Miért kell kerülni az elektromos adapter használatát ?

  • Olvasási idő:4perc

Az elektromos dugóadapter, amelyet földelt dugóadapternek vagy néha copf adapternek is neveznek, egy gyakori kis tartozék, amely lehetővé teszi, hogy egy háromágú dugót kétnyílású konnektorba csatlakoztassunk. Kétségtelenül ismeri ezeket a kis adaptereket, az egyik oldalon három nyílás van a háromágú dugók befogadására, míg a másik oldalon két tüske van, hogy a régimódi kétnyílású konnektorokba illeszkedjen. Az alján egy kerek fémhurkot vagy zöld copfhuzalt lát, amelynek alján egy fémcsatlakozó található.

Nagyon gyakori, hogy ezeket az adaptereket olyan otthonokban használják, amelyekben régebbi, három nyílással nem rendelkező konnektorok vannak, de ez rossz gyakorlat. Sok esetben ezek a régebbi elektromos rendszerek nem rendelkeznek külön földeléssel, ami azt jelenti, hogy áramütés lehetősége áll fenn, ha egy adapteren keresztül háromágú dugót csatlakoztat hozzájuk. Bár egyes kétnyílású konnektorok földelve lehetnek egy fémvezetékkel, amely a szervizpanelhez vezet vissza, ez korántsem mindig van így. A földelési rendszer egy biztonsági funkció, amely segít megvédeni Önt az áramütés ellen, amely a fájdalmas és halálos is lehet. A valódi földelési kapcsolat nem hiába létezik, és a szabályzat minden új építésnél előírja, viszont ha a fenti eset áll fenn akkor azt hiheti, hogy van földelési kapcsolat, amikor közben nincs.

Két és háromlyukas csatlakozóhelyek

A ma használatos konnektorok egy keskeny, egy széles “semleges” és egy kerek “föld” nyílással rendelkeznek. A régebbi konnektoroknak csak két nyílásuk volt. Mint feljebb írva van, a földelési útvonal az elektromos rendszerben a biztonságot szolgálja. Ha valami baj történik a készülékkel, a vezetékkel, vagy a konnektorral, a földelt rendszer egy másodlagos utat biztosít az elektromosságnak, amely visszavezeti azt az otthoni megszakítószekrénybe és biztonságosan a földbe. Földelőrendszer nélkül az elektromosság a legkisebb ellenállású utat keresi, és ez az út néha az Ön testén keresztül vezet.

A háromtűs dugóval ellátott készülékvezetékek és hosszabbítók földelést biztosítanak a vezeték számára, és gyakran magának a készüléknek a földelési útvonalaként is szolgálnak. Egyes készülékek és elektromos szerszámok csak kétágú vezetékkel rendelkeznek. Ez általában azért van, mert a készüléket úgy tervezték, hogy megfelelően szigetelt legyen (gyakran “kettős szigetelésűnek” nevezik). Ha a készülék belsejében rövidzárlat keletkezik, az áram nem jut el a készülékházba, ahol az érintéssel áramütést kaphat. Ha azonban a készülék vagy szerszám régi, előfordulhat, hogy nem rendelkezik kettős szigeteléssel, még akkor sem, ha kétágú vezetékkel rendelkezik.

Az igazság a földelt dugóadapterekről

A konnektoradaptereket biztonsági eszközként reklámozzák. Ebben van elméleti igazság, de a valóságban az adapterek általában semmilyen biztonsági funkciót nem adnak. Az igazság abból a tényből ered, hogy egyes házak elektromos rendszerei fémdobozokkal és fém vezetékekkel rendelkeznek. Ha ez a helyzet, akkor egy gondosan beszerelt és nem manipulált dugóadapter valódi földelési utat biztosíthat, amely a fedlap csavarjától a konnektoron lévő fémpántig, a fémdobozig, a vezetékig és vissza a szerelőtábláig vezet, ahol a fő földelő vezeték a földbe vezet.

Ahhoz azonban, hogy ez a rendszer egyáltalán működjön, a földelődugó-adapter kis fémfülecskéjét vagy zöld copfját be kell csavarozni a konnektor fedőlapjába.

Ha azonban műanyag fali doboza van, az adapter egyáltalán nem fog semmit sem tenni, mivel nincs folyamatos fém útvonal vissza a szerelőtáblához. Még ha van is fémdoboz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy van földelési útvonal. Sok régebbi házban van fémdoboz, és nincs vezeték, hanem csak nem fémből készült kábel, földkábel nélkül.

Egy másik alternatíva

A legjobb módja a földelés biztosításának egy régebbi konnektorban az, hogy új áramköri kábelt szerel földelt vezetékkel, és azt egy új, háromnyílású, földelt konnektorhoz csatlakoztatja. Ha nem áll készen erre a feladatra, akkor a régi kétvezetékes konnektort kicserélheti egy GFCI (földi megszakítós áramkör) konnektorra. Ez segít megvédeni Önt az áramütéstől, ha zárlat történik. Ha például egy régi, vezetékezési problémákkal küzdő készüléket csatlakoztat, akkor a GFCI konnektor valószínűleg kikapcsolja az áramot, mielőtt a készülék áramütést okozna. Ne feledje, hogy a GFCI aljzat nem biztosít valódi földelést. Ez azt jelenti, hogy a konnektorba csatlakoztatott túlfeszültségvédő nem fog a terveknek megfelelően működni.

A földelés vizsgálata

Ha valaha is ellenőrizni szeretné egy meglévő konnektor földelését, csatlakoztasson egy konnektor, vagy aljzatvizsgálót. Ez megmondja, hogy a konnektor földelt-e, és jelezheti a vezetékezési problémákat, például a fázis és a nullavezeték felcserélését. A tesztelőn lévő LED-lámpák csoportja különböző mintázatokban világít, amelyeket leolvasva megtudhatja, hogy milyen problémák vannak a konnektorral, ha vannak ilyenek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....