Tippek az otthoni vetítőteremhez

  • Olvasási idő:8perc

A házimozi szoba építése gyakran az otthon átalakításának méltó befejezése lehet. Miután befejezte a ház átalakításának fárasztó munkálatait, itt az ideje, hogy mélyebben a zsebébe nyúljon, és a figyelmet a szórakoztató igényeire is kiterjessze. Elvégre kinek nincs szüksége egy házimozizásra alkalmas helységre ?

Egy igényesen kialakított házimoziban élvezet a filmnézés
Egy igényesen kialakított házimoziban élvezet a filmnézés

Egy házimozi szoba azonban több, mint egy kanapé és egy képernyő. Bizonyos követelményeknek, például a külső fény szabályozásának és a kellően nagy kép vetítésére való képességnek kell megfelelni ahhoz, hogy ezt megfelelő házimozizásnak nevezhessük. A követelmények egyaránt vonatkoznak a videoprojektorokra és a vetítővásznakra, valamint a nagyméretű, laposképernyős tévékre.

A házimozi szobát egy külön helyiségbe alakítsa ki

A dedikált házimozi szoba egy olyan helyiség, amely kizárólag a nagyképernyős videók, filmek megtekintésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy abban a házimozi szobában a vetítéssel kapcsolatos tevékenységeken kívül más nemigen történik. És ma a vetítés sokkal többet jelent, mint valaha, hiszen vannak streaming szolgáltatások, BluRay filmek, videojátékok és a hagyományos kábeltévé.

Ha a házimozi más tevékenységekkel osztozik a téren, a moziélmény csökken. Ha a nem dedikált házimozi a konyhával osztozik a nyitott alaprajzú téren, a főzés hangjai és szagai behatolnak. Ha a mozi a nappaliban van, a gyerekek szaladgálnak, és a fényt nehéz szabályozni.

A különálló hálószobák jól működnek, de elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy a nézők megfelelő távolságot tudjanak tartani a képernyőtől. Ez különösen fontos a videoprojektorok esetében. Sok esetben egy projektornak nagyjából 3-4 méter távolságra van szüksége ahhoz, hogy 180-240 cm-es képátlójú filmet tudjon vetíteni, bár léteznek rövid dobótávolságú projektorok is.

A környezeti fény szabályozása

A környezeti fény a moziszobán kívülről, például más helyiségekből vagy az ablakokon keresztül érkező fényt jelenti. A legtöbb otthoni átalakítás során arra törekednek hogy több természetes fény jusson be. A házimozi szoba olyan helyiség viszont, ahol korlátozni szeretné a környezeti fényt, legyen az természetes kültéri fény vagy más helyiségekből érkező fény. A fényszivárgás megöli a filmnézést, és kevésbé élvezetessé teszi. A videoprojektorok terén nagy lumenszámú projektorra lesz szüksége, ha van olyan környezeti fény, amelyet nem tud szabályozni. A környezeti fényt azonban a legjobban úgy tudja kezelni, ha egyszerűen olyan helyet választ, ahol eleve kevés a fény, például egy pincét. Ha ez nem lehetséges, korlátozza a fényt fényzáró függönyökkel és árnyékolókkal.

A környezeti hang csökkentése

A környezeti hang a házimozin kívülről érkező nem kívánt hang. Még ha sikerül is találnia egy külön helyet a házimozi számára, az azon kívülről érkező hangok gyakran tönkreteszik a nézés élményét. A mosogatógép, a gyerekek más szobákban, a konyhai zajok, a vízvezetékkel kapcsolatos zajok és a házon kívülről érkező hangok csak néhány példa a környezeti hangokra, amelyek betörhetnek és tönkretehetik házimozija élvezetét.

A külső zajok kiszűrésének első lépése egy külön helyiség kialakítása. De ennél néhány lépéssel tovább kell mennie:

  • Hangszigetelje a helyiséget egy második gipszkartonréteg hozzáadásával, vagy cserélje ki speciális hangszigetelő falburkolatra.
  • Az üreges ajtók tömör ajtókra cserélése szintén sokat segít a házimozi hangszigetelésében.
  • Ha vannak ablakai a házimozija helységében, akkor tegyen fel vastagabb függönyöket, amelyek egyszerre blokkolják a fényt és elnyelik a hangot.

Megfelelő A/V komponensállvány használata

Az audio-vizuális komponensállvány vagy A/V állvány a forráskomponensek központi helye. Tekintse az A/V állványt a központi agynak, amely a helységben minden szórakozással kapcsolatos tevékenységet vezérel.

Az olyan forráskomponensek, mint a BluRay-lejátszó, a kábeles doboz, a hálózati médiastreaming doboz, és a házimozi-tuner innen működnek. Ennek egy konnektor közelében kell elhelyezkednie, és be kell tudnia vezetni egy internet-forráskábelt is.

Az A/V-állvány megfelelő szellőztetése

Az A/V-alkatrész-állványt jól kell szellőztetni, mivel az alkatrészek hőt termelnek, és túlzott hőfelhalmozódás esetén károsodhatnak. Fém A/V-állványok kaphatók, amelyek elöl és hátul nyitott kivitelűek. Saját A/V állványt is építhet. Az állványnak elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy elbírja az elektronikát. Elöl és hátul is nyitottnak kell lennie, sőt, ha lehetséges, még az oldalai is, ha pedig fémrácsot használ az elektronikus eszközök platformjaként, az is elősegíti a szellőzést.

Tegye a házimozit igazi mozivá

Milyen elképzelése van a házimoziról ? Néhány lakástulajdonos számára ez a klasszikus mozi, vörös bársonyfalakkal, sconce lámpákkal, többszintes ülőhelyekkel és popcorn-készítővel. Mások számára ennek egy drasztikusan lekicsinyített változata. Az emberek egy másik csoportja számára pedig, akik nem sokat moziztak, valami egészen mást jelenthet.

A régebbi moziknak lejtős padlójuk van, a maiaknak pedig kidolgozott, meredeken emelkedő ülőhelyeik. A házimozi ülőhelyeket viszonylag egyszerűen meg lehet építeni egy keretrendszerrel, amely deszkából készül, és gerendákból áll. A tetejét 1,5 cm-es belső rétegelt lemez alkotja, a szőnyeg pedig a rétegelt lemez tetejére kerül.

Robusztus és rugalmas világítási rendszer tervezése

A mozi fényvezérlés a világítás be- és kikapcsolásának, illetve a fény fokozatos szabályozásának lehetőségét jelenti a mozitéren belül. A szoffitok, dimmerek és süllyesztett lámpák alkotják sok tulajdonos által épített házimozi gerincét. Ezen kívül kis süllyesztett lámpák is elhelyezhetők a soffiták alján vagy a mennyezetben, amelyek lefelé világítanak, így kialakítva a klasszikus házimozi megjelenést. Igyekezzen ezeknek a fényeknek a többségét a néző mögött tartani, hogy ne rontsa a nézési élményt.

A fényvisszaverő tárgyak korlátozása

Mindent, ami nem maga a képernyő, és ami visszaveri a fényt a nézőre, minimalizálni vagy kerülni kell. Ez azt jelenti, hogy a falfestéket lehetőleg matt vagy sima fényességre kell korlátozni. A fényes kilincseket, zsanérokat, lámpatesteket, süllyesztett lámpatesteket, munkalapokat mind kerülni kell a képernyő és a néző közötti kritikus zónában. Ha mégis vannak fényvisszaverő tárgyai, fontolja meg, hogy csillogásukat sötét színű matt festékkel történő átfestéssel csökkenti.

Megfelelő ülőhelyek használata

A házimozi termében mindenkinek látnia kell a filmet, és senki sem lehet túl közel vagy túl messze a vászontól, vagy képernyőtől. A többszintes ülőhelyek igazi luxusnak számítanak, és csak egy erre a célra kialakított moziteremben valósíthatók meg. Az eltorlaszolás problémáját a hátsó ülések emelvényre történő felemelésével oldják meg. Már egy szerény, 10 cm-es emelés is elegendő lehet ahhoz, hogy a látóvonalak szabaddá váljanak.

A vetítőteremben használjon kényelmes üléseket
A vetítőteremben használjon kényelmes üléseket

A vászontól való távolságot a helyiség mérete határozza meg a megjeleníteni kívánt kép méretével együtt. Lapos képernyős tévékészülékek esetén az Ön kis átalakított hálószobája akár egy 82 cm-es képernyő is elférhet, mielőtt a legközelebbi sorban a nézők kezdenék túlterheltnek érezni magukat.

Az ülőhelyeknek nem kell több ezer forintba kerülő speciális házimozi üléseknek lenniük. Bármilyen kényelmes ülés, amely előre néz, és nincs olyan magas háttámlája, amely akadályozná a mögötte ülő nézőket, megfelel a célnak.

A házimozi hangjának visszaverődésének csökkentése

A házimozi hangja a falakon, a mennyezeten és a padlózaton keresztül terjed. Ennek a visszaverődésnek a korlátozása a tökéletes házimozi hangzás elérésének kulcsa. Még ha a faltól falig terjedő szőnyeg nem is az Ön műfaja, a házimozi esetében szeretni fogja, mivel csökkenti a hang visszaverődését. A falakra drapériák és más puha anyagok is felszerelhetők. A puha, párnás ülőfelületek jobban elnyelik a hangot, mint a kemény elemekkel ellátott bútorok.

Tervezze meg a vezetékek elhelyezését

A szórakozás élménye az adatáramlástól függ. Ezek az adatok vezetékeken keresztül, és a levegőben terjednek.

A BluRay-lejátszót megtarthatja a lemezek lejátszásához. Valójában, mivel a régebbi műsorok közül csak keveset közvetítenek 4K vagy HD streaming formátumban, az egyetlen módja annak, hogy kristálytiszta felbontásban láthassa őket, a BluRay.

Mégis, egyre több szórakozást nyújtanak vezetékes kapcsolaton és wi-fi jeleken keresztül. A vezetékeket a lehető legjobban el kell rejteni. A házimozi elülső és oldalsó részei felé húzódó vezetékeket el lehet rejteni az aljzatba. Egyes házimozi hangrendszerek vezeték nélkül adják a jeleket a hangszórókhoz, ezért az adó és vevő között ne állítsunk akadályt.

Feltekerhető filmvászon használata

Ha van videoprojektora, az egyik előnye, hogy a vetítővásznat eltüntetheti, amikor befejezte a műsor megtekintését. A síkképernyős TV-ket viszont nem lehet elrejteni.

A mozivásznakat kézzel lehet le, és felhajtani. Vagy beruházhat egy elektromos működtetésű mozivászonba, amely egy gombnyomással leereszthető és felemelhető.

Tartsa a házimozi szobáját egyszerűen

Kerülje el a kísértést, hogy a képernyő közelében lévő helyet kuriózumokkal és csecsebecsékkel töltse fel. Lehet, hogy megvásárolta azokat a filmplakátokat az aukción, és ki akarja őket állítani, de csak zavaró tényezőt jelentenek, ha a képernyő közelébe vannak szerelve. Ehelyett tartsa őket a nézők mögött.

A projektor felfüggesztése

A drága videoprojektor-vásárlás védelme érdekében inkább függessze fel a mennyezetre, minthogy sík felületre helyezze. A legtöbb videoprojektorhoz kaphatók általános felfüggesztő készletek. A felfüggesztés egyik előnye az is, hogy nem lesz útban, és a lesötétített helységben nem veri le az ember.

Használjon sötét festéket a falakhoz és a mennyezethez

A házimozi helység világítása jól szabályozható, ha sötét színű festéket használunk a falakhoz. A házimozi helységnek még a képernyő közelében lévő sötétebb mennyezet is előnyös. A mennyezethez általában a fehér színt ajánlják, mivel az maximálisan visszaveri a fényt. A házimoziban azonban a fényvisszaverődés nem kívánatos. Ezért fontolja meg a mennyezet színének tompítását szürke vagy más semleges festékszínnel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....