Mi az a loft lakás ?

  • Olvasási idő:3perc

A loftlakás egy ingatlan, és dizájn kifejezés a trendi, nyitott alaprajzú lakóterekre, amelyeket sokan szeretnek, mások pedig egyszerűen utálnak.

Mi az a loft lakás ?

A loftlakás olyan nyitott alapterületű lakóterekre vonatkozik, amelyeket eredetileg használaton kívüli ipari épületekből alakítottak át. Bár a loft lakások hasonlóak a stúdió lakásokhoz, általában nagyobb méretűek, és belmagasságúak.

Nagy belső terek, és nagy belmagasság jellemzi a loftlakásokat
Nagy belső terek, és nagy belmagasság jellemzi a loftlakásokat

A Loft apartmanok története

A loftlakások története olyan városokig vezethető vissza, mint New York, ahol az 1960-as években Manhattan alsó részén a művészek egykori ipari épületeket alakítottak át művészeti munkahelyekké, alacsony bérleti díjat fizetve, vagy ingyen, amikor a New York-i élet még megfizethető volt a művészek számára.

Az évek során a művészek közül sokakat kiszorítottak a fejlesztők, akik az akkori bohém aurát akarták kihasználni azzal, hogy a művészek loftjainak luxusváltozatait hozták létre, amelyeket ma Amerikában már dollármilliókért árulnak.

A hatalmas belső térben sok lehetőség rejtőzik
A hatalmas belső térben sok lehetőség rejtőzik

Ma loftlakások elsősorban, de nem kizárólag városokban találhatók. A loftlakások népszerűsége táplálta a stilizált ipari stílusú építészet és belsőépítészet folyamatos népszerűségét, amely a külvárosokba, sőt vidéki területekre is átterjedt, ahol mindenféle lakó, iroda, vagy co-working tereket, valamint raktárépületek átalakításával épült, vagy egyszerűen csak annak látszó szállodákat, éttermeket, kávézókat, kiskereskedelmi és rendezvényhelyiségeket találhatunk.

A Loft apartmanok főbb jellemzői

A tetőtéri lakások kiemelik a nyers anyagokat és az ipari elemeket, mint például az eredeti téglafalak, a szabadon hagyott csövek és csővezetékek, a betonpadló, a fém, az üveg és a fa.

Általában nyitott alaprajzúak, és jellemzően nincsenek falak a beltérben. A nagyméretű alaprajzokat és magas mennyezeteket foglalnak magukban.
Gyakran nagy, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal rendelkeznek. A lakók a mérettől függően térelválasztókkal, válaszfalakkal, ideiglenes falakkal, vagy a meglévő helyiségen belül önálló fürdőszobák, hálószobák vagy otthoni irodák építésével oszthatják fel a teret, amelyek magánéletet és valamennyire hangszigetelést biztosítanak.

Néhány tetőtér kihasználja a függőleges teret és a nagy belmagasságot az alvásra, pihenésre vagy munkára szolgáló félemeletek építésével. Mivel a loftlakások a meglévő épületeket hasznosítják, a fenntartható építészet egyik formájának számítanak.

A Loft lakások előnyei és hátrányai

Előnyök

  • A nyitott alaprajzú lakás rugalmasan változtatható alaprajzot hoz létre, amely idővel a változó életstílusokhoz igazítható.
  • Az eredeti jellegzetességekkel rendelkező tetőtéri lakások karaktert és történelmet kínálnak.
  • A nyitott terek üres vászonhatást biztosítanak a kreatív térrendezéshez és dekorációhoz.
  • Az integrált életterek, ahol minden egy szinten van, alkalmasak lehetnek a mozgáskorlátozottak és az idősek számára.

Hátrányok

  • Kihívást jelenthet családok, szobatársak, vagy otthonról dolgozó párok számára. A nagy, nyitott terek zaj- és fényszabályozási problémákat okozhatnak.
  • Az ipar számára épített terek átgondolt belsőépítészeti tervezés nélkül kevésbé érződhetnek otthonosnak és hívogatónak.
    Sok energiát igényel a fűtés és a hűtés.

További Loft meghatározások

A “loft” kifejezés eredeti használata egy épület legfelső emeletére, vagy a tetőtérre utalt, például a ház teteje alatti padlástérre. Manapság a “loft” kifejezés elég sokféleképpen használatos, és különböző dolgokat jelenthet. Mivel a loftok az elmúlt évtizedekben divatossá váltak, és sok ingatlan marketing megfontolásból loftként van megjelölve.

Csak fésülje át bármelyik ipari múlttal rendelkező város ingatlanhirdetéseit, és mindenféle loftnak mondott helyiség megjelenhet a hirdetésben, az ablaktalan, befejezetlen pincétől az egyszobás lakásig. A külön hálószoba nélküli kortárs stúdiólakást gyakran “mini loft”-nak nevezik. A tetőtéri lakásokat, legyenek azok akár egy családi házon belüli rövid távú bérlemények, vendégszobák, vagy otthoni irodák, gyakran nevezik “loftnak”.

A “loft” kifejezés utalhat a létrán, vagy lépcsőn megközelíthető félemeleti platformokat is, amelyeket néha olyan tetőtérbe telepítenek, amelyek elég nagy belmagassággal rendelkeznek ahhoz, hogy a függőleges tér kihasználásával növeljék a belső térfogatot. Ingatlanszakmai értelemben a loft utalhat lakásra, munka-lakóstúdióra vagy akár irodává alakított raktárépületre is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....