Tudnivalók a csiszolópapír fajtákról

  • Olvasási idő:5perc

A csiszolópapír néven ismert barkácsárut rengetegen használják ipari, és otthoni barkácsolás céljából. Manapság a legtöbb csiszolópapír olyan csiszolóanyaggal, például alumínium-oxiddal vagy szilícium-karbiddal átitatott szövetből, vagy papír alapanyagból áll.

A csiszolópapírnak számos felhasználási területe van az otthoni javítási tevékenységek során, de leggyakrabban a fa vagy fém tisztítására, és simítására használják a befejező munkákhoz, vagy festés előkészítése céljából.

Csiszolópapír szemcsék: A durvától a finomig

A csiszolópapír megfelelő használatához tudnia kell, hogyan válassza ki a megfelelő szemcseméretet. A csiszolópapírokat a használt csiszolószemcsék durvasága szerint osztályozzák.

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen felület festéséhez vagy befejezéshez való előkészítése során fokozatosan finomabb szemcsékkel csiszolunk, amíg el nem érjük a kívánt simasági szintet. Ha túl durva csiszolópapírt használ, a felület túl durva lesz ahhoz, hogy simára lehessen festeni vagy befejezni, vagy akár egy bútordarab finom részleteit, vagy mintáit is lecsiszolhatja durva csiszolópapírral.

Csiszolásnál a megfelelő csiszolópapírral dolgozzunk
Csiszolásnál a megfelelő csiszolópapírral dolgozzunk

A túl finom csiszolópapírral történő csiszolás sok munkát, és erőfeszítést igényel a kívánt eredmény eléréséhez.

Ezért a megfelelő csiszolópapírszemcsék kiválasztása és helyes használata szinte művészi feladat. Meg kell találnia azt a fajtát, amely nem túl durva és nem is túl finom.

Csiszolópapír szemcseméret útmutató

Szemcse méretek

  • 60-80 Rendkívül durva: legjobb a nagy mennyiségű fa, vagy fém eltávolítására és a sarkok lekerekítésére.
  • 100-150 Közepes szemcseméret: általános célú csiszolásra alkalmas.
  • 180-220 Finom: alkalmas a festéshez szükséges felületek érdesítésére, vagy első átvezető csiszolásra a későbbi ultrafinom csiszoláshoz.
  • 320 Ultrafinom: segít elérni a majdnem üvegsima textúrát.

Milyen számozások vannak a csiszolópapíron ?

A csiszolópapír szemcseméretét egy mérőszám alapján határozzák meg, az alacsonyabb számok nagyobb, durvább szemcséket jelentenek. Például a #24-es vagy #40-es szemcseméretű csiszolópapír nagyon durva, míg az 1000-es szemcseméretű papír rendkívül finom, nagyon apró csiszolószemcsékkel.

A csiszolópapír szemcsenagysága szinte mindig egyértelműen fel van tüntetve magának a csiszolópapírnak a hátoldalán. A szemcsenagyságok a 24-es számtól egészen az 1000-es számig terjednek, bár a legtöbb ember soha nem használja a skála felső vagy alsó részén lévő szemcséket.

Érdekes tény

Gyakran úgy gondolják, hogy a szemcsenagyság szám a cm²-i szemcsék számára utal. Ez nem így van. A számskála inkább a csiszolópapír gyártása során a csiszolószemcsék szitálásakor használt szitákon található lyukak cm²-i számára utal. Például a 60-as szemcseméretű csiszolópapír esetében a papírban használt csiszolószemcséket olyan szitán szűrték át, amelyen cm²-ként 60 lyuk van.

Hogyan működik a csiszolópapír ?

A durvább szemcsenagyságú csiszolópapír gyorsabban és kisebb erőfeszítéssel távolítja el a fát és más anyagokat, mint a finomabb csiszolópapír. Ezt úgy éri el, hogy az anyag felületén lévő anyagszerkezet szálait vágja át.

Az nagy szemcseméretű csiszolópapírral való csiszolás akkor kívánatos, ha sok anyagot szeretne eltávolítani, vagy ha lekerekített éleket szeretne létrehozni, illetve ha régi festéket, vagy felületi hibákat szeretne eltávolítani. A durva csiszolópapír azonban mély karcolásokat is hagy.

A spektrum másik végén a nagyon finom csiszolópapír apró anyagmennyiséget távolít el, aminek hatására kisimul a felület. Minél finomabb a papír, annál simább a felület. Itt az az aggodalomra ad okot, hogy ha túl hamar vált át a finom papírra, akkor sok időt fog tölteni a csiszolással, hogy elérje a kívánt eredményt.

Emellett a túl finom papírral történő csiszolás, vagy a túl sok csiszolás valóban megégetheti vagy fényessé teheti a felületet. Ez olyan túlmunkált területeket eredményez, amelyek akadályozhatják a pácok és egyéb felületkezelések felszívódását. A túlságosan csiszolt fa foltos megjelenést eredményezhet festés és befejezés után.

A trükk tehát az, hogy a legnagyobb szemcsemérettel (a legdurvább csiszolópapírral) kezdje, amely viszonylag gyorsan leviszi a felesleges anyagot a felületről, majd fokozatosan lépjen feljebb a nagyobb számozású csiszolópapírokra (finomabb papírok), amíg a kívánt minőséget nem éri el.

Csiszolópapír fajták

Bár sokféle csiszolópapírt találhat, a legtöbb csiszolási projekthez a következő szemcseméretű tartozó papírokat kell használni:

Többfajta csiszolópapír többféle felületre
Többfajta csiszolópapír többféle felületre

#60-#80: Durva

Az ilyen alacsony számokba tartozó csiszolópapír szemcséi könnyedén leszedik a régi festéket és a durva éleket. Elég anyagot le tud szedni az élek formázásához és lekerekítéséhez.

A durva szemcsés csiszolópapír nem ajánlott finom részletekhez vagy élekhez, és sarkokhoz, amelyeket élesnek szeretne megtartani. Emellett nagyon óvatosan használja furnér rétegelt lemezen, mivel a vékony fedőrétegek könnyen átcsiszolódnak.

#100-#150: Közepes

A leggyakrabban használt csiszolópapír szemcseméret a közepes tartományba tartozik. A legtöbb munkánál nehéz hibázni az ebbe a tartományba tartozó csiszolópapírokkal. A keményebb anyagokat úgy tudja megmunkálni, hogy nagyobb nyomást gyakorol a munkadarabra. Vagy megőrizheti a finomabb részleteket a nyomás mérséklésével. Ezt a szemcseméretet általában csupasz fafelületekhez, és fémhez használják.

A 150-es szemcseméretű papírral történő végső csiszolás általában festésre szánt fafelületekhez ajánlott. Ez egy kis textúrát vagy fogazást hagy a fa felületén, hogy a festék megtapadhasson rajta.

Bármilyen típusú projekteken dolgozik is, mindig hasznos, ha van kéznél közepes szemcseméretű csiszolópapír.

#180-#220: Finom

Ritkán használják az első átcsiszolásnál, hacsak a felület már érintésre is sima, a finom csiszolópapír ebben a tartományban általában a második vagy harmadik csiszolásra való. Néha a finom szemcsés csiszolópapírt fényes felület érdesítésére használják, egy réteg festék felvitelének előkészítéseként. A festésre kerülő csupasz fát általában nem szabad 220-as szemcseméretűnél nagyobb csiszolópapírral csiszolni. A finom vagy ultrafinom csiszolópapírokat a bútorok megmunkálásához használják.

#320: Ultrafinom

Az ultrafinom csiszolópapír a simaság egy másik szintjének elérésére szolgál mindenféle anyagtípuson. Fánál az ultrafinom csiszolást általában a festett felületek simítására tartják fenn a rétegek között. Sok finomabb csiszolópapírt használnak nedves csiszoláshoz, amely finom, szemcsés iszapot hoz létre, amely kiegészíti a csiszolópapír simítási erőfeszítéseit, és szinte üvegfelületet hoz létre a csiszolt anyag felületén.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik