni ?

A tételes mennyiségek ezzel a módszerrel egy vagy két 50 kilós betonzsákra korlátozódnak. Több mint 100 kg beton összekeverése kézi szerszámokkal fizikailag nehéz, ráadásul a beton elkezdhet megkeményedni, mielőtt az egész tételt össze tudná keverni.

A legtöbb barkácsoló úgy találja, hogy egyszerre 50 kiló beton összekeverése a legkényelmesebb adagmennyiség.

Mennyi vizet kell hozzáadni a betonkeverékhez ?

A víz pontos mennyiségének kimérése kulcsfontosságú a sikeres betonkeveréshez. Ha nem használ elég vizet, az száraz, porszerű keveréket eredményez, amely nem tapad össze és nem szilárdul meg megfelelően. Gyakoribb hiba a túl sok víz hozzáadása. Bár az keverés sikeres lehet, a túl sok vízzel kevert beton gyenge lesz, és hamarosan porlani kezdhet.

A gyorsbeton

A gyorsbeton körülbelül 20-40 perc alatt kezd megkötni. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 20 perc áll rendelkezésére a beton teljes kikeveréséhez és kiöntéséhez.

Ahhoz, hogy ezeket a szoros paramétereket tartani tudja, minden anyagot és szerszámot készenlétben és a közelben kell tartania. Minden felesleges művelet csak a beton megmunkálhatóságát nehezíti meg.

Tanácsok a gyorsbeton keveréshez

  • Helyezze a kapát, a lapátot, és a kerti slagot a talicskától elérhető közelségbe.
  • Keverje a betont a lehető legközelebb a kiöntés helyéhez.
    Dolgozzon egy segítővel. Az egyik személy a keverésnek szenteli figyelmét, míg a másik személy vizet adagol és a talicskát stabilizálja.
  • Ha egyedül dolgozik, a betonkeverés közben támassza meg a talicskát úgy hogy véletlenül se tudjon felborulni.

A beton körülbelül két órán belül 400 psi nyomószilárdságot, 24 órán belül pedig 1000 psi nyomószilárdságot ér el. A beton 28 nap alatt tekinthető teljesen megszilárdultnak, de az alkalmazástól függően általában egy-két nap múlva használható.

Utasítások

Öntse ki a zsákból a betont
A tiszta és pormentes kiöntés érdekében a betonzsákot állítsa a talicskába, úgy hogy az legyen egy kicsit megdöntve. Egyik kezével fogja meg a zsák tetejét, a másik kezével pedig vágja le a zsák tetejét a késsel. Óvatosan tolja a zsákot az oldalára, és lassan öntse ki a betonkeveréket. Tartsa a keveréket egyelőre a talicska vagy a keverőmedence egyik oldalán elkülönítve.

Adja hozzá a vizet
Öntse az előkészített vödör vizet a talicska vagy a keverőmedence lejtősebb oldalára.

Lassan húzza bele a betont a vízbe
A kapával fokozatosan húzzon anyagot a medence betonos odaláról a vízbe. Győződjön meg róla, hogy a termék elkeveredett a vízben, mielőtt további anyagot húzna be.

Keverje össze a betont
Amikor az összes beton és víz összekeveredett, folytassa a keverést, amíg el nem távolít minden levegőt vagy száraz részt a keverékből.

Értékelje és szükség esetén módosítsa a betont állagát
A betonnak mogyoróvajszerű állagúnak kell lennie. Nem szabad, hogy leveses legyen. Ha igen, adjon hozzá egy kis mennyiségű száraz betont a keverék megkeményítéséhez. A keverék nem lehet porszerű. Ha igen, adjon hozzá kevés vizet. A vizet mindig fokozatosan öntse a betonra úgy hogy közben azonnal el is keveri. Így ki tudja küszöbölni azt hogy a száraz betonból úl vizes legyen.

Tisztítsa meg a szerszámokat
Közvetlenül a beton kiöntése után tisztítsa meg a szerszámokat (kivéve, ha további betont fog keverni). Tegye a szerszámokat a talicskába, mossa le őket tisztára, majd állítsa ki őket oldalra száradni. A talicska belsejét a betonmaradványoktól is tisztítsa meg, mert pár óra alatt emberfeletti munka lesz utána kitakarítani.

Száradás közben naponta akár többször is locsolgassa meg a betont hogy ne repedezzen meg a felülete, főleg ha meleg az időjárás. 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....