Új konyhai csaptelep vásárlásakor ezekre figyeljünk

 • Olvasási idő:3perc

A megfelelő konyhai csaptelep megvásárlása nagyban függ a meglévő vízvezetékektől. Az új konyhai csaptelep kiválasztása könnyebb lehet, mint gondolná, ha három fontos részletet figyelembe vesz, mielőtt elkezdené a vásárlást.


Kapcsolódó cikkek


Tipp
Miközben csaptelepeket vásárol, vásároljon szerszámokat is a szereléshez (ha még nincs), mert így a csaptelep cseréjének folyamata nagyságrendekkel könnyebb, ha megfelelő szerszámokkal rendelkezik. A legtöbb lakberendezési áruházban, ahol esetleg csaptelepeket vásárolhat, megtalálható lesz, amire szüksége van.

Kezdje a mosogató csaptelepének furataival

Sokféle konyhai csaptelep és mosogató kialakítás létezik, de ezek nem mindig kompatibilisek egymással. Kezdje azzal, hogy megnézi a konyhai mosogatóját, hogy megállapítsa, hány előre kifúrt csaptelep-szerelőnyílás áll rendelkezésre. Ez akkor érvényes, ha új csaptelepet szerel be egy meglévő mosogatóba, vagy teljesen új csaptelepet és mosogatót vásárol.

Ha a meglévő csaptelepén van egy szerelőlemez, nézze meg a mosogató alatt, hogy hány furatot takar a szerelőlemez. Tartsa szem előtt a szerelőfuratokkal kapcsolatban a következőket:

 • A konyhai csaptelepeknek egytől négyig terjedő rögzítőfuratuk lehet.
 • Három lyuk a kifolyócső és kettőt a két fogantyú számára használnak.
 • A negyedik lyukat általában egy tartozékhoz, például szappanadagolóhoz vagy oldalsó szórófejhez használják.
 • Minden új csaptelep csomagolásán fel van tüntetve, hogy hány rögzítőfuratra van szüksége a beszereléshez.
 • Ha egy egyfogantyús csaptelepet szerel be egy három lyukkal rendelkező mosogatóba, a fedlemez általában eltakarja a nem használt nyílásokat.

A mosogató rögzítőfuratainak elhelyezkedése egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani. Gyakran előfordul, hogy a csaptelep a mosogató közepéhez közel helyezkedik el, de ez nem mindig van így. Ha a csaptelep a mosogató egyik oldalára kerül felszerelésre, a kifolyócsőnek elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy elérje a mosogatótál túlsó oldalát is, hogy hasznos legyen. Egy hosszú (magas kivitelű) kifolyócső lehúzható szórófejjel egy másik lehetőség egy sarokbeépítésű mosogatóhoz.

Vannak felülre és alulra szerelhető csaptelepek. A felülre szerelhető csaptelepek a pult alá csatlakoznak. A csavarokat a csaptelep alján keresztül csavarozzák be. Az alulra szerelhető csaptelepek a pult tetejéről csatlakoznak. A csavarokat a csaptelep fedlapján keresztül szerelik be.

Ellenőrizze a vízvezetékeket is

Győződjön meg róla, hogy a kívánt új konyhai csaptelep kompatibilis a vízvezetékekkel. Nézzen be a mosogató alá, és jegyezze fel a meglévő vízvezeték méretét, és az elzárószelepek fajtáit. Íme néhány iránymutatás, amelyet a vízvezetékek és a szelep ellenőrzése során használhat:

 • Ha nem biztos abban, hogy milyen méretűek a vízvezetékei, mérje meg őket egy mérőszalaggal, vagy tolómérővel.
 • Bár lehet, hogy keresgélnie kell, a méretnek fel kell lennie vésve a szelepen.
 • Vegye figyelembe, hogy egy régebbi házban előfordulhat, hogy nincs elzárószelep.
 • Természetesen a csatlakoztatott csöveknek ugyanolyan átmérőjűeknek kell lennie.
 • Az új csaptelep beszerelésekor általában mindenképpen érdemes kicserélni az elzárószelepeket, mivel a régi szelep a szerelés során meghibásodhat, és csepegés léphet fel ha szivárgás vagy egyéb javítás miatt el kell zárni a vizet.

Tipp
Ha a mosogató csaptelepének rögzítőfuratai a mosogató egyik oldalához közelebb helyezkednek el, győződjön meg róla, hogy a kifolyócső elég hosszú ahhoz, hogy kilengjen és elérje a mosdó másik oldalát, különösen, ha dupla mosogatója van. Az egyik megoldás egy magas kifolyócső vásárlása lehúzható szórófejjel. Ez a kialakítás ideális a sarokbeépítési lyukakkal ellátott mosogatókhoz.

Vegye figyelembe a kivitelezést is

Még egy olyan látszólag apróság is, mint egy vízvezeték-szerelvény kivitelezése, meghatározhatja vagy megtörheti konyhája esztétikáját. Van néhány ökölszabály. A konyhai csaptelepnek illeszkednie kell a többi mosogató tartozék, például a beépített szappanadagolónak, és a nem használt lyukak mosogatónyílásainak fedlapjának kiviteléhez. Egy fényes krómozott kivitelű csaptelep például nem mutat majd jól a helyén, ha a többi berendezési tárgy matt, vagy csiszolt nikkel kivitelű.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik