Módszerek az otthoni por csökkentésére

  • Olvasási idő:4perc

A por megakadályozása szinte lehetetlen feladat. Az otthonában lévő por mennyiségének csökkentése azonban nagyon is megvalósítható. Néhány ésszerű döntéssel, és szorgalmas takarítással megakadályozhatja, hogy a por ellepje környezetét.


Kapcsolódó cikkek


A por ártalmatlannak tűnhet, de ezekben a részecskékben poratkák lakoznak, amelyek az elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, amelyeket nap mint nap a bőrfelületről eltávoznak. Az allergológusok szerint a poratkák azok, amelyek miatt a lakosság körülbelül 30 százaléka szenved egy vagy több allergiás megbetegedésben.

Sajnos a por állandóan újratermelődik
Sajnos a por állandóan újratermelődik

Ha Ön vagy bárki a háztartásában asztmás vagy allergiás tünetektől szenved, érdemes megelőzni a por felhalmozódását egy pár bevált módszerrel. (Ez a rendszeres takarítási rutint is sokkal könnyebbé teszi.) Íme pár módszer, amellyel csökkentheti a por mennyiségét otthonában.

Tartsa zárva az ablakokat és az ajtókat

Bár a friss levegő nagyszerű, a világ odakint poros. Még az ablak, és ajtórácsok használata sem tartja távol a polleneket és az apró porszemcséket. Tartsa csukva az ablakokat és az ajtókat, hogy csökkentse a bent lévő por mennyiségét.

Használjon lábtörlőt és vegye le a cipőt

A mosható vagy könnyen tisztítható lábtörlők elhelyezése a bejárati ajtókon belül és kívül csökkenti a cipőkön és szőrös mancsokon keresztül az otthonába behurcolt por mennyiségét. A cipők eltávolítása az ajtónál még többet segít, mivel a legtöbb por a bejárati ajtónál marad.

A padlóburkolatok takarítása és karbantartása

A szőnyegek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják be a port, és engedik azt a levegőbe szóródni, mint a kemény felületű padlók. Ha nem tudja eltávolítani a szőnyeget, a gyakori (napi) porszívózás a legjobb módja annak, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a porszintet. A szőnyeg eltávolítása csökkenti a porszintet, azonban kemény felületű padlókat azonban továbbra is legalább hetente nedves felmosóval kell tisztítani.

Az ágyneműt és a törölközőket hetente mossa ki

Mivel a poratkák az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, a hálószoba és a fürdőszoba az elsődleges helyszínek a felhalmozódásának. Az ágyneműt, a törölközőket és a fürdőszobai szőnyegeket hetente ki kell mosni a poratka elpusztítása és az allergének eltávolítása érdekében. A párnákat és matracokat poratka-védő huzattal kell bevonni. Ez nem akadályozza meg teljesen a problémát, de csökkenti a poratkák számát.

Takarítsa el a rendetlenséget

Vessen egy pillantást az íróasztalán lévő papírhalomra vagy nagymamája teáskannagyűjteményére, amely büszkén díszeleg a nyitott konyhai polcokon. Porosak ? Az otthonunkban minden tárgy porosodik. Szabaduljon meg a nem használt vagy nem szükséges tárgyaktól. Tegye ki a gyűjteményeket üvegajtók mögé, és mérlegelje azt hogy mennyi tárgy legyen szabadon.

Ne felejtse el ellenőrizni a ruhásszekrényeket, tegye légáteresztő, gyakran mosható tárolózsákba a ruháit.

Azonosítsa a porcsapdákat

Vannak bizonyos felületek a lakásokban, amelyek hajlamosabbak a porcsapdákra. Bár valószínűleg nem tud vagy nem akar megszabadulni mindegyiktől, fontos, hogy azonosítsa őket, és döntsön úgy, hogy gyakran tisztítja vagy cseréli őket.

  • A szövetkárpitok sokkal könnyebben csapdába ejtik és felszabadítják a port, mint a bőr vagy a nem kárpitozott bútorok.
  • A nehéz ablakhuzatok és redőnyök több port vonnak be, mint a könnyű, gyakran mosható függönyök.
  • A műnövények sokkal jobban megkötik a port, mint az élő növények, amelyeket egy gyors vizes zuhannyal le lehet öblíteni.
  • A plüss, és műszőrme takarók több port fognak meg, mint a selymes, könnyű takarók.

Használja a megfelelő tisztítóeszközöket

HEPA-szűrővel ellátott porszívó használata csökkenti a por mennyiségét, amely porszívózás közben visszakerülnek a levegőbe. Válasszon inkább elektrosztatikus eldobható törlőrongyokat, vagy mikroszálas kendőt, mert azok inkább vonzzák a port mintsem a levegőbe engedjék. Győződjön meg róla, hogy minden eszközét rendszeresen tisztítja, hogy azok a legmagasabb szinten teljesítsenek.

Gondoskodjon szőrös háziállatairól

Ők a családunk részei, de a háziállatok jelentősen hozzájárulnak az otthon porszintjéhez mind a szőrükkel, mind a bundájukkal behurcolt részecskékkel. Fürdesse meg gyakran a háziállatokat, és fontolja meg a háziállatok számának alacsonyan tartását, ha valakinek jelentős porérzékenysége van.

Cserélje a légszűrőket

Akár központi fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerrel (HVAC), akár egyedi egységekkel rendelkezik, a légszűrőket rendszeresen cserélni kell. Ahogy a levegő kering, a por a tiszta szűrőkben megreked, hogy ne tudjon visszajutni a lakótérbe.

Rendszeresen takarítsa vagy cserélje a lakásban található szűrőket
Rendszeresen takarítsa vagy cserélje a lakásban található szűrőket

Egyes rendszerek szűrői tisztíthatók, míg másoknál havonta friss szűrőt kell cserélni. A HEPA (nagy hatékonyságú részecskeszűrő) szűrő használatával a por, a pollen, a penész, a baktériumok és a 0,3 mikron méretű levegőben lévő részecskék legalább 99,97 százaléka kiszűrhető. A légtechnikai rendszereken kívül tisztítsa meg vagy cserélje ki a szűrőket a tűzhelyek páraelszívóiban, ruhaszárítókban és olajdiffúzorokban is.

Használjon légtisztítót

A légtisztítók többet tesznek annál, hogy eltávolítják a szagokat a levegőből, ugyanis a port is felfogják. A legtöbb ventilátorrendszert használ, amely beszívja a levegőt a helyiségből, egy szűrővel felfogja a porszemcséket, és a tisztább levegőt visszakeringeti. A légtisztítók többféle méretben és árkategóriában kaphatók. Használjon rendszeresen egyet, és a porszint csökkentése érdekében gyakran tisztítsa őket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....