Repedt üveg javítása

 • Olvasási idő:4perc

A repedt üveg gyakran az élet velejárója, amikor képkeretek, tükrök, konyhai üvegáruk vagy ajtóüvegek véletlenül kemény tárgyakkal találkoznak. A rövid repedések gyorsan hosszú repedésekké alakulhatnak, amelyek az egész üvegtárgy végét jelentik. De gyorsan és olcsón megjavíthatja az üveget, és megelőzheti a teljes cserét epoxi, és egy sima konyhai kenőkés pengéje segítségével.

Repedt üveg javítása kétkomponensű epoxival

A házilag végzett üvegrepedés-javítás célja, hogy minimalizálja a repedés megjelenését, valamint hogy a repedés megfékezze, és megakadályozza a terjedését.

Az üvegjavítás nem teszi teljesen láthatatlanná a repedést minden szögből. Inkább egy kozmetikai javítás, amely csökkenti a repedés vizuális megjelenését. Bizonyos szögekből nézve a javított repedés viszont nem feltétlenül látható, de más szögekből a látható lesz.

A kétkomponensű epoxi egy gyantából és egy keményítő anyagból áll. Egyik sem működik önmagában, hanem a két anyagot ki kell nyomni a tubusból, vagy dobozából, és össze kell keverni. Kisebb javításokhoz a legjobb, ha úgynevezett kéthengeres fecskendőben vásárol epoxit. Ez a fecskendő szabályozza a gyanta és a keményítő áramlását, így azok a megfelelő arányban maradnak amikor dolgoznak vele.

Akár az üveget ragasztja a helyére, akár különálló üvegdarabokkal dolgozik, nem kell aggódnia a felesleges epoxi miatt. A felesleget hagyja a helyén, és hagyja teljesen kikeményedni. Amint az epoxi megszilárdult, borotvapengével vagy egy kés pengéjével egyszerűen levághatja.

Milyen repedt üveget tud javítani ?

Javítható

 • Egyrétegű üveg
 • Tükrök
 • Üvegcserepek
 • Ajtók sima üvege
 • Képkeret üvege
 • Néhány konyhai üvegáru
 • A nem melegedő konyhai üvegek is gyakran javíthatók.

Nem javítható

 • Kettős üvegezésű ablakok
 • Mikrohullámú ajtók üvege
 • Sütőajtó
 • Zuhanyzókabin vagy kádkabin üvege

A repedt telefon, vagy táblagép kijelzőjének üvege korlátozott mértékben javítható. Bár a repedés látható lesz, a javítás megakadályozza az üveg kiesését, és megállítja a repedés meghosszabbodását. Ráadásul kisimítja a repedést és csökkenti az éles barázdákat.

A kerek alakú repedések általában akkor javíthatók a legjobban, ha átmérőjük nem haladja meg az 5 cm átmérőt. A hosszú repedések legfeljebb 30-40 cm hosszúak lehetnek, hosszabb repedés esetén már inkább a csere javasolt. Az üvegjavítás csak az egyrétegű üvegen működik.

Ne javítsa ezzel a módszerrel az olyan üvegeket amik hő hatásának vannak kitéve, mert az epoxi elengedhet.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

 • Kés
 • Nitril kesztyű
 • Fából készült pálca
 • Védőszemüveg

Anyagok

 • Kétkomponensű epoxi
 • Üvegtisztító
 • Festőszalag

A munkaterület előkészítése

Terítsen tiszta kartont a munkaterületre. Dolgozzon jól szellőző helyiségben. Mivel az epoxival csak öt perc munkaideje van, győződjön meg róla, hogy minden szerszáma a közelben van. Minden eszköz, amit használ, legyen eldobható: a kesztyű és a keverőpálca.

Tisztítsa meg és szárítsa meg az üveget

Az üvegnek tisztának és zsírmentesnek kell lennie ahhoz, hogy a ragasztó megtapadjon. A törött üvegdarabok szétválasztása és a szélek megtisztítása lehetőleg történjen meg. Ellenkező esetben hagyja együtt a törött darabokat.

FIGYELMEZTETÉS
Óvatosan kezelje az üveget, mert a kisebb szilánkok nagy bajt tudnak csinálni, és mindig viseljen védőszemüveget.

Az epoxi előkészítése

Pattintsa le vagy vágja le mindkét kétkomponensű epoxitartó henger végét. Győződjön meg róla, hogy mindkét henger fúvókája egyformán nyitva van.

Kétkomponensű epoxi
Kétkomponensű epoxi

Nyomja ki az epoxikeveréket egy tiszta munkafelületre, például egy papírtányérra. Azután alaposan keverje össze a fapálcikával.

Az epoxi hozzáadása

Az elvált üveghez

Ha a két üvegdarab különvált, kenjen egy kis mennyiségű epoxit az egyik darab törött széle mentén. Kézzel erősen tartsa össze a két üvegdarabot, miközben festőszalag csíkokat helyez a felületre.

Az együtt lévő üveghez

Ha a darabok együtt vannak, óvatosan nyomja az epoxit a pálcával a repedésbe, mintha kenyeret vajazna. Nem baj, ha hagy egy kis epoxi marad rajta feleslegesen, mivel ez segíti a vágási folyamatot.

Vágja le a felesleges epoxit

Miután az epoxi teljesen megszilárdult. vágja le a felesleget egy kés pengéjével vagy borotvapengével. Csúsztassa a pengét alacsony szögben (kb. 15 fokban), hogy könnyen levágja az epoxit. Tartsa távol a pengét a testétől.

Tisztítsa meg az üveget

Papírtörlővel és üvegtisztítóval tisztítsa le az ujjlenyomatokat, és várjon legalább pár órát hogy az epoxi teljesen megszilárduljon. Ezután óvatosan helyezze vissza az üveget, és ne tegye ki nagy fizikai igénybevételnek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....