Az ablakba való légkondicionáló kifagyásának okai

  • Olvasási idő:6perc

Ahogy a melegebb időjárás beköszöntött, és egyre többet használja az ablakos légkondicionálót, egy nap meglepődhet, hogy jég képződik a készülék külső oldalán. A légkondicionálóknak a ház belsejét kellene hűteniük, de akkor miért néz ki kívülről úgy, mint egy régi fagyasztó ?


Kapcsolódó cikk


Azt gondolhatná, hogy ez a légkondicionáló meghibásodásának a jele, amelyet ki kell cserélni, de ez csak ritkán igaz. Bár lehetséges, hogy egy ilyen légkondicionáló javításra szorul, viszont ugyanilyen valószínű, hogy néhány egyszerű karbantartás orvosolja a problémát. Még az is lehet, hogy egyszerűen csak a készülék vezérlőszerveit kell beállítani.

Hogyan működik a légkondicionáló berendezés ?

Ahhoz, hogy megértsük, miért fagyhat ki egy ablakos légkondicionáló, segít megérteni ha ismerjük a fizikát, amellyel a légkondicionáló hűti a levegőt. Minden légkondicionáló berendezés azon az elven működik, hogy egy gáz (a hűtőközeg) hűl, amikor kitágul, és melegszik, amikor lecsapódik. Ugyanez az elv okozza, hogy a kerékpárgumi felmelegszik, amikor levegővel töltjük meg, vagy a szódapatron lehűl, amikor kiürítjük.

A légkondicionáló berendezés egy zárt, hűtőközeggel töltött tekercsekből működik, amelyet először kitágítanak, hogy lehűljön, és így el tudja nyelni a beltéri hőt. Ezután kiszivattyúzzák a szabadba, és összenyomják, hogy a hőt a szabadba sugározzák. A hűtőközegnek ez a körkörös mozgása, a tágulási (hűtési) tekercsektől a kondenzációs (sugárzó) tekercseken át folyamatosan folytatódik, amíg a készülék működik.

A klímaberendezés megfelelő működéséhez a levegő megbízható keringésére van szükség, hogy a kondenzált nedvességet a tekercsekből elvezesse. A levegő áramlásával vagy a hűtőközeg tekercseken keresztül történő áramlásával kapcsolatos problémák a kicsapódó nedvesség megfagyását és jégképződést okozhatnak a tekercseken.

Íme gyakori okok, amiért egy ablakos légkondicionáló berendezés működés közben kifagyhat.

Gyenge a légáramlás

Az Ön légkondicionálója a tekercseken áthaladó levegő szabad áramlásától függ a megfelelő működéshez, és ha por, törmelék vagy egyéb szennyeződések gyűlnek össze magukon a tekercseken, akkor a tekercsekben lévő hűtött hűtőközeg nem tudja megfelelően felvenni a hőt a helyiségből, hanem a tekercseken lévő nedvességből szívhatja fel, ami fagyáshoz vezet.

Az eltömődött tekercsek megoldása általában nem bonyolultabb egy alapos tisztításnál. Ehhez le kell venni az ablakos légkondicionáló egységet az ablakról, le kell venni az elülső burkolatot, és el kell távolítani a külső fémburkolatot, hogy hozzáférjen a tisztítandó belső részekhez. Vigye ki a készüléket a szabadba, és a gyártó utasításait követve fújja be az első és hátsó tekercseket légkondicionáló tekercs tisztítószerrel. Ha szükséges, mossa le a tekercseket egy tömlővel (egyes tisztítószerek “önöblítőek”, de győződjön meg róla, hogy a tekercsek tiszták, mielőtt kihagyná az öblítést). Törölje le a ventilátorlapátokat a készülék hátulján lévő nagy ventilátoron. Ha a tekercs lamellái erősen meghajlottak, egyenesítse ki őket egy lamellafésűvel.

Hasonlóképpen, a légáramlás akadályozódhat, ha a légszűrő, amelyen keresztül a levegő kering, eltömődik porral, szennyeződéssel vagy törmelékkel, például háziállatok szőrével. Ügyeljen arra, hogy a készülék elején lévő szűrőt mindenképpen tisztítsa meg. A szűrő segít tisztán tartani a tekercseket, és a hűtési szezonban havonta ellenőrizni vagy tisztítani kell.

Végül a levegő áramlását gátolhatja, ha a bútorok vagy a függönyök úgy vannak elhelyezve, hogy elzárják a légkondicionáló szellőző nyílásait. Győződjön meg arról, hogy a levegő szabadon áramolhat be és ki a készülékből.

A kifolyórendszer nem működik megfelelően

Az a folyamat, amelynek során a beltéri elpárologtató tekercsek hőt vesznek fel, a nedvesség kondenzációját is okozza a tekercseken. A légkondicionálónak van egy felfogó tálcája és egy lefolyócsöve, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a nedvesség a házon kívülre távozzon, de ha ez a lefolyórendszer eltömődik, a felesleges nedvesség összegyűlhet a tekercseken, és a hőelvonás során megfagyhat. Ha légkondicionálója kifolyó csövéből nem csöpög egy kis mennyiségű víz a házon kívülre amikor teljes fordulatszámon működik, akkor ellenőrizze hogy a vízelvezető cső nincs-e eltömődve.

A termosztát és a ventilátor beállításai helytelenek

Bizonyos esetekben a ventilátor sebességének túl alacsonyra állítása, miközben a termosztát alacsony hőmérsékletre van beállítva, megakadályozza, hogy a légkondicionáló megfelelően továbbítsa a hőt a beltérből a kültérbe. Ez néha azért történik, hogy minimalizálják a készülék zaját, de ha a készülék keményen dolgozik a beltéri hőmérséklet csökkentésén, akkor meglehetősen magas ventilátor fordulatszámon kell működnie, hogy sok levegőt keringessen a tekercseken keresztül. Gyakran elég csak a ventilátor fordulatszámát feljebb kapcsolni a jégképződés megállításához.

Egyedül akkor érdemes alacsony ventilátor fordulatszámot használni, ha a kinti páratartalom szokatlanul magas, és a légkondicionáló nehezen tartja szárazon a helyiséget. Az alacsonyabb légáramlás a rendszeren keresztül segíthet a készüléknek hatékonyabban párátlanítani.

Hasonlóképpen, megpróbálhatja néhány fokkal megemelni a termosztátot, hogy a készüléknek ne kelljen olyan jéghideg hűtőközeget keringetnie. Általános szabályként a légkondicionálókat úgy tervezték, hogy a leghatékonyabban körülbelül 20 fokig hűtsenek. Ennél hidegebbre is mehetnek, de ha a hőmérsékletet nagyon “hidegre” állítja, akkor a készülék kifagyhat.

Alacsony a hűtőközeg szintje

Egy másik lehetséges probléma, hogy a légkondicionáló tekercsei kissé szivárognak, ami miatt a készülék hűtőközegszintje alacsony. Ez alacsony áramlást okoz a készülékben, és bár a készülék továbbra is hűti a levegőt, ezt nem teszi túl hatékonyan. Mivel kevesebb hűtőközeg van a rendszerben, annak lényegesen jobban kell tágulnia, amikor folyadékból gázzá alakul át, és a nagyobb tágulás alacsonyabb hőmérsékletet jelent, ami nagyon gyorsan megfagyasztja a nedvességet.

A régebbi légkondicionálókban használt hűtőközeg a freon volt (ami káros az ózonrétegre), de az újabb modellek környezetbarátabb hűtőközegeket használnak. A hűtőközeg alacsony szintje szivárgást jelez, amit hitelesített szakembernek kell megtalálnia és kijavítania, mielőtt a készüléket újra feltöltené hűtőközeggel.

A légkondicionáló túlméretezett

Jegesedés akkor is előfordulhat, ha az ablakos légkondicionáló túl nagy az általa kiszolgált helyiséghez képest. A túlméretezett légkondicionáló gyakran rövid ciklusban, gyakran be, és kikapcsol. Ez megakadályozza a jó légkeringést, amely normális esetben megakadályozza, hogy a nedves levegő a hűtőtekercseken kondenzálódjon és megfagyjon.

A külső hőmérséklet túl alacsony

A légkondicionálókat nem arra tervezték, hogy akkor működjenek, amikor a kültéri levegő hőmérséklete nagyjából 16-18 fok alatt van. Ha a légkondicionálót túl alacsony külső hőmérsékleten működtetik, a hűtőközeg olyan hidegre hűlhet, hogy megfagy a helyiség levegőjének nedvessége, mielőtt még a tekercseken keresztül tudna keringeni. Ha enyhe külső hőmérséklet esetén szeretné lehűteni a házat, néha jobb, ha a légkondicionáló működtetése helyett inkább kinyitja az ablakokat.

Problémák a kompresszorral

Egy nem hatékony kompresszor, amely nem pumpálja megfelelően a hűtőközeget, az nem hűti le eléggé a tekercseket ahhoz, hogy kikapcsolja a készülék hidegszabályozóját. Ehelyett előfordulhat, hogy a hőmérséklet éppen azon a szinten marad, amely a légkondicionáló automatikus kikapcsolását eredményezné. Viszont mivel a tekercs folyamatosan hideg marad, a kondenzált nedvesség végül jégképződésbe kezd.

Sajnos a rossz kompresszor általában nem javítható, és ki kell cserélni. Az ablakos légkondicionálók esetében gyakran praktikusabb az egész egységet kicserélni, mint a kompresszor javításába vagy cseréjébe beruházni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....