Ezeket ne mossuk mosógépben

  • Olvasási idő:4perc

A mosógépek csodálatos szerkezetek. A piszkos, kellemetlen szagú ruhákat (és néhány más meglepő dolog) betesszük, és néhány gombnyomással tisztán és frissen kivesszük. Azonban bármilyen csodálatos szerkezet is egy mosógép, vannak olyan dolgok, amelyeket soha nem szabad beletenni.


Kapcsolódó cikk


Néhány nyilvánvaló holmi: mobiltelefonok, pénztárcák, golyóstollak, kulcsok és zsebekben hagyott érmék soha nem mehetnek a mosógépbe. Aztán ott vannak azok az apró és kényes tárgyak, mint például a babazoknik, fehérneműk és csipkés darabok, amelyek mehetnek a mosógépbe, de mindig hálós zsákba kell helyezni őket, hogy megvédjék őket az elvesztéstől vagy a sérüléstől. Talán kevésbé nyilvánvaló, azonban van néhány dolog, amit ha mosógépbe teszünk akkor nagy valószínűséggel tönkre mennek.

Egy dolog, amit soha nem szabad a mosógépbe tenni, az a túl sok mosószer vagy lágyítószer. A mai koncentrált termékeknél a túladagolás miatt a ruhák a szokásosnál kevésbé lesznek tiszták, mert a szövet megtartja a felesleges terméket, ami a ruha szennyeződését és szagát is magába zárja. Ezenkívül a túl sok vegyszer használata mechanikai problémákat is okozhat a gépében. A kis vízmennyiséget használó, nagy hatékonyságú mosógépekben a felesleges habzás és a szövetlágyítóból származó anyag visszamaradhat, és szennyeződést, baktériumokat, és kellemetlen szagokat okozhatnak.

Fürdőruha

Bár a fürdőruhákat vízben való használatra tervezték, a mosógépben lévő víz nem ideális az anyag számára. A gép mechanikus hatása károsíthatja a női fürdőruhák pántjait és belső szerkezetét. Ezenkívül a legtöbb fürdőruha csúcstechnológiás anyagát a cipzáras ruhadarabokkal együtt mosva lyukakat vagy gubancokat okozhat. Ha azt szeretné, hogy fürdőruhája tartós legyen, mossa kézzel.

Öltönyök

Még ha az öltöny anyaga pamut, poliészter vagy más, gépben mosható anyag is, a szabott zakókat, és nadrágokat soha nem szabad mosógépbe tenni. A külső rész és a bélés közé olyan anyagokat, az ún. interfacingokat illesztenek, amelyek a zakónak a ropogós formát adják. Ha vízzel érintkezik, a legtöbb illesztőanyag eldeformálódik, sőt némelyik szét is bomolhat. Az öltönykabátot és a hozzá tartozó darabokat érdemes tisztítóba vinni, hogy megtartsa a formáját és minőségét.

Bőr cipők és ruhák

A szövetből készült tornacipők nagy hasznát vehetik egy mosógépes mosásnak. A bőr tornacipők azonban nem. A legtöbb bőr sportcipőnek vannak olyan részei, amelyek ragasztóval vannak összerakva, amelyek mind a túlzott nedvesség, mind a hő hatására károsodhatnak. Míg a bőrruhák felülete általában megújítható ha felületi sérülés keletkezik rajta, de miután nedvességet kap, a mosógép gyűrődést fog okozni. Ehelyett válasszon inkább egy professzionális tisztítót, aki bőrruhákra is specializálódott.

Gyapjú, kasmír, bársony, és díszített ruhák

Mindig olvassa el a ruhadarabok ápolási címkéjét. Egyesek mosható gyapjúból készülhetnek, és a bársony, ami egy pamut/poliészter keverékszövet, amely általában gyermekruhákban található, szintén mosható. A legtöbb gyapjú és kasmír azonban kíméletesebb bánásmódot igényel, és kézzel kell mosni. Ezenkívül az erősen flitteres vagy díszített ruhadarabok, valamint minden gyapjú ruhadarabot el kell vinni a vegytisztítóba inkább.

Nyakkendők

A legtöbb nyakkendő árcéduláját látva elég figyelmeztetésnek kellene lennie ahhoz, hogy ne dobja be őket a mosógépbe. A nyakkendők gyakran selyemből készülnek, és a belső szerkezet a mosógépben elcsavarodhat és eldeformálódhat. A kézi mosás vagy a vegytisztítás mindig a legjobb megoldás. Ha valamit ráöntött a nyakkendőjére, használjon foltkezelőt vagy ultrahangos tisztítószert a folt eltávolításához.

Habpárnák

Ha habpárnáit, matracpárnáit és székpárnáit aprított habbá szeretné változtatni, dobja őket a mosógépbe. A gép mechanikus behatásai, különösen a centrifugálási ciklus, egyszerűen túl sok ezeknek a tárgyaknak. Egy kád langyos vízzel, kíméletes mosószerrel, egy kézi mosással, majd egy alapos öblítéssel tisztán és frissen tarthatja őket.

Háziállat szőrével borított tárgyak

Bár a háziállatokkal kapcsolatba kerülő szöveteket rendszeresen tisztítani kell, nem szabad a mosógépbe dobni őket, ha macska vagy kutyaszőr borítja őket. Ahogy a szőr eltömítheti a fürdőszobai mosdókagyló, vagy a zuhanyzó lefolyóját, úgy a háziállatszőr is szörnyű hatással van a mosógép vízszivattyú szűrőire és kifolyóira. Mielőtt a mosógépbe dobná a háziállatok szőrével erősen borított tárgyakat, vigye ki őket a szabadba egy alapos kefélésre, vagy ragadós hengerelésre. Ez elég szőrt távolít el ahhoz, hogy biztonságosan kimoshassa őket.

Gyúlékony folyadékokkal erősen szennyezett szövetek

Ha egy ruhadarab erősen szennyezett motorolajjal, benzinnel, olajjal, vagy festékhígítóval, akkor egy nagy mosókagylóban vagy műanyag kádban néhány erős mosószerrel áztassa elő, mielőtt bedobja a mosógépbe. Ha a foltok nem borítják el az egész ruhadarabot, akkor ultrahangos tisztítógéppel, oldószeres folteltávolítóval vagy kézi mosással távolíthatja el őket.

FIGYELMEZTETÉS

A gyúlékony folyadékokkal túlzottan átivódott szövetek azonnal meggyulladhatnak ha láng vagy szikra éri őket, és lakástüzet okozhatnak. Ha a szövetek túl sok ilyen vegyszert tartalmaznak, akkor a gépben vegyszermaradványok is visszamaradhatnak, amelyek átkerülhetnek a következő adag szennyesre. A legfontosabb, hogy soha ne tegye ezeket a darabokat a ruhaszárítóba, még mosás után sem. A robbanás lehetősége nem éri meg a kockázatot.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....