Ásványi szesz és festékhígító: Mi a különbség ?

 • Olvasási idő:5perc

A vízbázisú latexfestékek minőségileg fejlődtek, és egyre elterjedtebbé váltak az otthonokban, olyannyira, hogy az olajbázisú termékeket már ritkábban használják. Néhány profi festő és barkácsoló azonban még mindig az olajalapú festéket részesíti előnyben, mivel az képes önterülő és csíkmentes maradni. Ráadásul a legtöbb pác és lakk is még mindig olajalapú, és a víz nem használható oldószerként egyik termékhez sem.

Ásványi szesz vagy festékhigító ?
Ásványi szesz vagy festékhigító ?

Kapcsolódó cikkek


Az ásványi szesz és a festékhígító nélkülözhetetlen oldószerek az olajalapú festékek, pácok és lakkok hígításához, valamint a festőberendezések és olajos anyagok tisztításához. Van különbség az ásványi szesz és a festékhígító között ? Ha igen, melyiket érdemes megvásárolni ?

Mi az ásványi szesz ?

Az ásványi szesz 100 százalékban kőolajpárlatokból készül, és nem tartalmaz adalékanyagokat. Az ásványi szesz olyan termék, amelyet olajalapú festékek hígítására használnak. Festékfoltok eltüntetésére, lakkok hígítására, vagy tisztítására is használható.

Előnyök
Hatékony olaj alapú termékekhez
Olcsó
Tiszta, nem erős a szaga

Hátrányok
Mérgező
Nem működik együtt jól aszfaltot tartalmazó termékekkel
Gyúlékony

Mi az a festékhígító ?

Az ásványi szesz alapú festékhígítót gyakran keverik olyan adalékanyagokkal, mint a trimetilbenzol (benzol). Néha a festékhígító ásványi szesz adalékanyagok nélkül is létezik.

Mivel a festékhígító a termék funkcióját írja le, nem feltétlenül az összetételét, lényegében bármi lehet, ami hígítja a festéket. Így még a citrus alapú termékek vagy a fenyőfából nyert terpentin is nevezhető festékhígítónak.

Ásványi szesz vs. festékhígító

Az ásványi szesz egy olyan kifejezés, amely a termék összetételét határozza meg, míg a festékhígító egy általános kifejezés, amely a termék funkcióját írja le, nem pedig az összetételét.

Mindkét termék ásványi anyagokból származik. Ez különbözteti meg őket az olyan termékektől, mint a terpentin, amelyet élő fenyőfából nyernek.

 • Általában az ásványi szesz és a festékhígító felcserélhető termékek.
 • Az ásványi szesznek néha kevesebb a szaga, mint a festékhígítóknak.
 • Az ásványi szesz ára magasabb lehet, mint a festékhígítóké.

Általános kifejezésként a festékhígító jelenthet bármit, ami hígítja vagy oldja a festéket, beleértve a biztonságosnak, zöldnek vagy környezetbarátnak hirdetett termékeket is, amelyek mindössze 15-40 százalékban tartalmaznak kőolajpárlatokat. Jelenthet olyan termékeket is, amelyek nem tartalmaznak kőolajszármazékot, mint például a terpentin.

Összetétel

Az ásványi szesz ásványi anyagokból származik: ebben az esetben kőolajból. Minden ásványi szeszként megjelölt terméknek 100 százalékos ásványi szeszt kell tartalmaznia, keveretlenül és adalékanyagok nélkül. A tiszta ásványi szesz festékhígítónak is minősül.

A vegyszerekkel óvatosan szabad csak bánni
A vegyszerekkel óvatosan szabad csak bánni

A festékhígítóként megjelölt termékek utalhatnak tiszta ásványi szeszre, kevert ásványi szeszre, terpentinre, acetonra, naftára vagy bármely más, olajalapú festék hígítására alkalmas termékre. Leggyakrabban azonban a festékhígító kevésbé finomított ásványi szeszt jelent, amelyhez a jobb oldhatóság és illat érdekében 5 százalék vagy annál kevesebb benzoltartalmat adnak.

Fontos megkülönböztetni a kevert és nem kevert ásványi szeszek osztályát a festék hígítására alkalmas termékek más osztályaitól. Az előbbi osztály, amely kőolajból származik, tiszta, nem ragad, és viszonylag szagtalan. Az utóbbi osztályba olyan termékek tartozhatnak, mint például a terpentin, amely teljes egészében fenyőfa oleorezinből származik, és nem tartalmaz kőolajat. Valójában a terpentin bűzös szaga és maró jellege miatt a gyakran fehér szesznek nevezett ásványi szeszeket biztonságosabb, kíméletesebb oldószerként fejlesztették ki.

Emellett ezek a kevert és nem kevert ásványi szeszek jelentősen különböznek a festékeltávolítóként, vagy festékeltávolítóként általánosan hirdetett oldószerektől. Ezek az oldószerek, amelyek a megkeményedett festék feloldására szolgálnak, számos vegyi anyagot tartalmaznak, például alkoholt, metanolt és xilolt, hogy csak néhányat említsünk.

Szag

Mind a keveretlen ásványi szesznek, mind a festékhígítónak nevezett kevert ásványi szesznek a kempinglámpaolajhoz vagy a kerozinhoz hasonló szaga van. A hozzáadott benzol miatt a festékhígítónak erősebb szaga van, mint a tiszta ásványi szesznek. A szag jellemzően édes, és a legtöbb felhasználó nem találja kellemetlennek. A szagkülönbség miatt a tiszta ásványi szesz általában jobb beltéri használatra.

Általában mind a tiszta ásványi szesznek, mind az ásványi szeszhez kapcsolódó festékhígítónak kisebb a szaga a festékhígítók más osztályainak bűzös, vegyszerszerű szagához képest.

Biztonság

A tiszta ásványi szesz és a rokon festékhígító nem különbözik a biztonság szempontjából. Az előírt, festékekre és oldószerekre vonatkozó biztonsági adatlap minden biztonsági kategóriájában mindkét termék azonos helyen áll. Belélegezve a benzol álmosságot okozhat, és akár eszméletvesztést is okozhat.

A nagy mennyiségben történő hosszú távú expozíció károsan befolyásolhatja az egészséget. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy jól szellőző helyen dolgozik, amikor benzol hozzáadásával készült ásványi szeszt használ.

Költségek

Az ásványi szesz általában többe kerül, mint a kevert festékhígítók. Általában a tiszta ásványi szesz körülbelül 40-50 százalékkal kerül többe, mint az adalékanyagokat tartalmazó ásványi szesz alapú festékhígítók.

Az ásványi szesz és a festékhígító gyakori felhasználása

 • Olaj, vagy alkidalapú festékek hígítása, amíg ezek a festékek még oldható állapotban vannak.
 • Ecsetek tisztítása, amelyeken még nedves a festék (nem megszáradt vagy megkeményedett festék).
 • A fafelületeken lévő viaszos rétegek eltávolítása.
 • Olajos autóalkatrészek áztatása, és olajos berendezések vagy szerszámok zsírtalanítása vagy tisztítása.
 • Permetezőberendezések tisztítása.
 • Ragasztók eltávolítása.
 • Padlóburkolatok sarok, és kopásnyomainak eltávolítása.

Kerülendő felhasználások

 • Egyik termék sem működik nedves festékeltávolítóként vagy a már megszilárdult festék eltávolítójaként.
 • Ne próbáljon meg festéket vagy más anyagot letisztítani aszfaltozott felhajtóról vagy járdáról. Bármelyik termék felpuhítja az aszfaltot.
 • Soha ne használjon ásványi szeszt vagy festékhígítót a latexfesték ecsetekről vagy felületekről történő tisztításához.
 • Soha ne próbálja meg sem az ásványi szeszt, sem a festékhígítót faszén, fa vagy bármilyen más típusú láng gyújtószereként használni.

Ásványi szesz vagy festékhígító ?

Mind az ásványi szesz, mind a festékhígítók, amelyek ásványi szesz keverékei, nagyjából ugyanazokat a funkciókat látják el. Mindkettő oldószer hígításra, és olajalapú festékek, foltok eltüntetésére használhatóak.

A tiszta ásványi szesz drágább, ezért ajánlatos takarékosabban használni. Mivel a festékhígító olcsóbb, a legjobb lakossági vagy kereskedelmi felhasználásra. Mivel a tiszta ásványi szesznek kisebb a szaga, ezért beltéri használatra ez a legjobb.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....