Különbség a tájépítész és a kerttervező között

  • Olvasási idő:3perc

Lehet, hogy egy medence, vagy teraszprojekt nagyobb, mint amit Ön kezelni tud, és szakemberhez kell fordulnia. Esetleg Ön vagy valamelyik rokona annyira szeret a növényekkel foglalkozni, valamint tervezni és építeni, hogy egyikük tájépítészeti vagy formatervezési tanulmányokat szeretne folytatni.

Mi a különbség a tájépítészek és a kerttervezők között ? Úgy tűnik, több, mint gondolná.


Kapcsolódó cikkek


Tájépítészek

Ahhoz, hogy jogszerűen tájépítésznek nevezhesse magát, egy egyetemen szerzett tájépítészi alap és/vagy mesterdiplomával kell rendelkeznie, és az államnak engedélyeznie kell, hogy tájépítészeti projekteket tervezhessen és dolgozhasson. Hagyományosan akkreditált főiskolákon tanulnak, és letették az engedély megszerzéséhez szükséges vizsgákat. Egy jó és elismert tájépítésznek van tapasztalata vagy képzettsége ahhoz, hogy mind a kereskedelmi, mind a lakóterületek kihívást jelentő kérdéseivel foglalkozzon, amik többek között lehetnek:

  • Meredek lejtők
  • Támfalak
  • Öntöző- és vízelvezető rendszerek
  • Kültéri építmények tervezése
  • Szolgáltatóvezetékek, bejáratok, felhajtók és parkolóhelyek tervezése vagy tanácsadás azok elhelyezésével kapcsolatban.

Az engedéllyel rendelkező tájépítészek olyan nyilvános kültéri tereket terveznek és alakítanak ki, mint például parkok, egyetemi kertek, temetők, kereskedelmi központok zöld részei, üdülőhelyek, közlekedési létesítményekhez tartozó zöld övezet, és vízparti fejlesztések. Emellett az ember által megzavart természetes helyek, például vizes élőhelyek, patakmedrek, bányászott területek, és erdős területek helyreállítását is tervezik és felügyelik. A történelmi tájak és kulturális erőforrások terén szerzett képzettség és tapasztalat lehetővé teszi a tájépítészek számára, hogy nemzeti, állami és helyi történelmi szabadtéri helyszínek és területek megőrzési és tervezési projektjein dolgozzanak.

Kerttervezők

A tájépítészek és a kerttervezők közötti elsődleges különbség az, hogy a kerttervezők általában csak kisebb lakossági projekteken dolgoznak. Míg egyes kerttervezők a tájépítészettel egyenértékű képzettséggel rendelkeznek, különösen ha tájépítészeti alap, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek , viszont nem rendelkeznek állami engedéllyel, ami követelmény egy tájépítésznek.

Néhány tájépítész autodidakta módon tanul, de a legtöbben főiskolán, egyetemen, egy kiterjesztett vagy okleveles program keretében vagy online tanfolyamokon vettek részt. Más szóval, nem ébredhet fel hirtelen egy nap, és nem döntheti el, hogy tájépítésznek nevezi magát, mert ezt a szakmát “papírhoz kötik”.

A legtöbb kerttervező általában a kertben lévő, és megtalálható dolgokkal foglalkozik: a növényekkel, és bármilyen tényleges földmunkához, falépítéshez vagy elektromos munkához is egy engedéllyel rendelkező kertépítőnek a szolgálatait veszik igénybe. Viszont aki csak a kertben lévő növényekkel foglalkozik, őket nevezzük kertésznek, és egy kertésznek nem feladata maga a kert megtervezése, bár tanácsot vagy segítséget természetesen adhat benne.

Mi az a Hardscape építészet ?

A Hardscape a kertépítés nem élő részeivel, például burkolt utak, támfalak, és kerti teraszok építésével és tervezésével foglalkozik. Néhány gyakori hardscape anyag a tégla, a járólap, a beton és a fém, amivel ezek a szakemberek dolgoznak.

Amikor tájépítészt fogad fel, és konzultál vele, akkor megbeszélést vagy interjút folytat a tervezett projektről. Általában az Ön otthonában találkoznak, megnézi az udvart, fényképeket készít, és megkérdezi a növényekkel, a kert karbantartásával, a költségvetéssel stb. kapcsolatos preferenciákat. Ezután elkészíti a tervrajzot és a növénylistát.

Attól függően, hogy mi a megoldandó feladat, meglátogatja Önnel a helyi faiskolákat, javaslatokat tesz, vagy segít Önnek az anyagok és berendezési tárgyak beszerzésében, és elvégzi a növények tényleges elhelyezését. Innen kezdve javaslatokat tesz egy másik kertépítő vállalkozó vagy szakember számára a fizikai munka elvégzéséhez, amely magában foglalhatja a meglévő kertben lévő tárgyak elhelyezését, a teraszok és teraszok építését, valamint a növények telepítését.

Tehát nagy vonalakban a tájépítész olyan személy aki vizsgával rendelkezik, és általában a nagyobb projektekkel foglalkozik, habár Ön is igénybe veheti a segítségét mint magánszemély. A kerttervező pedig az a személy aki a már meglévő kertben lévő növények, és élettelen dolgok elhelyezésével foglalkozik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....